Gulab jamun to malutkie, puszyste pączki w indyjskim stylu. Głównym ich składnikiem jest mleko w proszku, a najważniejszą przyprawą – kardamon i woda różana. Zwieńczeniem przygotowania tego smakołyku jest namoczenie go w specjalnie przygotowanym cukrowym syropie. Gulab jamun to doskonały deser na spotkanie z najbliższymi, których na pewno nim oczarujemy. Polecamy nasz przepis na tę słodkość.
StockFood
(średnia 0 z 0 głosów)
Składniki suche: do miski przekładamy mleko w proszku, mąkę, sodę oraz sproszkowany kardamon. Mieszamy.
Masło: ghee dodajemy do miski i palcami łączymy z pozostałymi składnikami.
Mleko: wlewamy je stopniowo, mieszając cały czas łyżką, aż osiągniemy kleiste, lekko rzadkie, ale nie wodniste ciasto. Może zdarzyć się, że nie zużyjemy całego mleka z przepisu. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Wyrabianie: masę ugniatamy, aż osiągnie jednolitą, dosyć gęstą konsystencję, dającą się kształtować.
Formowanie: natłuszczonymi rękoma, np. masłem lub olejem, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego . Należy pamiętać o tym, że ciasto podczas smażenia podwoi swoją objętość.
Smażenie: olej przelewamy do głębokiej patelni i rozgrzewamy do temp. ok. 125°C. Można sprawdzić ją termometrem kulinarnym lub wrzucić 1 kuleczkę, jeśli wypłynie po kilku sekundach, to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Pączki smażymy 5–6 minut cały czas je mieszając, żeby zarumieniły się równomiernie. Wyjmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – w ten sposób usuniemy nadmiar tłuszczu.
Syrop: do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę, dodajemy nasiona kardamonu i gotujemy 5 minut. Wyłączamy. Dodajemy wodę różaną i sok z cytryny.
Nasączanie pączków: przestudzone gulab jamun zanurzamy na 1 godzinę w syropie. Po tym czasie są gotowe do spożycia. Ostudzone możemy przełożyć do pudełka i przechować 2–3 dni w lodówce.
Podobne przepisy: pączkiPorady
- Gulab jamun możemy przed podaniem posypać posiekanymi orzechami, np. pistacjami, migdałami, wiórkami kokosowymi czy orzeszkami ziemnymi solonymi.
- Pączuszki możemy podać zarówno na zimno jak i na ciepło, do których doskonale pasuje dodatek gałki lodów , np. chałwowych.
- Smażąc gulab jamun musimy kontrolować temperaturę oleju, zbyt gorący przypali pączki z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Jeśli zbyt szybko brązowieją należy zmniejszyć temperaturę. Cały proces pieczenia jednej porcji jest stosunkowo długi i trwa ok. 6 minut .
- Trzeba również zwrócić uwagę na to, żeby nie wrzucać zbyt dużo kulek na raz. To z kolei obniży temperaturę tłuszczu i pączuszki zaczną nim nasiąkać.
- Istotnym składnikiem jest mleko w proszku. Nie można zamienić go na granulowane – istnieje ryzyko, że deser nam nie wyjdzie.
Komentarze