REKLAMA

Karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej to zaskakująco smaczne danie zrobione na bazie usmażonej wcześniej ryby i marynaty. Przyrządzając tę przekąskę, możemy wykorzystać karpia, który pozostał nam po wigilijnej kolacji, jednak danie to można jeść nie tylko od święta. Wystarczy ładny kawałek karpia, cebula (opcjonalnie inne warzywa) oraz kilka składników potrzebnych do zrobienia zalewy. Polecamy niezawodny i prosty przepis na to niebanalne danie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Karp: rybę należy oczyścić i pokroić w dzwonka. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju, ok. 5–7 minut z każdej strony.

  • 2.

    Zalewa: w międzyczasie należy zagotować wszystkie składniki marynaty. Kwaśny octowy smak można dostosować do indywidualnych upodobań. Mniejszą kwaskowość uzyskamy, dolewając wodę. Sól i cukier dodajemy do smaku.

  • 3.

    Karp w occie: dużym słoiku układamy usmażoną rybę i pokrojoną np. w plastry dużą cebulę – wlewamy gorącą zalewę. Zakręcamy słoik i przechowujemy w zimnym miejscu, nawet przez 3 tygodnie.

Porady

  • W wersji fit możemy przygotować karpia pieczonego w zalewie octowej, sprawdzi się też ugotowana ryba, także na parze.
  • Ocet w marynacie można zastąpić octem jabłkowym lub w wersji wykwintnej, białym winem.
  • Karp w occie dobrze komponuje się z pieprzem i tutaj warto pobawić się trochę smakami, używając całych ziaren zielonego pieprzu, cytrynowego lub kolorowego.
  • W ten sam sposób można przygotować też inne ryby, np. dorsza lub pstrąga tęczowego.
  • To świetny sposób na wykorzystanie ryby, która została nam z wigilijnej kolacji, dzięki temu będziemy mogli jeszcze długo cieszyć się wspomnieniem tego wyjątkowego wieczoru.
  • Świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole, jeśli zamkniemy w małych słoiczkach porcje na jedną osobę.

Notka redakcyjna

Opiekany karp w zalewie octowej

Karp w occie to wyjątkowo smaczne danie, które ma szerokie grono zwolenników. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Do przyrządzenia opiekanego karpia w zalewie octowej najlepiej użyć filetów z karpia zamiast płatów. Filety są łatwiejsze i szybsze w obróbce, poza tym nie mają ości, co jest bardzo istotne w trakcie konsumpcji tej potrawy. Karpia w occie możemy spożyć po przegryzieniu się składników albo zamknąć w słoikach i zachować na inną okazję.

 

Karp w zalewie octowej – jak go dobrze zrobić

Karp w occie to jeden z najlepszych rybnych przetworów domowej roboty. Przetrwa w spiżarni dłuższy czas i uratuje nas w sytuacji pilnego zapotrzebowania na coś smacznego i nieprzeciętnego. Co zrobić, żeby karp w zalewie octowej w słoiku był w stu procentach udanym daniem?

Pierwsza sprawa to przyrządzenie dobrej marynaty. Woda i ocet w odpowiedniej proporcji to jedno, a doprawienie zalewy to drugie. Nie powinno w niej zabraknąć dużej szczypty soli i mielonego czarnego pieprzu, a także cukru, ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy oraz kilku całych ziaren pieprzu.

Druga rzecz to dobór składników. Opiekany karp w zalewie idealnie komponuje się ze smażoną cebulką, ale to niejedyny dodatek, który możemy użyć. W słoiku możemy umieścić również: posiekaną papryczkę chili lub por, pokrojoną w paski paprykę bądź plasterki marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy