Gulasz kalafiorowy to sposób na wykorzystanie nadmiaru curry z kalafiora. Zrób większą ilość kalafiorowej bazy i dodawaj ją do innych dań. Wypróbuj przepis na gulasz kalafiorowy na wyjątkowe okazje.
Składniki:
Kilka słodkich ziemniaków
Kawałek dyni
Olej do obsmażenia
1 mała puszka ciecierzycy lub czerwonej soczewicy
2 szklanki bulionu
Curry z kalafiora (link do przepisu poniżej)
Filety z dorsza
Sok z cytryny
Sól i papryka w proszku
Do podania: kolendra i pieczywo
Gulasz kalafiorowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Słodkie ziemniaki i/lub kawałek dyni obieramy, kroimy w grubą kostkę, obsmażamy na oleju z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Dodajemy ciecierzycę lub czerwoną soczewicę i ok. 2 szklanek bulionu.
Część curry z kalafiorem dusimy razem, aż ziemniaki będą miękkie.
Na ostatnie 7–8 minut duszenia można położyć na wierzchu filety z dorsza, natarte sokiem z cytryny, solą i papryką w proszku.
Gulasz kalafiorowy podajemy z posiekaną kolendrą i pieczywem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.