Karp po polsku w szarym sosie

Karp idealny na Wigilię.

Dodany przez:

Karp po polsku w szarym sosie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
320 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2.25 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
  • pęczek włoszczyzny
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • po 5 dag rodzynek i obranych ze skórki migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 3–4 goździki
  • po 5–6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól

Przygotowanie

  1. ■ Karpia oczyścić, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
  2. ■Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 litrem wody, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Wywar ostudzić, przecedzić. Rybę zalać wywarem, gotować na
  3. małym ogniu 30 minut.
  4. ■ Odstawić w wywarze do ostudzenia. Wyjąć, pokroić na 6 porcji (dzwonka), usunąć kręgosłup i ości, ułożyć na półmisku.
  5. ■ W rondelku zrumienić cukier na karmel. Wlać przecedzony wywar z ryby oraz wino. Mieszać, aż karmel się rozpuści.
  6. ■ Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać rodzynki i migdały. Porcje ryby zalać sosem i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem udekorować listkami tymianku lub plasterkami limonki.
  7. Inne przepisy na Wigilię
ryby wigilia Boże Narodzenie obiad ryba kolacja karp czerwone wino
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze