Zapiekanka z kurczakiem i brokułami to świetny pomysł na pyszny, a zarazem niezwykle sycący posiłek. Jej największą zaletą jest niewątpliwie to, że przepadają za nią wszyscy członkowie rodziny - zarówno młodsi, jak i starsi. Dzięki dodatkowi sosu śmietanowego i tartego sera smakuje naprawdę fenomenalnie.
iStock
(średnia 4.34 z 194 głosów)
Przygotowanie składników: Makaron gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu na półmiękko. Odcedzamy go i odkładamy na bok. Piersi z kurczaka dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy je solą. Cebulę obieramy, sieczemy na drobno i szklimy na oleju. Dodajemy do niej mięso i smażymy, aż do zarumienienia kurczaka. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na wpół miękko, odcedzamy.
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. W małym naczyniu łączymy śmietanę z jajkiem oraz szczyptą soli i pierzu. Polewamy nią zapiekankę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim wierzch makaronu. Całość pieczemy przez około 15–20 minut.
Porady
- Przechowywana w lodówce zapiekanka z kurczakiem i brokułami zachowa świeżość przez około 4 dni. Jeśli przygotujecie ją w większej porcji, resztki dania możecie wykorzystać do zrobienia smacznej sałatki makaronowej – wystarczy dodać do niej ulubione, świeże warzywa i dokładnie wymieszać.
- Do posypania makaronu z kurczakiem i brokułami zapiekanego, najlepiej sprawdzą się sery takie jak gouda, ementaler czy cheddar. Danie można również przygotować z dodatkiem włoskiej mozzarelli lub mieszanki różnych serów.
- Dla urozmaicenia smaku zapiekanki z kurczakiem, brokułami i serem, polecamy dodanie do niej odrobiny jakościowego boczku. Smak sera równie dobrze komponuje się z suszonymi lub świeżymi pomidorami czy szpinakiem.
- Jeśli wierzch zapiekanki będzie zbyt mocno rumienił się w piekarniku, możecie przykryć go papierem pergaminowym lub pokrywką żaroodporną.
- Zastanawiacie się jaki makaron sprawdzi się najlepiej do przygotowania zapiekanki z brokułów i kurczaka? Polecamy sięgnąć po włoskie penne, farfalle lub anellini. Dobrze sprawdzi się także makaron typu kolanka czy muszelki.
- Zapiekankę można też przyrządzić na bazie mięsa z indyka – sam sposób przygotowania jest niemalże identyczny.
Zapiekanka z kurczaka i brokułów już od wielu lat stanowi jedno z ulubionych dań Polaków. Cenimy ją zapewne przede wszystkim za to, że wpisuje się w popularny trend zero waste: można ją zrobić praktycznie ze wszystkiego, co mamy w lodówce czy w szafce. Do takiej potrawy pasują zarówno niewykorzystane gdzie indziej warzywa, takie jak kalafior, cukinia, pomidory, cebula, papryka i inne, jak i mięso z rosołu albo resztki pieczonego kurczaka.
Ponieważ sam proces pieczenia trwa tutaj zaledwie kwadrans, zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem może służyć nam jako opcja ratunkowa - warto się na nie zdecydować, kiedy musimy błyskawicznie zrobić coś do jedzenia. Z drugiej strony, w postaci nieco staranniej zaplanowanej, można ją podawać nawet podczas ważnych imprez rodzinnych. Wszystko zależy od naszej pomysłowości... oraz zawartości lodówki.
Bazę do zapiekanki stanowią przeważnie trzy składniki – makaron, kurczak i brokuły. Danie można wzbogacić o dodatek innych warzyw, jakościowego sera tartego i innych ulubionych składników. Niezależnie od dokonanego wyboru, do zapiekanki z brokułami i kurczakiem powinniśmy jeszcze przygotować sos. Możliwości mamy naprawdę sporo.
Najpopularniejszą opcją jest prosty sos śmietanowy. Polecamy spróbować również zapiekanki z kurczakiem i brokułami w sosie czosnkowym lub paprykowym. Hitem ostatnich lat okazuje się jednak sos beszamelowy, z uwagi na swoją kremową (i niezwykle sycącą!) postać. Do jego przygotowania potrzebne będą masło, mleko, mąka, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami nie należy do najbardziej dietetycznych dań – jej jedna większa porcja zawiera bowiem około 500 kalorii. W prosty sposób można ją jednak przygotować w nieco ‘odchudzonej’, a zarazem równie smacznej wersji.
Przygotowując makaron zapiekankę z brokułu i kurczaka, warto zastanowić się nad rodzajem używanego makaronu. Zamiast zwykłego pszenicznego, można użyć chińskiego makaronu z fasoli mung, bogatego w witaminy, białko i błonnik. Dla urozmaicenia smaku, można go wymieszać z równie dietetycznym makaronem z zielonego groszku. Dzięki temu zwykły posiłek zamieni w prawdziwą kulinarną przygodę.
Polecamy spróbować też zapiekanki z kurczakiem i brokułami bez makaronu – jest równie smaczna co jej oryginalna wersja. By zmniejszyć kaloryczność dania można także zastąpić podany w przepisie ser żółty mozzarellą w wersji light – w 100 g zawiera ona jedynie około 150 kcal.
Komentarze