Lasagne wegetariańska utrzymana jest w kolorach włoskiej flagi – kraju, z którego pochodzi to danie. Jest to sprawdzony przepis na lasagne – wegetariańskie składniki zastępują tutaj jednak mięsne dodatki! Sos pomidorowy i biały sos beszamelowy zapieczone są z warzywami i płatami makaronu. Idealnie przyozdobi je kilka listków świeżej, zielonej bazylii lub surowego jarmłużu! Lazania wegetariańska prosto z piekarnika to pomysł na obiad lub kolację. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.53 z 145 głosów)
Najpierw przygotowujemy mieszankę warzyw na wege lasagne. Nastawiamy spory garnek z osoloną wodą i oliwą, doprowadzamy do wrzenia. Jako pierwszą na 5 min wrzucamy pokrojoną w cienkie talarki marchewkę, potem – różyczki brokułów i kalafiora. Warzywa zostawiamy na 3 min. Na koniec dajemy pieczarki i jarmuż. Po 2 min odławiamy wszystkie warzywa i hartujemy na sitku, przelewając je zimną wodą.
Garnek z wodą z warzyw zostawiamy na ogniu, aby obgotować w niej płaty lazanii – zanurzamy je partiami na 3–4 min, aby były al dente. Następnie przekładamy do miski z zimną wodą, odcedzamy i wykładamy do osuszenia na bawełnianych ręcznikach, aby się nie dotykały.
Lasagne wegetariańska przełożona jest białym sosem. W garnuszku rozgrzewamy połowę masła, dodajemy rozsypaną po całości mąkę i mieszając drewnianą łyżką, smażymy 2–3 min. Kiedy mąka zacznie pachnieć, zdejmujemy z ognia, wlewamy zimne mleko, rozprowadzamy na gładko ubijaczką, dodajmy do smaku soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, mieszając, przez 5 min. Dodajemy śmietanę, połowę sera i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dosypujemy drobno posiekaną cebulę i przez chwilę ją szklimy na średnim ogniu. Dokładamy pomidory, oregano, liście laurowe. Dusimy przez 10 min, doprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wyławiamy listki laurowe. Lazania wegetariańska Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
Oba sosy – beszamel i pomidorowy – mieszamy ze sobą, podgrzewamy razem 5 min. Mieszamy z przygotowanymi warzywami, ew. doprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy płaty lazanii. Dno i boki smarujemy masłem, a potem warstwami dajemy ciasto i sos serowy z warzywami. Kończymy makaronem, zasypujemy serem i zapiekamy przez 45 min.
Porady
- Do sosu beszamelowego najlepiej użyć tłustego mleka.
- Nie masz makaronu do lasagne? Wegetariańskie przepisy są bardzo pomysłowe i znalazły również na to rozwiązanie. Płaty ciasta można zastąpić cienko pokrojonymi plastrami bakłażana. Sprawdź przepis na lazanię z bakłażana lub lasagne z kapusty!
Roślinne dania są lżejsze niż ich mięsne wersje. Lasagne wege przez sporą dawkę sera i sosu beszamelowego nie jest przepisem lekko strawnym, jednak ciągle będzie przyjaźniejsza dla żołądka niż potrawy z mięsem. W powyższym przepisie w sosie pomidorowym znajdziemy sporo różnych warzyw – brokuła, kalafiora, jarmuż, pieczarki, marchew. Lazania wegetariańska może być przełożona również wegetariańskim sosem bolognese. Mięso mielone jest zastąpione kaszą gryczaną lub pokruszonym tofu i do złudzenia przypomina oryginalny sos.
Aby zachować idealny, prostokątny kształt każdego kawałka dobrze jest zadbać o to, by sosy nie były zbyt rzadkie. Makaron w trakcie pieczenia wciągnie jeszcze trochę wody, jednak surowa lazania wegetariańska nie powinna być płynna. Należy pamiętać, aby na etapie gotowania sosu pomidorowego dobrze go odparować. Lazanię wege można piec w naczyniu żaroodpornym, ale również w prostokątnej blaszce do ciasta. Dobrze jest pamiętać, aby natłuścić formę przed pieczeniem. Dzięki temu kawałki latanii nie będą się rozpadały.
Komentarze