Karp faszerowany

Karp nie musi być nudny! Jeśli zwykle serwujecie go w galarecie, albo smażonego na patelni, w tym roku postawcie na coś innego. Na przykład karpia faszerowanego rodzynkami, cebulą i rybim mięsem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 185 głosów)

Składniki:

  • karp o wadze 1 kg i 20 dag
  • sól
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 3 cebule
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 12 dag rodzynek
  • białko jajka
  • łyżka żelatyny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Karp faszerowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Karpia sprawiamy
  • płuczemy i kroimy na 2-cm dzwonka. Solimy. 4 dzwonka ze środkowej części ryby odkładamy
  • a pozostałe oczyszczamy z ości
  • mielemy. Z głowy karpia
  • obranych warzyw
  • jednej cebuli i przypraw gotujemy wywar. Ugotowany przecedzamy.
  • Zmielone mięso ryby mieszamy z posiekanymi drobno cebulami
  • tartą bułką
  • solą
  • pieprzem
  • cukrem
  • rodzynkami i ubitym białkiem. Masą napełniamy odłożone dzwonka karpia. Układamy w płaskim garnku
  • zalewamy przecedzonym wywarem i gotujemy na małym ogniu ok. 35 min. Pozostawiamy w garnku do ostygnięcia.
  • Dzwonka wyjmujemy i układamy na półmisku
  • a wywar odparowujemy do objętości 500 ml. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody
  • doprowadzamy do wrzenia i przecedzamy. Gdy wywar z żelatyną ostygnie
  • zalewamy nim karpia i wstawiamy na 2–3 godz. do lodówki
  • aby galareta stężała.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: Tradycyjny karp – co trzeba wiedzieć o tej rybie?


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy