Chlebek naan to pieczywo pochodzące z kuchni indyjskiej. Pasuje idealnie do jednogarnkowych potraw, gulaszów, sałatek i oczywiście curry. Będzie idealny jako przekąska na imprezę, zamiast tradycyjnego pieczywa. Polecamy przyprawiać go w orientalny sposób. Warto sięgnąć po kumin, czarny sezam lub czarnuszkę, sprawdzi się też czosnek wyciśnięty przez praskę. Podajemy prosty i szybki przepis na chlebek naan.
StockFood
(średnia 4.42 z 184 głosów)
Przygotowanie ciasta: mieszamy suche składniki, w oddzielnej łączymy mokre (woda i mleko mogą być lekko podgrzane, ale nie muszą). Następnie do płynnych składników dosypujemy suche. Zagniatamy ciasto przez ok. 8 minut, aż będzie gładkie.
Wyrastanie ciasta: zagniecione ciasto smarujemy niewielką ilością oliwy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej 30 minut, do 1 godziny.
Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.
Formowanie chlebków: wyrośnięte ciasto dzielimy na 8–10 części, w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze lub większe. Należy rozwałkować je drewnianym wałkiem na cienkie placki. Mogą być podłużne lub okrągłe.
Pieczenie: używamy opcji grzania w trybie góra-dół. Chlebki naan wsadzamy do piekarnika na 8 minut.
Porady
- Chlebek naan najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Ale można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Jeśli chcemy przechować indyjski chleb na kolejny posiłek, warto zawinąć go dokładnie folią aluminiową. W ten sposób zachowa świeżość na dłużej.
- Jeśli nie mamy czasu na przygotowania, to możemy bez problemu kupić w sklepie gotowy chlebek naan. Sprawdzajmy tylko jego skład, ponieważ do wielu tego rodzaju produktów dodawane są konserwanty.
- Ciasto można ogrzać w piekarniku - nagrzewamy go do 120°C, chlebek wkładamy do wyrośnięcia.
- W przepisie używamy suchych drożdży, ale z powodzeniem sprawdzą się również świeże. Musimy jednak doliczyć jeszcze czas potrzebny na przygotowanie rozczynu i jego wyrośnięcie. Takie chlebki będą bardziej miękkie.
- W Indiach chlebek naan formuje się w charakterystyczny kształt kropli wody. Oryginalnie wypiekany jest na kamieniu, wtedy staje się idealnie chrupiący. W naszych warunkach mamy do wyboru opcję pieczenia w piekarniku lub podgrzania na suchej patelni.
Chlebek naan można przygotować w wersji z drożdżami i to zarówno świeżymi, jak i suchymi, ale także bez nich. Jednak, żeby dobrze wyrosły trzeba je odrobinę spulchnić. Nadal mamy tu niewiele składników:
Oddzielnie mieszamy składniki mokre i suche. Łączymy je ze sobą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Po upływie tego czasu zagniatamy je jeszcze raz. I tym razem odstawiamy na ok. 2 godziny. Dalsze kroki przygotowania są takie same, jak podane w przepisie powyżej.
Jest wiele wersji przygotowania indyjskiego chleba. Chodzi tu o dodatki, które zmieniają nieznacznie smak pieczywa. Posypujemy nimi wierzch lub smarujemy. Z czym można je zrobić?
Chlebki naan można zrobić również bez żadnego dodatku smakowego, zwłaszcza jeśli podajemy je do dań kuchni indyjskiej, które same w sobie są mocno aromatyczne. Jednak odpowiednio dobrane przyprawy dodatkowo podkreślą smak potraw, z którymi będzie serwowany.
Chlebek naan jest pieczywem pochodzącym z Indii, najlepiej znany jest w regionie Kaszmiru. Podawany jest do dań mięsnych np.: pieczonej jagnięciny, do dań warzywnych np.: sycącego curry z ciecierzycą albo z dipami lub pastami do pieczywa jako przekąska. Chlebek naan wyjątkowo dobrze smakuje z ostrymi przyprawami.
Używany jest zamiast sztućców i jako narzędzie do wyczyszczenia talerza z pysznego sosu.
Komentarze