Onion bhaji
Kamila ~ soo.good.food

Onion bhaji – cebulowe placuszki

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Onion bhaji to popularna smażona przekąska kuchni indyjskiej. Cebulę kroi się w cienkie piórka, po czym miesza z masą na bazie mąki besan i przyprawami. Chrupiące gniazdka roztaczają w kuchni zapach kolendry i chili. Warto podawać je z czosnkowym dipem jogurtowym. Koniecznie wypróbujcie cebulowe placuszki onion bhaji. Przepis zaskoczy Was swoją prostotą.  

Składniki:

  • cebula  200 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka z ciecierzycy  30 g

  • chili  10 g

  • przyprawa curry  10 g

  • nasiona kolendry  10 g

  • kolendra  0.25 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • olej  300 ml

Onion bhaji – cebulowe placuszki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebula: obieramy ją i kroimy w cienkie w piórka. Od razu rozdzielamy kolejne krążki i umieszczamy je w miseczce. 

    Onion bhaji – krojenie cebuli
  • Krok 2:

    Masa na placuszki: do cebuli dodajemy jajko, mąkę z ciecierzycy i przyprawy (mielone ziarna kolendry, sproszkowane chili i curry) oraz posiekane liście kolendry. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą. 

    Onion bhaji – mieszanie składników
  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy olej na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Formujemy w dłoniach gniazdka z masy cebulowej i wrzucamy je na tłuszcz. Smażymy je z obu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. 

    Onion bhaji – smażenie
  • Krok 4:

    Podanie: onion bhaji serwujemy od razu, dopóki placuszki są świeże i chrupiące. Najlepiej smakują w towarzystwie jogurtowego dipu. 

    Onion bhaji – podanie

Porady

  • Cienko pokrojona cebula puści nieco soku do masy, ale jeśli uznamy, że mieszanka jest zbyt gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody.  
  • Cebulowe placuszki polecamy podawać w towarzystwie sosu jogurtowego (raity). Można wrzucić do niego listki mięty, czosnek i pokrojony w drobną kostkę zielony ogórek. Dobry akompaniament dla chrupiącej cebulki tworzy także pikantny dip pomidorowy oraz chutney z tamaryndowca lub mango. 
  • Jeśli dodamy szczyptę proszku do pieczenia do masy na onion bhaji , wyjdzie nam chrupiąca cebulka w cieście lekkim jak chmurka. To trik, na którym skorzysta również domowa tempura, a nawet nasz polski naleśnik.    
  • Świeża kolendra ma lekko anyżowy, cytrusowy aromat i często gości w daniach kuchni indyjskiej. Jeśli jednak nie udało nam się jej kupić, możemy wykorzystać natkę pietruszki.  
  • Onion bhaji należy smażyć na tłuszczu roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Może być to popularny olej rzepakowy, ale jeśli chcemy, żeby w naszej kuchni zagościły orientalne zapachy, wykorzystajmy olej kokosowy, musztardowy lub z orzeszków ziemnych. Sprawdzi się też masło klarowane (ghee).   
  • Indyjskie cebulowe placuszki można wzbogacić za pomocą takich dodatków jak: kmin rzymski, kurkuma lub imbir. Polecamy także wykorzystanie mieszanki przyprawowej garam masala.  
  • Chrupiąca cebulka w formie smażonych placuszków świetnie sprawdzi się w roli ciekawej przekąski na imprezę. Możemy postawić ją obok takich przysmaków jak panner pakora (smażony ser) lub samosy (indyjskie pierożki).  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne