Good Food team

Puree z warzyw korzeniowych z musztardą

Ocena:

0 (0)

  • 35 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Puree z warzyw korzeniowych to smaczne sezonowe danie w zdrowej, niskotłuszczowej odsłonie. Powstaje z tanich i łatwo dostępnych składników, a jego smak podkręca musztarda francuska. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, takimi jak karkówka lub grillowana pierś kurczaka. Można przyrządzić je dzień wcześniej i odgrzać na patelni z odrobiną masła. Sprawdźcie nasz przepis na pożywne puree z warzyw korzeniowych z musztardą.  

Składniki:

  • masło  50 g

  • warzywa  2 kg

  • oliwa extra vergine  3 łyżki stołowe

  • musztarda francuska  2 łyżki stołowe

Puree z warzyw korzeniowych z musztardą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie: dowolne warzywa korzeniowe (w przepisie użyto 1 brukiew, 1 seler i 6 marchewek) kroimy w kostkę i umieszczamy w dużym garnku z osoloną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy jarzyny do miękkości, przez około 15 minut.  

  • Krok 2:

    Łączenie składników: dobrze odcedzamy warzywa, a następnie rozgniatamy z masłem, oliwą i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż masło się rozpuści. 

  • Krok 3:

    Puree z warzyw korzeniowych: podajemy na gorąco. Szczególnie dobrze pasuje do pieczeni. Możemy zrobić je dzień wcześniej i podgrzać do obiadu na patelni z odrobiną masła lub w kuchence mikrofalowej. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/root-vegetable-mustard-mash

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne