Yorkshire pudding

Ocena:

4.5 (206)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Przepis na yorkshire pudding to jeden z klasyków kuchni angielskiej. Najlepiej smakuje na gorąco. Po przestudzeniu można je zamrozić i przechowywać nie dłużej niż miesiąc. Jak zrobić yorkshire pudding krok po kroku?

Składniki:

  • mąka pszenna  140 g

  • jajka  4 szt.

  • mleko  200 ml

  • olej rzepakowy  3 łyżeczka

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

Yorkshire pudding - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni C (z termoobiegiem do 210 stopni C). Za pomocą pędzelka kuchennego trzeba wysmarować olejem blaszkę - foremkę do muffinek lub babeczek. Można też użyć pojedynczych foremek, ale powinny być one stabilne (np. silikonowe). Wstawiamy te na 3 minuty do piekarnika, aby olej i forma się zagrzały. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i łączymy na gładką masę. Stopniowo, cały czas energicznie mieszając, dodajemy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa nie powinna mieć grudek, a konsystencję gęstej śmietanki.

    Yorkshire pudding ciasto
  • Krok 2:

    Z piekarnika wyciągamy gorącą formę, ostrożnie (za pomocą chochelki lub z dzbanka) wlewamy ciasto do otworów na babeczki.

    Przepis na yorkshire pudding
  • Krok 3:

    Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż yorkshire pudding urosną i nabiorą pięknego złotego koloru. Podajemy na ciepło.

    Przepis na yorkshire pudding

Porady

  • Do przygotowania Yorkshire pudding polecamy użyć oleju o wysokiej temperaturze dymienia, aby skórka dania była złocista i chrupiąca.
  • Należy pamiętać, aby w pierwszej kolejności w foremkach dobrze rozgrzać olej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Yorkshire pudding - przepis

Yorkshire pudding to coś co Brytyjczycy bardzo lubią i często przygotowują. Szczególnie na różne okazje i święta. Jest to świetne danie ze względu na swoją uniwersalność. Yorkshire pudding śmiało może posłużyć jako dodatek do mięs i ryb. Bardzo fajnie komponuje się z wędzonym łososiem. Angielski przysmak bez problemu może być podawany na słodko np. z konfiturą z owoców leśnych. To co jeszcze cechuje ciasto to chrupiąca skórka i zapadający się miękki środek. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował to naprawdę warto. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a jeżeli chodzi o listę składników to ona również nie jest szczególnie złożona. Smacznego!

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne