Dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami

Ocena:

4.54 (177)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami zaskakuje połączeniem wieprzowiny z mięsem ryby. Nadaje rybie głębokiego smaku i nie pozwala, aby dorsz nadmiernie się wysuszył.

Składniki:

  • szynka  6 plasterków

  • dorsz  750 g

  • czerwona cebula  1 szt.

  • pomidorki koktajlowe  750 g

  • oliwki  18 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • oliwa z oliwek  40 ml

Dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 220°C.

  • Krok 2:

    Dorsz: każdy filet owijamy plasterkiem szynki. Do warzyw dodajemy oliwki i na wierzchu układamy dorsza. Pieczemy przez kolejnych 15 min, aż ryba będzie miękka, a szynka chrupiąca.

  • Krok 3:

    Pomidorki: rozkładamy na blasze do pieczenia razem z pokrojoną w piórka cebulą. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 15 min. 

  • Krok 4:

    Podanie: posypujemy danie posiekaną natką pietruszki i podajemy z chrupiącym chlebem.

Porady

Zobacz: cebulki balsamico

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne