Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit błyskawicznie się przygotowuje, nie ma potrzeby włączać piekarnika. Zawsze robię 3 bit bez pieczenia - budyniową, śmietanową masę i kajmak wykładam na krakersy.

Dodany przez:

Ciasto 3 bit

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Masa budyniowa:
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • Masa śmietankowa:
  • 0,5 litra śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
  • Ponadto:
  • 2 paczki krakersów (po 180g)
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (lub gotowanego w puszce przez 2 godziny słodzonego mleka skondensowanego)
  • gorzka czekolada (kilka kostek)

Przygotowanie

  1. Masa budyniowa na 3 bit: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotującej się reszty mleka i mieszać cały czas aż do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wmieszać masło.
  2. Masa śmietankowa na ciasto 3 bit bez pieczenia: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę.
  3. Krakersy wyłożyć na blachę (35 x 20 cm), na to wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugą warstwą krakersów. Następnie rozsmarować masę krówkową i ułożyć kolejną warstwę krakersów. Odczekać aż masa budyniowa ostygnie. Wyłożyć na wierzch ubitą śmietankę i zetrzeć na wierzch gorzką czekoladę. Ciasto 3 bit podaję po schłodzeniu. Smakuje wyśmienicie!

Wskazówki

Zobacz też: ciasto 3 bit waniliowe i nie tylko

przekąska deser dla dzieci ciasto 3 Bit Sylwester. ciasto 3 bit
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze