Karp po wenecku

Marynowany niczym weneckie sardynki karp będzie smakować doskonale z dodatkiem kaparów, orzeszków piniowych, rodzynek, czosnku i cebuli. Karp po wenecku zaskoczy gości przy stole!

dodany przez: mojegotowanie

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)


Składniki:

  • 1,2 kg filetu karpia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 100 ml oliwy
  • 3 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego octu winnego
  • 3 łyżki malutkich namoczonych rodzynek koryntek
  • łyżka malutkich marynowanych kaparów
  • 3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych

Kroki przygotowania:

  • Karpia kroimy w 3-cm kawałki
  • oprószamy solą
  • pieprzem i mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju
  • na bardzo gorący wrzucamy kawałki ryby
  • pozwalając aby pięknie się zrumieniły z dwóch stron (najlepiej jeśli rozplanujemy smażenie na dwie tury).
  • Gotowego karpia przekładamy na papierowe ręczniki
  • odsączamy z tłuszczu delikatnie i układamy w głębokim naczyniu.
  • Na czystą patelnię wlewamy oliwę
  • rozgrzewamy. Cebulę i czosnek kroimy na plasterki. Najpierw wrzucamy na oliwę cebulę
  • szklimy przez 5 min
  • po 3 min dorzucamy czosnek
  • a po kolejnej minucie dolewamy ostrożnie ocet. Redukujemy przez 2 min
  • doprawiając do smaku solą
  • cukrem i pieprzem.
  • Karpia posypujemy odsączonymi rodzynkami
  • kaparami
  • orzeszkami i zalewamy wrzącą marynatą. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin do lodówki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

>>> Dlaczego po wenecku? Ponieważ Wenecjanie marynują w ten sposób sardynki, a my możemy także – nieco zapomniane w naszym menu – tuszki smażonego śledzia. Przepis pasuje także do innych tłustych ryb, trzeba je tylko porządnie zrumienić. Przed podaniem nie zaszkodzi nasiekać drobno zielonej natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy