Wegetariańskie carpaccio z zielonych warzyw i owoców to pyszny przepis na lekką sałatkę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, całkowicie roślinna!
(średnia 4.49 z 167 głosów)
2 łyżki soku jabłkowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru trzcinowego
4 łyżki oliwy
2 gałązki estragonu
sól, pieprz
50 g orzechów włoskich
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego
1 łyżka cukru
1/2 ogórka sałatkowego
1 mała kalarepa
1 małe zielone jabłko
Najpopularniejszą, i wizualnie najbardziej przypominającą oryginał, jest wersja carpaccio z marynowanego buraka. Tę sałatkę można jednak przyrządzić z dowolnych warzyw i owoców, zamarynować w słodko-winnym sosie. Idealnie sprawdzą się w tej roli wszystkie chrupiące warzywa: cukinia, marchewka, ogórek, kalarepa czy rzodkiewka. Najlepiej kroić je tak, aby plasterki miały okrągły kształt.
Wykonanie
Przygotowujemy winegret z soku jabłkowego, octu, cukru trzcinowego i oliwy. Dodajemy posiekany estragon oraz sól
i pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Orzechy mieszamy z koncentratem, cukrem i szczyptą soli. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Prażymy 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Ogórka myjemy, szatkujemy na tarce w cienkie plasterki. Kalarepę obieramy
i kroimy w tak cienkie plastry, jak to tylko możliwe. Z jabłka wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy je również w cienkie plastry. Wszystkie plasterki układamy wachlarzowo na talerzykach lub większej paterze i skrapiamy winegretem. Orzechy grubo siekamy i posypujemy nimi carpaccio. Dekorujemy listkami estragonu i podajemy.
Komentarze