Ciasto krówka (bez pieczenia)

Ciasto krówka to hit na wszystkich imprezowych stołach, a także w czasie spotkań z najbliższymi, ale też do codziennej kawy. Istnieje wiele odmian tego słodkiego klasyka, można robić je na biszkopcie lub z budyniem. My proponujemy szybką wersję na herbatnikach z bitą śmietaną. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto krówkę bez pieczenia.

dodany przez: Julita gotuje

ciasto krówka bita śmietana

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.23 z 247 głosów)


Ciasto krówka (bez pieczenia) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: masło ogrzewamy w temperaturze pokojowej, a śmietankę schładzamy mocno w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w ½ gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia.

  • 2.

    Krem budyniowy: budynie gotujemy z mlekiem – według przepisu podanego na opakowaniu, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy je z miękkim masłem.

  • 3.

    Bita śmietana: zimną śmietanę ubijamy ze szczyptą soli, na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i zimną żelatynę – delikatnie mieszamy do połączenia składników.

  • 4.

    Układanie warstw: na dużej blasze rozkładamy herbatniki, rozsmarowujemy całą puszkę masy krówkowej, na niej znowu ciastka, potem krem budyniowy i ponownie herbatniki. Na nich rozkładamy drugą puszkę masy krówkowej, a na niej kładziemy kolejną warstwę ciastek. Nakładamy bitą śmietanę. Ścieramy czekoladę i posypujemy nią wierzch. Ciasto krówkę wstawiamy na 2 godziny do lodówki, żeby dobrze stężało.

Porady

  • Ciasto krówka bez pieczenia na krakersach ma podobny smak, ale wyczuwa się w nim słoną nutę.
  • Ciasto krówkę bez pieczenia przygotowuje się również na gotowych biszkoptach lub innych kruchych ciastkach.
  • Dodatkowo ciasto można wzbogacić o owoce, dobrze sprawdzą się banany, na nich rozsmarowujemy bitą śmietanę.
  • Ciasto krówka z mascarpone zakłada modyfikację kremu z bitej śmietany, ale przygotowanie nadal jest proste, a przy tym szybsze, bo pomijamy żelatynę (w tym jej przygotowanie i studzenie). Wystarczy ubić śmietanę na sztywno, z odrobiną soli, pod koniec dodać cukier puder, a potem partiami mascarpone – mieszać do połączenia składników.  

Notka redakcyjna

Ciasto krówka – wersja z biszkoptem

Przygotowanie ciasta krówki na biszkopcie jest dłuższe, ponieważ musimy uwzględnić jeszcze pieczenie. Ale warto poświęcić ten dodatkowy czas, bo całość będzie po prostu zdrowsza. Do biszkoptu potrzebne będą: 4 jajka, 200 g mąki tortowej, 100 g cukru i 32 g waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli. Jajka miksujemy z cukrami, aż masa będzie puszysta i prawie biała. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijamy do połączenia składników. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawiamy do wystygnięcia. Potem kroimy biszkopt na 3 części i wykorzystujemy go do zrobienia warstw, które układamy zgodnie ze wskazówkami opisanymi powyżej.


Krem do ciasta krówka

Ciasto krówka z masą budyniową to tylko jedna z możliwości. Placek krówka możemy przełożyć także serkiem mascarpone lub ricottą. Ciasto krówka ze śmietaną to równie dobry pomysł. Oprócz jasnego kremu potrzebujemy też drugiej warstwy nadzienia. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto musi zawierać słodką masę o smaku krówki. Do przygotowania tej warstwy możemy wykorzystać gotowe masy krówkowe lub samodzielnie ugotować puszkowane mleko skondensowane. Możemy również rozpuścić w garnku cukierki krówki z odrobiną masła.


Ile kalorii ma ciasto krówka?

W zależności od użytych składników, ciasto krówka ma około 300 kalorii w 100 gramach, co oznacza, że średnia porcja ciasta to około 450 kalorii. Jeśli chcemy nieco odchudzić ten przepis, możecie zastąpić cukier słodzikiem, np. ksylitolem lub erytrolem. Dobrym pomysłem jest też samodzielne przygotowanie biszkoptu, ponieważ wtedy kontrolujemy składniki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy