Karp z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Karp z pieczarkami
Rybę kroimy na 8 kawałków. Jeśli to możliwe, usuwamy największe ości. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy, podsmażamy na łyżce masła. Oprószamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Rybę osuszamy. Każdy kawałek zanurzamy w rozmąconych jajkach, mące wymieszanej z papryką i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.
Przed podaniem układamy usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy obsmażone pieczarki, obkładamy wiórkami zimnego masła i zapiekamy 15 min. Zanim usmażymy karpia, możemy obłożyć go plasterkami świeżej cebuli i wstawić na noc do lodówki. Dzięki temu utraci on swój lekko mulisty smak. Następnego dnia smażymy opanierowaną rybę, a oddzielnie usmażona cebulka ląduje na ciepłej rybie.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze