Jarzyny na surowo z dipami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Warzywa umyć oczyścić, osuszyć. Marchewki i kalarepę obrać. Kalarepę i paprykę pokroić. Warzywa i dip ułożyć na półmisku.
dip ziołowy
po łyżce siekanej natki, bazylii, i lubczyku
25 dag jogurtu
listki ziół do dekoracji
sól
pieprz
Zioła wymieszać w miseczce z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Udekorować listkami ziół.
dip pomidorowy
3 pomidory
łyżka keczupu
20 dag serka homogenizowanego
sól
liście bazylii do dekoracji
Pomidory sparzyć, przetrzeć przez sitko do miski, połączyć z serkiem, doprawić keczupem oraz solą, wymieszać. Udekorować bazylią i plasterkiem pomidora.
dip ogórkowy
ogórek
2–3 ząbki czosnku
pęczek koperku
20 dag twarogu
3 łyżki jogurtu
sól
Ogórek umyć obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać do posiekanego czosnku i koperku, wymieszać z twarogiem i jogurtem, doprawić solą.
dip curry
25 dag jogurtu
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki curry
sól
natka do dekoracji
Jogurt połączyć z majonezem i curry (część przyprawy zostawić do dekoracji), doprawić solą, dokładnie wymieszać. Dekorować curry i natką.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze