Spaghetti z kalafiorem, soczewicą i kalarepką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, osączamy a w pozostałej po jego gotowaniu wodzie gotujemy makaron spaghetti. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Wędlinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kalarepę kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i układamy kolejno: kalafior, soczewica, wędlina, kalarepa, którą delikatnie potrzepujemy Kucharkiem. Pomidory łączymy z przyprawami i wylewamy na kalarepę. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Słonecznik prażymy na delikatnie natłuczonej patelni. Na talerzach rozkładamy spaghetti, wykładamy na niego zapieczony kalafior, posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i słonecznikiem.