Agnieszka Pietroń

Tandoori chicken – indyjski kurczak

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Tandoori chicken to popularne danie indyjskie, które powstaje na bazie kurczaka. Mięso marynowane jest przez całą noc w aromatycznym sosie z dodatkiem imbiru oraz kolendry. Potrawę tradycyjnie wypieka się w piecu tandoor. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go w piekarniku. Tandoori chicken to również świetny pomysł na grilla.

Składniki:

  • pałki z kurczaka  6 szt.

  • skrzydełka  3 szt.

  • garam masala  40 g

  • koncentrat pomidorowy  20 g

  • czosnek  3 ząbki

  • imbir  1 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • kolendra  8 g

  • olej  16 ml

  • sól  4 g

  • pieprz  4 g

Tandoori chicken – indyjski kurczak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cytryna: kroimy ją na pół. Potrzebna nam będzie tylko jedna połówka owocu, z której należy wycisnąć sok.

  • Krok 2:

    Imbir: 3–4 cm kawałek imbiru obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 3:

    Kolendra: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.

  • Krok 4:

    Czosnek: obieramy, a następnie przeciskamy ząbki przez praskę

  • Krok 5:

    Mięso: obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W oddzielnym naczyniu mieszamy garam masalę, sól, olej i pieprz. Następnie obtaczamy w tak przygotowanej mieszance mięso i odstawiamy je na talerz.

  • Krok 6:

    Marynata: do oleju z przyprawami dodajmy jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, imbir i sok z cytryny. W tak przygotowanej paście ponownie obtaczamy kurczaka. Następnie dobrze zakryte mięso z marynatą, wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin.

  • Krok 7:

    Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Kurczaka wyjmujemy z lodówki, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Całość pieczemy przez 40–50 minut.

Porady

  • Tandoori chicken możemy również usmażyć na grillu. Wystarczy wrzucić mięso na ruszt i grillować pod przykryciem około 40–50 minut. 
  • Marynatę możemy wzbogacić w startą na drobnych oczkach tarki cebulę oraz ostrą paprykę w proszku. Dzięki temu nasze mięso będzie odznaczać się nieco ostrzejszym smakiem.
  • Najlepiej użyć domowej roboty koncentratu pomidorowego. Jest o wiele smaczniejszy od gotowego produktu z supermarketu.
  • Niektórzy, żeby podkręcić smak dania, dodają do marynaty niewielką ilość miodu. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno ten wielokwiatowy, jak i gryczany. 
  • Tandoori chicken podajemy w towarzystwie ryżu jaśminowego, basmati lub placków naan. Gotową potrawę jemy z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowego.
  • Kolendrę możemy z powodzeniem zastąpić posiekaną natką pietruszki. Jednak należy mieć na uwadze to, że aromat obu składników nieco różni się od siebie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne