Spaghetti z kalafiorem, soczewicą i kalarepką

Ocena:

4.57 (157)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych:)

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 kalarepa (ok. 400 g)
  • 400 g kalafiora
  • puszka pomidorów krojonych
  • 200 g dowolnej wędliny
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • przyprawa do dań Kucharek
  • przyprawa do spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • 6 łyżek słonecznika
  • ser żółty do posypania

Spaghetti z kalafiorem, soczewicą i kalarepką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, osączamy a w pozostałej po jego gotowaniu wodzie gotujemy makaron spaghetti. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Wędlinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kalarepę kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i układamy kolejno: kalafior, soczewica, wędlina, kalarepa, którą delikatnie potrzepujemy Kucharkiem. Pomidory łączymy z przyprawami i wylewamy na kalarepę. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
  • Słonecznik prażymy na delikatnie natłuczonej patelni. Na talerzach rozkładamy spaghetti, wykładamy na niego zapieczony kalafior, posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i słonecznikiem.

Porady

Zobacz też: spaghetti z sosem pomidorowym i szprotkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne