Ciasto princessa bez pieczenia to pomysł na szybki deser o idealnych proporcjach. Maślane herbatniki przekładamy kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Ale to nie wszystko, jedną z warstw stanowi lekko kwaskowy dżem malinowy. Świetnie pasuje do całości, lekko przełamując słodycz ciasta. Białą princessę wieńczy posypka z wiórków kokosowych.
Artur Rogalski
(średnia 4.41 z 164 głosów)
Biała czekolada: ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach.
Bita śmietana: schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Pod koniec dodajemy cukier puder.
Krem: do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wiórki z białej czekolady. Całość miksujemy na niskich obrotach.
Przygotowanie blachy na ciasto: sięgamy po formę o wymiarach 20×20 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Składanie ciasta: na dnie blachy układamy na płasko pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy ½ kremu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Ponownie układamy herbatniki i tym razem przykrywamy je dżemem o smaku malinowym. Czas na trzecią i ostatnią warstwę herbatników oraz drugą połowę kremu.
Dekoracja: wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, po czym odstawiamy ciasto princessa do lodówki na min 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).
Porady
- Zwróćcie uwagę na skład herbatników – postarajcie się wybrać takie, które nie mają dodatku oleju palmowego.
- Na każda warstwę przeznaczamy po 12 herbatników.
- Do ciasta princessa doskonale pasuje dżem malinowy, truskawkowy lub jagodowy.
- Na krem rekomendujemy śmietankę 36% – dzięki większej zawartości tłuszczu krem pozostanie gęsty bez potrzeby dodawania żelatyny.
- Mascarpone i białą czekoladę dodajemy do kremu stopniowo, łyżka po łyżce.
- Wiórki kokosowe można delikatnie podprażyć na suchej patelni. Jednak powinny nadal mieć jasny biały (lub prawie biały) kolor.
Białą princessę w charakterze tortu przygotowujemy na okrągłym biszkopcie, upieczonym w tortownicy o średnicy 26 cm (jak w przepisie na ciasto biały lion). Przepis pozostaje bez zmian, z taką różnicą, że drugą połową kremu przykrywamy górę i boki ciasta. Zostawiamy trochę kremu na dekorację, którą wykonamy przy pomocy rękawa cukierniczego. Ciasto możemy ozdobić również w następujący sposób:
Ciasto princessa nawiązuje do popularnych wafelków princessa kokosowa, pokrytych białą czekoladą. Co prawda w oryginalnych słodyczach nie ma dżemu owocowego, ale jego dodatek sprawia, że ciasto jest doskonale wyważone. W efekcie nadal dominujące są kokos i biała czekolada, ale w tle delikatnie czuć słodko–kwaśny smak malin. W podobny sposób zrobicie desery o smaku innych batoników, ciasteczek i cukierków, takie jak:
Komentarze