Jarzyny na surowo z dipami

Przygotowanie: 15 minut Porcja: 210 kcal Składniki na 4–6 porcji

SosydipPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
210 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 159 głosów)

Składniki:

  • 6–7 marchewek
  • kalarepa
  • czerwona i żółta papryka
  • 6–7 zielonych szparagów
  • główka sałaty
  • Na dip:
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 10 dag twarogu
  • pęczek natki
  • sól ziołowa
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa umyć oczyścić, osuszyć. Marchewki i kalarepę obrać. Kalarepę i paprykę pokroić. Warzywa i dip ułożyć na półmisku.
  • dip ziołowy
  • po łyżce siekanej natki, bazylii, i lubczyku
  • 25 dag jogurtu
  • listki ziół do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • Zioła wymieszać w miseczce z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Udekorować listkami ziół.
  • dip pomidorowy
  • 3 pomidory
  • łyżka keczupu
  • 20 dag serka homogenizowanego
  • sól
  • liście bazylii do dekoracji
  • Pomidory sparzyć, przetrzeć przez sitko do miski, połączyć z serkiem, doprawić keczupem oraz solą, wymieszać. Udekorować bazylią i plasterkiem pomidora.
  • dip ogórkowy
  • ogórek
  • 2–3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 20 dag twarogu
  • 3 łyżki jogurtu
  • sól
  • Ogórek umyć obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać do posiekanego czosnku i koperku, wymieszać z twarogiem i jogurtem, doprawić solą.
  • dip curry
  • 25 dag jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • natka do dekoracji
  • Jogurt połączyć z majonezem i curry (część przyprawy zostawić do dekoracji), doprawić solą, dokładnie wymieszać. Dekorować curry i natką.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 210

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy