Chlebek naan

Chlebek naan to pieczywo pochodzące z kuchni indyjskiej. Pasuje idealnie do jednogarnkowych potraw, gulaszów, sałatek i oczywiście curry. Będzie idealny jako przekąska na imprezę, zamiast tradycyjnego pieczywa. Warto przyprawiać w orientalny sposób. Sięgnijcie po kumin, czarny sezam lub czarnuszkę, sprawdzi się też czosnek wyciśnięty przez praskę. Podajemy prosty i szybki przepis.

dodany przez: Kulinarna Ania

pieczywo chleb placki przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 182 głosów)


Chlebek naan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ciasta: mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Podgrzać mleko i połączyć je z oliwą. W mące zrobić wgłębienie, dodać mleko. Wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę wyłożyć na blat, wyrabiać gładkie ciasto przez ok. 8 minut, a następnie podsypać mąką w razie potrzeby.

  • 2.

    Formowanie ciasta: ciasto na chlebek naan należy nasmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 minut. Następnie podzielić je na 8–10 części. , w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze czy większe. Mogą być podłużne lub okrągłe. Należy rozwałkować je drewnianym wałkiem na cienkie placki, posypać każdy sezamem i nakłuć widelcem.

  • 3.

    Pieczenie: piekarnik należy nagrzać dobrze, do 230°C, włączyć też opcję grzania od góry, przez 2 minuty, aż będą mocno rumiane. Chlebki naan są gotowe do podania.

Porady

  • Chlebek naan można podawać z makiem, białym sezamem lub czarnuszką. Można go też zapiekać z czosnkiem, świeżym lub granulowanym.
  • Można go zrobić również bez żadnego dodatku smakowego, zwłaszcza jeśli podajemy go do dań kuchni indyjskiej, które same w sobie są mocno aromatyczne.
  • Chlebek naan najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Można go jeść na ciepło lub na zimno.
  • Jeśli chcemy przechować indyjskie pieczywo na kolejny posiłek, warto zawinąć je w folię aluminiową, żeby się nie obeschło.
  • Jeśli nie mamy czasu na przygotowania to możemy bez problemu kupić w sklepie gotowy chlebek naan. Sprawdzajmy tylko jego skład, ponieważ do wielu tego rodzaju produktów dodawane są konserwanty.
  • Ciasto można ogrzać w piekarniku, należy nagrzać go do 120°C, chlebek pozostawić do wyrośnięcia.

Notka redakcyjna

Chlebek naan z drożdżami

Chlebek naan to proste połączenie mąki pszennej, szczypty soli, łyżeczki suszonych drożdży (ok. 5 g – można również użyć świeżych drożdży, z których należy przygotować rozczyn), odrobiny cukru, szklanki ciepłego mleka i dwóch łyżeczek oliwy z oliwek (10 ml). Dalsze kroki przygotowania są takie same, jak podane w przepisie powyżej.


W Indiach chlebek naan formuje się w charakterystyczny kształt kropli wody. Oryginalnie wypiekany jest na kamieniu, wtedy staje się idealnie chrupiący. Dodatkowo przed podanie można posmarować go niewielką ilością oliwy.


Chlebek naan – z czym podawać?

Chlebek naan jest pieczywem pochodzącym z Indii, najlepiej znany jest w regionie Kaszmiru. Podawany jest są do dań mięsnych np.: pieczonej jagnięciny, do dań warzywnych np.: sycącego curry z ciecierzycą albo z dipami lub pastami do pieczywa jako przekąska. Chlebek naan wyjątkowo dobrze smakuje z ostrymi przyprawami.


Ciasto warto wzbogacić o czosnek, kurkumę, kumin czy czarny pieprz. Przyprawy dodatkowo podkreślą smak potraw, z którymi chlebek naan będzie serwowany. Używany jest zamiast sztućcówc i jako narzędzie do wyczyszczenia talerza z pysznego sosu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy