Ciasto 3 bit to prosty i smaczny deser bez pieczenia, który przygotowuje się niezwykle szybko, na spodzie z krakersów, herbatników bądź kruchych ciasteczek. To nie lada gratka dla osób, które kochają smak tego znanego batonika. Deser powstaje z masy: budyniowej, śmietankowej i krówkowej, a jego wierzch posypujemy startą czekoladą, która idealnie dopełnia jego smak. To świetna propozycja do kawy lub herbaty, a także na przyjęcia, urodziny, święta czy spotkanie rodzinne. Poniżej podajemy niezawodny przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia.
iStock
(średnia 4.49 z 154 głosów)
Masa budyniowa: najpierw miksujemy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pszenną oraz mleko (125 ml), zagotowujemy, dodajemy resztę mleka, budyń i masło, po czym całość dokładnie mieszamy.
Masa śmietankowa: przygotowujemy żelatynę, według przepisu podanego na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno, a pod koniec dodajemy cukier puder i wlewamy rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę.
Układanie warstw: na dnie blachy układamy krakersy, na nich rozsmarowujemy masę krówkową (gotową). Na niej ponownie rozkładamy krakersy, a potem przestudzoną masę budyniową i znowu ciastka, i czekamy aż całość zastygnie. Dalej układamy bitą śmietanę, a wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą. Ciasto 3 bit należy podawać po schłodzeniu.
Kalorie: 200
Porady
- Nasz przepis na ciasto 3 bit zrobić w foremce o wymiarach 35×20 cm.
- Ciasto 3 bit z krakersami to klasyczna wersja przygotowania spodu – możemy wykorzystać również herbatniki bądź kruche ciasteczka.
- Ważnym składnikiem ciasta 3 bit bez pieczenia jest masa kajmakowa – w naszym przepisie wykorzystujemy gotową masę, ale równie dobrze możemy przygotować ją samodzielnie. Wystarczy w garnku gotować mleko i śmietanę z cukrem – na wolnym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje i przybierze charakterystycznego lekko brązowego koloru.
- Ciasto 3 bit z mascarpone będzie bardziej kremowe, a masa będzie bardziej zwarta – wystarczy dodać go do śmietany bądź budyniu.
- Ciekawą propozycją jest ciasto 3 bit na biszkopcie – przygotowuje się je niezwykle łatwo, wystarczy upiec biszkopt, pozostawić do ostudzenia, a następnie postępować zgodnie z przepisem (warstwy krakersów należy zastąpić biszkoptem).
- Po przygotowaniu ciasta 3 bit należy schłodzić je w lodówce przez ok. 2–3 godziny tak, by wszystkie składniki mogły dobrze się ze sobą przegryźć, a masy stężeć.
Ciasto 3 bit swoim smakiem przypomina do złudzenia popularny batonik o tej samej nazwie. Jeśli chcemy przygotować ciasto bez pieczenia, to najlepszą opcją będzie przyrządzenie spodu z krakersów (jak w oryginalnym batoniku), herbatników bądź kruchych ciasteczek. Opcjonalnie możemy też upiec biszkopt lub klasyczne ciasto kruche.
Ważnym składnikiem ciasta 3 bit jest także masa: kajmakowa, śmietanowa (nazywana również ptasim mleczkiem) oraz budyniowa, przygotowana na bazie budyniu bądź serka waniliowego. Nie należy zapominać również o udekorowaniu wierzchu ciasta 3 bit czekoladą – możemy zetrzeć czekoladę gorzką lub też polać nasz deser polewą czekoladową (z białej lub ciemniej czekolady – w zależności od preferencji).
Ciasto 3 bit można przygotować również w wersji light, która jest nie tylko mniej kaloryczna, ale również znacznie zdrowsza. Jest ona rekomendowana osobom, które szczególnie dbają o formę. Spód takiego ciasta przygotowujemy na bazie mąki owsianej (175 g), płatków owsianych (325 g), wody (125 ml), jajka (1 szt.), miodu (40 g), soku z cytryny (40 ml) oraz sody oczyszczonej (5 g). Wszystkie wymienione składniki zagniatamy na jednolitą masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Dalej zabieramy się za przygotowanie masy budyniowej – kaszę jaglaną (80 g) gotujemy z mlekiem roślinnym, np. kokosowym (500 ml), masłem (20 g) oraz miodem (40 g).
Kolejnym krokiem w przygotowaniu ciasta 3 bit w wersji fit jest masa śmietanowa, której przygotowanie polega na zmiksowaniu ze sobą: mleka kokosowego (400 ml), cukru pudru (40 g), żelatyny (7 g) oraz gorzkiej czekolady (70 g). Z kolei zamiast masy kajmakowej, przygotowujemy masę daktylową z suszonych daktyli (150 g), które wcześniej (najlepiej całą noc) moczymy w mleku.
Komentarze