Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia świetnie sprawdzi się w charakterze dania wigilijnego. Jest pyszna, lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego polecana jest osobom będącym na diecie. W wersji z ziemniakami lub lanymi kluskami jest także bardzo pożywna. Świetnie smakuje zabielona słodką śmietaną, chociaż z jej dodatkiem zawiera już nieco więcej kalorii. Przepis na zupę rybną z głowy karpia idealnie wpisuje się w ideę zero waste.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy zupa rybna

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 177 głosów)

Zupa rybna z karpia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Składniki na bulion warzywny: obieramy cebulę, marchewkę, pietruszkę, średniej wielkości ziemniaki i seler. Wszystkie warzywa myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy do smaku. Gotujemy razem przez 15–20 minut. Następnie przecedzamy bulion do większego garnka.

  • 2.

    Karp: najpierw oczyszczamy jego głowę – usuwamy oczy i krew, a także pozbywamy się skrzeli. Dokładnie myjemy mięso i w całości wkładamy do warzywnego bulionu.

  • 3.

    Gotowanie: całość podgrzewamy na małej mocy palnika przez około 20–30 minut. Po ugotowaniu przecedzamy wywar rybny z głowy karpia i pozostałych składników.

  • 4.

    Mięso ryby: obieramy z ości. Dodajemy je do zupy i gotujemy przez ok. 10 minut.

  • 5.

    Warzywa z bulionu:  marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, kurkumą, solą i pieprzem.

  • 6.

    Podawanie: zupa rybna z karpia doskonale smakuje ze świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Porady

  • Możemy też przygotować zupę rybną z głów karpia, które pozostały nam po przygotowaniu filetów na wigilijną kolację. Wywar będzie smaczny i esencjonalny na samych głowach i ogonach ryby.
  • Zupę można serwować z łazankami lub lanymi kluskami, które warto przygotować samodzielnie. Danie dobrze smakuje też z minigrzankami zrobionymi z podsmażonego na maśle chleba.
  • Filety z karpia możemy także podsmażyć na patelni. Trzeba je wcześniej oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Przygotowane w ten sposób smażymy na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy do wywaru zupy rybnej. Tego typu propozycja będzie zdecydowanie bardziej sycąca.
  • Ciekawą propozycją jest zupa rybna z karpia na ostro – wystarczy dodać do niej paprykę chili w proszku lub świeżą, pokrojoną w plasterki (bez pestek).

Notka redakcyjna

Zabielana zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia świetnie smakuje z dodatkiem śmietanki 30%, ale możemy zabielić ją także w inny sposób:

  • jogurtem naturalnym – to zdecydowanie najmniej kaloryczna wersja zabielanej zupy z karpia. Warto jednak pamiętać o tym, aby wcześniej zahartować jogurt. Najpierw należy połączyć go w osobnych naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Dopiero w tej formie dodajemy do garnka z zupą,
  • mąką – w osobnej miseczce mieszamy 30 g mąki z 50 ml zimnej wody. Dodajemy 3 łyżki wywaru z zupy, po czym przelewamy mieszankę do garnka. MIeszamy do połączenia składników. Zupa z karpia zabielana mąką będzie miała kremową, gęstą konsystencję.

Jeśli pozostaniecie przy śmietance, można sięgnąć także po śmietanę 18%. Przed dodaniem jej do zupy trzeba ją zahartować (dokładnie tak samo jak jogurt). Można także zmieszać śmietanę z łyżką mąki, aby zupa rybna była delikatna i gęsta.

Zupa rybna z karpia na Wigilię

Zupa rybna to świetna alternatywa na Wigilię dla osób, które nie są tradycjonalistami. Jej przygotowanie nie trwa długo, a stopień skomplikowania potrawy nie wykracza poza standardowe umiejętności kulinarne.

W niektórych regionach Polski zupa rybna z karpia jest przygotowywana na Wigilię. Najczęściej serwuje się ją z łazankami. Wywar rybny można przygotować także z innych gatunków (nie tylko z karpia), a także z owoców morza: krewetek, krabów, małż czy langustynek.

Zupa rybna w wielu odsłonach

Zaglądając do przepisów z innych stron świata, można napotkać inne ciekawe pomysły na zupę rybną (nie tylko z karpia). Najbardziej znane są przepisy na:

  • francuską zupę rybną bouillabaisse – którą przygotowuje się z różnych gatunków ryb i skorupiaków. Do wywaru dodaje się passatę pomidorową, białe wino, skórkę pomarańczową i wiele aromatycznych przypraw, w tym szafran, tymianek i czosnek.
  • węgierską zupę halászlé – podobnie jak nasza, najczęściej robiona jest z karpia, do którego dodaje się cebulę, paprykę, a także pomidory, ziemniaki lub makaron,
  • uchę – to z kolei rosyjska zupa rybna, przygotowywana z wywaru z różnych ryb, np. płoci, okonia i karpia. Do zupy dodaje się podsmażoną, drobno pokrojoną cebulkę.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy