Artur Rogalski
4.41 (165)
Ciasto princessa bez pieczenia to pomysł na szybki deser o idealnych proporcjach. Maślane herbatniki przekładamy kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Ale to nie wszystko, jedną z warstw stanowi lekko kwaskowy dżem malinowy. Świetnie pasuje do całości, lekko przełamując słodycz ciasta. Białą princessę wieńczy posypka z wiórków kokosowych.
biała czekolada 100 g
śmietana 36% 500 ml
cukier puder 15 g
mascarpone 250 g
herbatniki 36 szt.
dżem owocowy 100 g
wiórki kokosowe 45 g
Biała czekolada: ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach.
Bita śmietana: schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Pod koniec dodajemy cukier puder.
Krem: do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wiórki z białej czekolady. Całość miksujemy na niskich obrotach.
Przygotowanie blachy na ciasto: sięgamy po formę o wymiarach 20×20 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Składanie ciasta: na dnie blachy układamy na płasko pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy ½ kremu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Ponownie układamy herbatniki i tym razem przykrywamy je dżemem o smaku malinowym. Czas na trzecią i ostatnią warstwę herbatników oraz drugą połowę kremu.
Dekoracja: wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, po czym odstawiamy ciasto princessa do lodówki na min 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).
Porady
- Zwróćcie uwagę na skład herbatników – postarajcie się wybrać takie, które nie mają dodatku oleju palmowego.
- Na każda warstwę przeznaczamy po 12 herbatników.
- Do ciasta princessa doskonale pasuje dżem malinowy, truskawkowy lub jagodowy.
- Na krem rekomendujemy śmietankę 36% – dzięki większej zawartości tłuszczu krem pozostanie gęsty bez potrzeby dodawania żelatyny.
- Mascarpone i białą czekoladę dodajemy do kremu stopniowo, łyżka po łyżce.
- Wiórki kokosowe można delikatnie podprażyć na suchej patelni. Jednak powinny nadal mieć jasny biały (lub prawie biały) kolor.
Białą princessę w charakterze tortu przygotowujemy na okrągłym biszkopcie, upieczonym w tortownicy o średnicy 26 cm (jak w przepisie na ciasto biały lion). Przepis pozostaje bez zmian, z taką różnicą, że drugą połową kremu przykrywamy górę i boki ciasta. Zostawiamy trochę kremu na dekorację, którą wykonamy przy pomocy rękawa cukierniczego. Ciasto możemy ozdobić również w następujący sposób:
Ciasto princessa nawiązuje do popularnych wafelków princessa kokosowa, pokrytych białą czekoladą. Co prawda w oryginalnych słodyczach nie ma dżemu owocowego, ale jego dodatek sprawia, że ciasto jest doskonale wyważone. W efekcie nadal dominujące są kokos i biała czekolada, ale w tle delikatnie czuć słodko–kwaśny smak malin. W podobny sposób zrobicie desery o smaku innych batoników, ciasteczek i cukierków, takie jak:
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.