REKLAMA

Chlebek naan

Chlebek naan to pieczywo pochodzące z kuchni indyjskiej. Pasuje idealnie do jednogarnkowych potrawek, gulaszów oraz sałatek. Chlebek naan warto przyprawiać w orientalny sposób. Sięgnijcie po kumin, czarny sezam lub czarnuszkę. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Pieczywo chleb Placki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 181 głosów)


Kroki przygotowania:

  • maka-ryzowa-fot.iStock-min (1) 1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ciepłe mleko wymieszać z oliwą. W mące zrobić wgłębienie, dodać mleko. Wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę wyłożyć na blat, wyrabiać gładkie ciasto przez ok. 8 minut, a następnie podsypać mąką w razie potrzeby. Uformowane ciasto na chlebek naan należy nasmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto na chlebek naan podzielić na 8-10 części, w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze czy większe. Mogą być podłużne lub okrągłe. Należy rozwałkować drewnianym wałkiem na cienkie placki, posypać każdy sezamem i nakłuć widelcem.
    Piekarnik należy nagrzać dobrze do 230°C, włączyć też opcję grzania od góry. Chlebki naan należy piec na kamieniu. przez 2 minuty, aż będą brązowe. Chlebki naan są gotowe do podania.

Porady

Chlebek naan zawiera w przepisie:

  • łyżkę czarnego sezamu
  • czarny sezam można zamienić na mak, biały sezam lub czarnuszkę 

 

Notka redakcyjna

Chlebek naan – jak zrobić chlebek naan?

Chlebek naan to proste połączenie mąki pszennej, szczypty soli, łyżeczką suszonych drożdży, odrobiny cukru, szklanki ciepłego mleka i dwóch łyżeczek oliwy z oliwek. Chlebek naan po wierzchu należy posypać czarnym sezamem, czarnuszką albo kuminem.

Mąkę pszenną należy wymieszać w misce z suszonymi drożdżami, szczyptą soli i cukru. Następnie ciepłe mleko powinno być rozmieszane z oliwą. Kolejnym krokiem jest zrobienie w mące wgłębienia i dodanie mleka. Całość należy wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę na chlebek naan należy wyłożyć na blat, wyrabiać gładkie ciasto przez kilka minut, podsypując mąką w razie potrzeby. Wyrobione ciasto należy uformować w kule i posmarować oliwą. Następnie ciasto na chlebek naan należy włożyć do ciepłego, wyłączonego piekarnika lub w inne ciepłe miejsce, na przynajmniej 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik należy włączyć na 120°C i wyłączyć po pięciu minutach i do tak ogrzanego piekarnika włożyć ciasto. Następnie wyrośnięte ciasto na chlebek naan trzeba podzielić na osiem części. Chlebek naan może mieć kształt podłużny lub okrągły jak tortilla. W Indiach nadaje się mu charakterystycznego kształtu kropli wody. Ciasto na chlebek naan należy rozwałkować cienkie placki. Na wierzchu należy posypać każdy sezamem i ponakłuwać widelcem.

Chlebek naan pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 230°C. Najlepsze efekty otrzymujemy wypiekając w piekarniku z opcją górnego grzania. Chlebek naan będzie idealnie chrupiący, gdy będzie wypiekany na kamieniu. Chlebek naan należy piec przez dwie minuty do momentu, aż na wierzchu pojawią się brązowe pęcherzyki. Chlebek naan można przed podaniem posmarować delikatnie oliwą.

Chlebek naan – z czym podawać?

Chlebek naan jest pieczywem pochodzącym z Indii, w szczególności z regionu Kaszmiru. Chlebki naan podawane są do dań mięsnych np.: pieczonej jagnięciny, do dań warzywnych np.: sycącego curry z ciecierzycą albo z dipami lub pastami do pieczywa jako przekąska. Chlebek naan wyjątkowo dobrze smakuje z ostrymi przyprawami. Ciasto na chlebek naan warto wzbogacić o czosnek, kurkumę, kumin czy czarny pieprz. Przyprawy dodatkowo podkreślą smak potraw z którymi chlebek naan będzie serwowany. Chlebek naan może posłużyć jako sztuciec i jako narzędzie do wyczyszczenia talerza z pysznego sosu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy