Ciasto snickers bez pieczenia to przepyszne warstwy zrobione z herbatników przełożonych kajmakowo–orzechową masą budyniową. Całość dekorujemy polewą czekoladową oraz posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Ten pyszny deser jest wyjątkowo prosty w wykonaniu i wspaniale prezentuje się na talerzu. Ciasto snickers idealnie sprawdzi się podczas imprez rodzinnych, również tych dla dzieci.
Artur Rogalski
(średnia 2.93 z 15 głosów)
Przygotowanie spodu: prostokątną formę do pieczenia o wielkości ok. 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy ciasno układamy pierwszą warstwę herbatników.
Budyń: mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier łączymy z 250 ml mleka. Pozostałą ilość płynu podgrzewamy w garnku, aż do zagotowania. Następnie wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę z mąkami i cukrem. Dodajemy żółtka. Całość podgrzewamy i jednocześnie energicznie mieszamy. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy ją z ognia, a kolejno przelewamy do żaroodpornego naczynia. Budyń przykrywamy folią do żywności i zostawiamy do ostudzenia.
Krem kajmakowo–orzechowego: masło ubijamy przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Łączymy je z ostudzonym budyniem. Następnie dodajemy 250 g masy kajmakowej oraz masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Polewa: czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ustawiamy ją w małym, żaroodpornym naczyniu nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Następnie dodajemy do niej olej i dokładnie mieszamy.
Składanie ciasta snickers: do przygotowanej formy, na pierwszą warstwę herbatników wykładamy krem kajmakowo–orzechowy. Następnie przykrywamy go herbatnikami i znowu smarujemy kremem. W sumie powinny wyjść cztery takie warstwy.
Podanie: ciasto snickers dekorujemy polewą czekoladową oraz kawałkami orzeszków ziemnych – opcjonalnie możemy połączyć je z laskowymi. Przed podaniem deser należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin (czas ten nie został wliczony w całkowity czas przygotowania deseru).
Porady
- Krem budyniowy do ciasta snickers z łatwością przygotujemy również na bazie gotowego budyniu waniliowego lub śmietankowego. W takiej sytuacji polecamy wybrać produkt bez cukru i dodać go samemu.
- Ciasto snickers bez pieczenia najlepiej wykonać dzień przed podaniem oraz odstawić na noc do lodówki. Dobrze schłodzony deser łatwiej się kroi i lepiej smakuje.
- Do wykonania kremu kajmakowo–orzechowego zamiast budyniu możemy użyć śmietanki 30%. Pamiętajmy, żeby wcześniej dobrze ją schłodzić. Śmietankę ubijamy z niewielką ilością cukru. Na końcu łączymy ją z masą kajmakową oraz masłem orzechowym.
- Orzechy ziemne z powodzeniem zastąpimy orzechami laskowymi albo migdałami, możemy też zrobić mieszankę.
- Zamiast polewy czekoladowej możemy użyć kakaowej. Warto mieć jednak na uwadze, że będzie ona nieco delikatniejsza w smaku.
- Masę kajmakową możemy przygotować samemu. Wystarczy, że do dużego garnka wlejemy mleko i wsypiemy cukier. Następnie gotujemy składniki na niskim ogniu przez około 2–3 godziny.
- Niektórzy zamiast jasnych herbatników używają kakaowych. Świetnie sprawdzą się tutaj również krakersy, które wprowadzą lekko słoną nutę.
- Masę do przekładania ciasteczek, możemy przygotować również na bazie śmietanki 30%, kajmaku oraz serka mascarpone. Będzie ona lżejsza od tej na maśle.
Komentarze