REKLAMA

Zupa rybna z karpia z ziemniakami

Zupa rybna z karpia to niezwykle delikatna i aromatyczna zupa, która świetnie sprawdzi się w roli dania wigilijnego. Możemy ją serwować również jako danie obiadowe. Zupa rybna z karpia jest nie tylko pyszna, ale również lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego polecana jest osobom przebywającym na diecie. Z powodzeniem mogą ją przygotowywać również osoby, którym szczególnie bliska jest idea zero waste – podczas przyrządzania zupy z karpia rybę wykorzystujemy w całości. Zupę rybną z karpia możemy serwować z domowymi łazankami. Poniżej podajemy przepis na zupę rybną z karpia, z której przygotowaniem bez trudu poradzi sobie nawet początkujący kucharz. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa rybna

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 176 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Włoszczyzna zupa 1.

    Włoszczyznę i ziemniaki myjemy, obieramy i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy do smaku. Gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut. Następnie wywar przecedzamy do większego garnka .Przygotowanie zupy rybnej z karpia zaczynamy od przygotowania ryby. Najpierw oczyszczamy głowę karpia (usuwamy oczy, krew), a także pozbywamy się skrzeli. Dalej dokładnie myjemy mięso ryby i wszystko (poza filetem z karpia) wkładamy do warzywnego bulionu.

  • Zupa rybna karp 2.

    Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po ugotowaniu przecedzamy wywar rybny z głowy karpia i pozostałych części. Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy do wywaru. Kawałki karpia obieramy z ości. Dodajemy obrane mięso ryby do zupy. Już nie gotujemy, ale doprawiamy do smaku cytryną, solą i pieprzem.  Możemy zabielić zupę rybną z karpia śmietaną lub zagęścić mąką wymieszaną z wodą, ale wtedy dobrze jest całość zagotować. Zupę rybną z karpia można przybrać pietruszką.

Porady

  • W naszym przepisie na zupę rybną z karpia rekomendujemy wykorzystać: głowę karpia, okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach, ogon oraz czysty filet. Opcjonalnie możemy też przygotować zupę rybną z głów karpia, których pozostały nam po przygotowaniu ryb do dania obiadowego. Jest to zgodne z ideą zero waste. 
  • Zupę rybną z karpia rekomendujemy serwować z łazankami – drobnym makaronem w kształcie kwadracików. Możemy przygotować je samodzielnie lub kupić w sklepie gotowe. Opcjonalnie możemy zastąpić je grzankami lub lanymi kluskami. 
  • Jeśli zależy nam na tym, by nieco odchudzić naszą zupę rybną z karpia, to możemy zrezygnować z dodawania tłustej śmietanki na rzecz jogurtu naturalnego. Warto jednak pamiętać, by wcześniej go zahartować.  
  • Jeśli nie wykorzystaliśmy wszystkich filetów z karpia w innym celu, to z powodzeniem możemy je lekko podsmażyć na patelni (wcześniej oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące), a następnie dodać do wywaru z karpia. Tego typu propozycja będzie zdecydowanie bardziej sycąca. 
  • Przy przygotowaniu zupy z karpia, warto pamiętać, że wywar z głów karpia, ogonów i mięsa ryby powinien gotować się krótko (ok. 15-20 minut). 
     

Notka redakcyjna

Zupa rybna na wigilię 

Zupa rybna z karpia to świetna alternatywa dla osób, które nie są tradycjonalistami, a jednocześnie nie przepadają za barszczem wigilijnym. Jej przygotowanie nie jest zbyt trudne i czasochłonne. Co więcej, zupę tą można serwować na wiele różnych sposobów – z jogurtem naturalnym, śmietaną, z grzankami, łazankami lub kluseczkami lanymi. Tradycyjnie, w niektórych regionach Polski na wigilię serwuje się zupę rybną z karpia z łazankami.  Jeśli nie przepadamy za smakiem karpia (w zupie nie jest on aż tak bardzo wyczuwalny), to możemy przygotować inną zupę rybną na wigilię. Jako zamiennik karpia możemy wykorzystać inną, dowolną rybę (wraz z głową i ogonem), a także owoce morza: krewetki, kraby, małże czy langustynki. 

Zupę rybą z karpia bądź z innej zupy zazwyczaj przygotowuje się z resztek, które pozostają nam po filetowaniu ryby, czyli: głowy, ogona, kręgosłupa, a także pancerzy (np. w przypadku, gdy do takiej zupy wykorzystujemy homary). Jednakże należy pamiętać, by przed przygotowaniem wywary, pozbyć się oczu i skrzeli ryb, które mogą nadawać całości niepożądanego, gorzkiego posmaku. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy