KARP W OCCIE

Karpia w occie przygotowuję zawsze wcześniej. Dzięki temu jest dobrze przesiąknięta zalewą.

rybaPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.36 z 166 głosów)

Składniki:

  • 1-2 karpie
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • ZALEWA
  • 0,5 l octu
  • 2,5 l wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • pieprz ziarnisty
  • 1/4 paczki gorczycy
  • 1 duża cebula
  • cukier do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rybę należy oczyścić i pokroić w dzwonki. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące i usmażyć.W międzyczasie należy wszystkie składniki na zalewę zagotować. Smak zalewy zależy od upodobań, jeżeli jest za kwaśna można dolać wody. Sól i cukier do smaku. W dużym słoiku układamy usmażone karpie i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoik i przechowujemy w zimnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy