Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.54 (177)
Dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami zaskakuje połączeniem wieprzowiny z mięsem ryby. Nadaje rybie głębokiego smaku i nie pozwala, aby dorsz nadmiernie się wysuszył.
szynka 6 plasterków
dorsz 750 g
czerwona cebula 1 szt.
pomidorki koktajlowe 750 g
oliwki 18 szt.
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 6 g
pieprz 3 g
oliwa z oliwek 40 ml
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 220°C.
Dorsz: każdy filet owijamy plasterkiem szynki. Do warzyw dodajemy oliwki i na wierzchu układamy dorsza. Pieczemy przez kolejnych 15 min, aż ryba będzie miękka, a szynka chrupiąca.
Pomidorki: rozkładamy na blasze do pieczenia razem z pokrojoną w piórka cebulą. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 15 min.
Podanie: posypujemy danie posiekaną natką pietruszki i podajemy z chrupiącym chlebem.
Porady
Zobacz: cebulki balsamico