słodko - chrupiąca jarzynka, wspaniały dodatek do obiadu
Składniki:
1 duża kalarepa
1/2 pęczka koperku
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
ew. 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
Kalarepka duszona z koperkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kalarepkę umyć, odciąć liście (ale te młode i ładniejsze zachować), cienko obrać, pokroić w grube słupki. Koperek opłukać, osączyć dokładnie, posiekać . W rondelku roztopić masło, wrzucić kawałki kalarepki, obtoczyć w maślem, dodać cukier i sól, podlać kilkoma łyżkami wody (ew. na wierzchu ułożyć liście) i dusić na małym ogniu 10-15 min.. Kalarepka ma być lekko chrupiąca, nie rozgotowana. Gdy uznamy, że jest dobra, wyjąć liście a do kalarepki dodać mąkę rozmieszaną w 3-4 łyżkach zimnej wody, dusić jeszcze 2-3 min., na koniec dodać połowę koperku, wymieszać. Podawać posypaną resztą koperku i przybraną uduszonymi liśćmi kalarepki.