Karp po polsku w szarym sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Karpia oczyścić, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
■Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 litrem wody, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Wywar ostudzić, przecedzić. Rybę zalać wywarem, gotować na
małym ogniu 30 minut.
■ Odstawić w wywarze do ostudzenia. Wyjąć, pokroić na 6 porcji (dzwonka), usunąć kręgosłup i ości, ułożyć na półmisku.
■ W rondelku zrumienić cukier na karmel. Wlać przecedzony wywar z ryby oraz wino. Mieszać, aż karmel się rozpuści.
■ Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać rodzynki i migdały. Porcje ryby zalać sosem i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem udekorować listkami tymianku lub plasterkami limonki.
Komentarze