Agnieszka Pietroń
0 (0)
Tandoori chicken to popularne danie indyjskie, które powstaje na bazie kurczaka. Mięso marynowane jest przez całą noc w aromatycznym sosie z dodatkiem imbiru oraz kolendry. Potrawę tradycyjnie wypieka się w piecu tandoor. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go w piekarniku. Tandoori chicken to również świetny pomysł na grilla.
pałki z kurczaka 6 szt.
skrzydełka 3 szt.
garam masala 40 g
koncentrat pomidorowy 20 g
czosnek 3 ząbki
imbir 1 szt.
cytryna 1 szt.
kolendra 8 g
olej 16 ml
sól 4 g
pieprz 4 g
Cytryna: kroimy ją na pół. Potrzebna nam będzie tylko jedna połówka owocu, z której należy wycisnąć sok.
Imbir: 3–4 cm kawałek imbiru obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Kolendra: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
Czosnek: obieramy, a następnie przeciskamy ząbki przez praskę
Mięso: obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W oddzielnym naczyniu mieszamy garam masalę, sól, olej i pieprz. Następnie obtaczamy w tak przygotowanej mieszance mięso i odstawiamy je na talerz.
Marynata: do oleju z przyprawami dodajmy jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, imbir i sok z cytryny. W tak przygotowanej paście ponownie obtaczamy kurczaka. Następnie dobrze zakryte mięso z marynatą, wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin.
Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Kurczaka wyjmujemy z lodówki, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Całość pieczemy przez 40–50 minut.
Porady
- Tandoori chicken możemy również usmażyć na grillu. Wystarczy wrzucić mięso na ruszt i grillować pod przykryciem około 40–50 minut.
- Marynatę możemy wzbogacić w startą na drobnych oczkach tarki cebulę oraz ostrą paprykę w proszku. Dzięki temu nasze mięso będzie odznaczać się nieco ostrzejszym smakiem.
- Najlepiej użyć domowej roboty koncentratu pomidorowego. Jest o wiele smaczniejszy od gotowego produktu z supermarketu.
- Niektórzy, żeby podkręcić smak dania, dodają do marynaty niewielką ilość miodu. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno ten wielokwiatowy, jak i gryczany.
- Tandoori chicken podajemy w towarzystwie ryżu jaśminowego, basmati lub placków naan. Gotową potrawę jemy z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowego.
- Kolendrę możemy z powodzeniem zastąpić posiekaną natką pietruszki. Jednak należy mieć na uwadze to, że aromat obu składników nieco różni się od siebie.