Sałatka chrupiąca z rzodkiewkami, sałatą i jajkiem

W sezonie na nowalijki warto włączyć do diety sałatę, szczypior, rzodkiewki czy ogórka. To składniki idealne do prostej, chrupiącej sałatki. Dla urozmaicenia dodaj ugotowane na półmiękko jajko.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • kilka kromek razowca na miodzie lub pumpernikla
  • olej
  • ogórek sałatkowy
  • pęczek rzodkiewek
  • kalarepka
  • 2 garści mieszanych sałat (masłowej, lodowej, rzymskiej i karbowanej)
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo

Przygotowanie

  1. Chleb kroimy na kawałki, obsmażamy na oleju.
  2. Ogórek (ze skórką) przecinamy wzdłuż na ćwiartki, potem tniemy na krótsze kawałki, oczyszczone rzodkiewki dzielimy na ćwiartki.
  3. Kalarepkę obieramy, kroimy w słupki. W misce mieszamy porwane sałaty z resztą warzyw i chlebem, polewamy suto olejem, oprószamy solą i pieprzem, na koniec dajemy grube plastry jajka i posypujemy szczypiorem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Wskazówki

Zobacz też: Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

sałatka rzodkiewki nowalijki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy