Karp zapiekany w pomarańczach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Pomarańcze dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, sparzyć, osuszyć, pokroić w ósemki wraz ze skórą.
Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ułożyć filety, posypać resztą tartej bułki i obłożyć pieczarkami. Wokół ułożyć cząstki pomarańczy. Polać winem i posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C. Udekorować listkami świeżej melisy.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze