Gulasz kalafiorowy

Gulasz kalafiorowy to sposób na wykorzystanie nadmiaru curry z kalafiora. Zrób większą ilość kalafiorowej bazy i dodawaj ją do innych dań. Wypróbuj przepis na gulasz kalafiorowy na wyjątkowe okazje.

Dania główne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 143 głosów)

Składniki:

  • Kilka słodkich ziemniaków
  • Kawałek dyni
  • Olej do obsmażenia
  • 1 mała puszka ciecierzycy lub czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki bulionu
  • Curry z kalafiora (link do przepisu poniżej)
  • Filety z dorsza
  • Sok z cytryny
  • Sól i papryka w proszku
  • Do podania: kolendra i pieczywo

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Słodkie ziemniaki i/lub kawałek dyni obieramy, kroimy w grubą kostkę, obsmażamy na oleju z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  • Dodajemy ciecierzycę lub czerwoną soczewicę i ok. 2 szklanek bulionu.
  • Część curry z kalafiorem dusimy razem, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na ostatnie 7–8 minut duszenia można położyć na wierzchu filety z dorsza, natarte sokiem z cytryny, solą i papryką w proszku.
  • Gulasz kalafiorowy podajemy z posiekaną kolendrą i pieczywem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz: curry z kalafiora 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy