Karp w śmietanie
Karp w śmietanie - Przepis na Karp w śmietaniejest to pyszna receptura na zdrowe danie - karpia zapiekanego w śmietanie.

rybaZapiekankiPrzekąski
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
Ocena:
(średnia 4.42 z 187 głosów)
Składniki:
- 4 filety z karpia,
- dwie garści grzybów (świeże pieczarki lub mrożone kurki albo rydze),
- dwie średnie cebule,
- czubata łyżka masła,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- szklanka 30% kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz,
- garść drobno posiekanej natki pietruszki,
- pół szklanki soku z cytryny.
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Filety z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, potem myjemy, osuszamy, ponownie skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli używamy pieczarki, to obieramy je i kroimy na połówki, jeśli zaś mrożone kurki lub rydze, to dodajemy je w całości. Na oliwie podsmażamy cebule, aż się lekko zeszklą, następnie dodajemy grzyby i smażymy kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodajemy masło i smażymy jeszcze 2–3 minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich wspaniały smak i aromat.
- Z karpia usuwamy sok z cytryny, po czym solimy go, posypujemy delikatnie pieprzem i smażymy 3 minuty na silnie rozgrzanej oliwie. W żaroodpornym naczyniu układamy filety, na nie kładziemy grzyby z cebulą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 15 minutach, kiedy ryba w środku jest już prawie doskonała, a grzyby lekko przypieczone z wierzchu, na potrawę wylewamy śmietanę i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypujemy pietruszką.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
1440 min.

Wystarczyło, że raz spróbowałam... To wydanie karpia "chodzi" za mną przez cały rok
Karp w śmietanie
Czas przygotowania:
120 min.

Przepis z MG 11/2008
Karp w śmietanie
Czas przygotowania:
120 min.

Doskonały nie tylko od święta - karp w galarecie. Podstawa to dobra ryba i klarowna galareta. Nie zapomnijmy o dodatkach, a karp w galarecie wyjdzie przepyszny.
Karp w galarecie
Czas przygotowania:
50 min.

Karpia w occie przygotowuję zawsze wcześniej. Dzięki temu jest dobrze przesiąknięta zalewą.
KARP W OCCIE
Czas przygotowania:
120 min.

Karp w sam raz na Wigilię.
Karp pieczony w śmietanie z tymiankiem
Czas przygotowania:
15 min.

Mąż i ja przepadamy za tym orzeźwiającym smakiem.
Pomidory W Śmietanie
Czas przygotowania:
40 min.

Potrawa przyrządzana o każdej porze roku z przygotownych wcześniej mrożonych porcji grzybów.
Grzyby w śmietanie
Czas przygotowania:
10 min.

szybki, prosty sposób na sałatkę
pomidory w śmietanie
Czas przygotowania:
180 min.

Śledź w śmietanie to pyszna przystawka, ale podany z ziemniakami to gotowy pomysł na obiad. Śledź w śmietanie musi być odpowiednio doprawiony, a filety wymoczone.
Śledź w śmietanie
Czas przygotowania:
30 min.

To świetna i niedroga, potrawa na świąteczny stół zastępująca tradycyjnego karpia.