Sałatka chrupiąca z rzodkiewkami, sałatą i jajkiem

Ocena:

4.5 (169)

  • 10 min.
  • dla 2 osób

W sezonie na nowalijki warto włączyć do diety sałatę, szczypior, rzodkiewki czy ogórka. To składniki idealne do prostej, chrupiącej sałatki. Dla urozmaicenia dodaj ugotowane na półmiękko jajko.

Składniki:

  • kilka kromek razowca na miodzie lub pumpernikla
  • olej
  • ogórek sałatkowy
  • pęczek rzodkiewek
  • kalarepka
  • 2 garści mieszanych sałat (masłowej, lodowej, rzymskiej i karbowanej)
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo

Sałatka chrupiąca z rzodkiewkami, sałatą i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Chleb kroimy na kawałki, obsmażamy na oleju.
  • Ogórek (ze skórką) przecinamy wzdłuż na ćwiartki, potem tniemy na krótsze kawałki, oczyszczone rzodkiewki dzielimy na ćwiartki.
  • Kalarepkę obieramy, kroimy w słupki. W misce mieszamy porwane sałaty z resztą warzyw i chlebem, polewamy suto olejem, oprószamy solą i pieprzem, na koniec dajemy grube plastry jajka i posypujemy szczypiorem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne