Zupa wiejska z kapustą, fasolą i białą kiełbasą to prosta propozycja na danie obiadowe. Przepis na zupę pochodzi z Francji. Wiejska zupa z kapustą i fasolą zawiera dużą ilość mięsa.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.46 z 181 głosów)
Moczoną przez noc fasolę zalewamy 4 l wody, dodajemy wszystkie zioła i przyprawy, średniej wielkości, pokrojoną w skośne 3-cm kawałki marchew, obraną i pokrojoną w grubą kostkę rzepę lub kalarepkę, pokrojone w cienkie plasterki pory, kapustę pokrojoną w grubą kostkę, wędzone żeberka.
Gotujemy przez 1 godz. Na suchej patelni rumienimy boczek pokrojony w niewielkie słupki i czosnek, aby przypiekł się nieco od przeciętej strony. Wkładamy do garnka razem z całymi ziemniakami i kiełbaskami. Gotujemy ok. 25 min.
Żeberka wyjmujemy i obieramy z nich mięso wprost do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem wyjmujemy nieobrany, przecięty na pół w poprzek czosnek i natkę. Rozlewamy zupę tak, żeby do każdej porcji trafił ziemniak i kiełbasa (kiełbaski można wyjąć z zupy, zrumienić na patelni i dopiero wtedy ułożyć na wierzchu dania). Obok polecam podać ostrą musztardę, żytni chleb lub bagietkę i kieliszek prostego czerwonego wina.
zupa fasolowa - zobacz inne inspiracjePorady
Komentarze