Onion bhaji to popularna smażona przekąska kuchni indyjskiej. Cebulę kroi się w cienkie piórka, po czym miesza z masą na bazie mąki besan i przyprawami. Chrupiące gniazdka roztaczają w kuchni zapach kolendry i chili. Warto podawać je z czosnkowym dipem jogurtowym. Koniecznie wypróbujcie cebulowe placuszki onion bhaji. Przepis zaskoczy Was swoją prostotą.
Kamila SooGoodFood
(średnia 0 z 0 głosów)
Cebula: obieramy ją i kroimy w cienkie w piórka. Od razu rozdzielamy kolejne krążki i umieszczamy je w miseczce.
Masa na placuszki: do cebuli dodajemy jajko, mąkę z ciecierzycy i przyprawy (mielone ziarna kolendry, sproszkowane chili i curry) oraz posiekane liście kolendry. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
Smażenie: rozgrzewamy olej na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Formujemy w dłoniach gniazdka z masy cebulowej i wrzucamy je na tłuszcz. Smażymy je z obu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.
Podanie: onion bhaji serwujemy od razu, dopóki placuszki są świeże i chrupiące. Najlepiej smakują w towarzystwie jogurtowego dipu.
placki, przystawki, Przekąski na ciepło - zobacz inne inspiracjePorady
- Cienko pokrojona cebula puści nieco soku do masy, ale jeśli uznamy, że mieszanka jest zbyt gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody.
- Cebulowe placuszki polecamy podawać w towarzystwie sosu jogurtowego (raity). Można wrzucić do niego listki mięty, czosnek i pokrojony w drobną kostkę zielony ogórek. Dobry akompaniament dla chrupiącej cebulki tworzy także pikantny dip pomidorowy oraz chutney z tamaryndowca lub mango.
- Jeśli dodamy szczyptę proszku do pieczenia do masy na onion bhaji , wyjdzie nam chrupiąca cebulka w cieście lekkim jak chmurka. To trik, na którym skorzysta również domowa tempura, a nawet nasz polski naleśnik.
- Świeża kolendra ma lekko anyżowy, cytrusowy aromat i często gości w daniach kuchni indyjskiej. Jeśli jednak nie udało nam się jej kupić, możemy wykorzystać natkę pietruszki.
- Onion bhaji należy smażyć na tłuszczu roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Może być to popularny olej rzepakowy, ale jeśli chcemy, żeby w naszej kuchni zagościły orientalne zapachy, wykorzystajmy olej kokosowy, musztardowy lub z orzeszków ziemnych. Sprawdzi się też masło klarowane (ghee).
- Indyjskie cebulowe placuszki można wzbogacić za pomocą takich dodatków jak: kmin rzymski, kurkuma lub imbir. Polecamy także wykorzystanie mieszanki przyprawowej garam masala.
- Chrupiąca cebulka w formie smażonych placuszków świetnie sprawdzi się w roli ciekawej przekąski na imprezę. Możemy postawić ją obok takich przysmaków jak panner pakora (smażony ser) lub samosy (indyjskie pierożki).
Komentarze