REKLAMA

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit to prosty i smaczny deser bez pieczenia, który przygotowuje się niezwykle szybko na spodzie z herbatników, krakersów bądź kruchych ciasteczek. To nie lada gratka dla osób, które kochają smak batonika 3 bit. Ciasto to powstaje z dwóch mas: budyniowej i śmietankowej, a jego wierzch posypujemy startą czekoladą, która świetnie dopełnia smak deseru. Ciasto 3 bit możemy serwować do kawy lub herbaty, a także podawać na przyjęciach, urodzinach, świętach czy spotkaniach rodzinnych. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia. 

dodany przez: filonek filonek

Ciasta ciasto krówka Desery karmel Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na ciasto 3 bit zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Najpierw żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pszenną oraz mleko (125 ml), zagotowujemy, dodajemy resztę mleka, budyń i masło, po czym całość dokładnie mieszamy.

  • 2.

    W kolejnym kroku przygotowujemy masę śmietankową na ciasto 3 bit bez pieczenia – śmietanę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wlewamy rozpuszczoną żelatynę.

  • 3.

    Na koniec krakersy wykładamy na blachę, na to wlewamy gorącą masę budyniowa, przykrywamy drugą warstwą krakersów. Następnie rozsmarowujemy masę krówkową (gotową), układamy kolejną warstwę krakersów i czekamy aż całość zastygnie.  Dalej na wierzch układamy bitą śmietanę, a wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą. Ciasto 3 bit należy podawać po schłodzeniu. 

Kalorie: 200

Porady

  • Nasz przepis na ciasto 3-bit rekomendujemy przygotować w foremce o wymiarach 35 × 20 cm. 
  • Ciasto 3-bit bez pieczenia możemy przygotować na spodzie z krakersów (jak w naszym przepisie), ale możemy wykorzystać również herbatniki bądź kruche ciasteczka. 
  • Ważnym składnikiem naszego ciasta 3-bit jest masa kajmakowa – w naszym przepisie wykorzystujemy gotową masę, ale równie dobrze możemy przygotować ją samodzielnie. Wystarczy w garnku z mlekiem i śmietaną dodać cukier i gotować na wolnym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje i przybierze charakterystycznego lekko brązowego koloru. 
  • Ciasto 3 bit można przygotować również z serkiem mascarpone – wystarczy dodać go do masy śmietanowej bądź budyniowej.
  • Dobrą alternatywą dla naszej propozycji jest ciasto 3 bit na biszkopcie – przygotowuje się je niezwykle łatwo, wystarczy upiec biszkopt, pozostawić do ostudzenia, a następnie postępować zgodnie z przepisem (warstwy krakersów należy zastąpić biszkoptem). 
  • Po przygotowaniu ciasta 3-bit należy schłodzić je w lodówce przez ok. 2-3 godziny tak, by wszystkie składniki mogły dobrze się ze sobą przegryźć. 
     

Notka redakcyjna

 

Jak zrobić ciasto 3 bit? 


Ciasto 3 bit swoim smakiem przypomina do złudzenia popularny batonik o tej samej nazwie. Jeśli chcemy przygotować ciasto bez pieczenia, to najlepszą opcją będzie przyrządzenie spodu z krakersów (jak w oryginalnym batoniku), herbatników bądź kruchych ciasteczek. Opcjonalnie możemy też upiec biszkopta lub klasyczne ciasto kruche. Ważnym składnikiem ciasta 3 bit jest także masa: kajmakowa, śmietanowa (nazywana również ptasim mleczkiem) oraz budyniowa, przygotowana na bazie budyniu bądź serka waniliowego. Nie należy zapominać również o udekorowaniu wierzchu ciasta 3 bit czekoladą – możemy zetrzeć czekoladę gorzką lub też polać nasz deser polewą czekoladową (z białej lub ciemniej czekolady – w zależności od preferencji). 


Ciasto 3 bit dietetyczne 


Ciasto 3 bit można przygotować również w wersji light, która jest nie tylko mniej kaloryczna, ale również znacznie zdrowsza. Jest ona rekomendowana osobom, które szczególnie dbają o formę. Spód takiego ciasta przygotowujemy na bazie mąki owsianej (175 g), płatków owsianych (325 g), wody (125 ml), jajka (1 szt.), miodu (40 g), soku z cytryny (40 ml) oraz sody oczyszczonej (5 g). Wszystkie wymienione składniki zagniatamy na jednolitą masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Dalej zabieramy się za przygotowanie masy budyniowej – kaszę jaglaną (80 g) gotujemy z mlekiem roślinnym (np. kokosowym) (500 ml), masłem (20 g) oraz miodem (40 g). Kolejnym krokiem w przygotowaniu ciasta 3 bit w wersji fit jest masa śmietanowa, której przygotowanie polega na zmiksowaniu ze sobą: mleka kokosowego (400 ml), cukru pudru (40 g), żelatyny (7 g) oraz gorzkiej czekolady (70 g). Z kolei zamiast masy kajmakowej, przygotowujemy masę daktylową na suszonych daktyli (150 g), które wcześniej (najlepiej całą noc) moczymy w mleku. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy