Przepis na yorkshire pudding to jeden z klasyków kuchni angielskiej. Najlepiej smakuje na gorąco. Po przestudzeniu można je zamrozić i przechowywać nie dłużej niż miesiąc. Jak zrobić yorkshire pudding krok po kroku?
StockFood
(średnia 4.5 z 203 głosów)
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni C (z termoobiegiem do 210 stopni C). Za pomocą pędzelka kuchennego trzeba wysmarować olejem blaszkę - foremkę do muffinek lub babeczek. Można też użyć pojedynczych foremek, ale powinny być one stabilne (np. silikonowe). Wstawiamy te na 3 minuty do piekarnika, aby olej i forma się zagrzały. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i łączymy na gładką masę. Stopniowo, cały czas energicznie mieszając, dodajemy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa nie powinna mieć grudek, a konsystencję gęstej śmietanki.
Z piekarnika wyciągamy gorącą formę, ostrożnie (za pomocą chochelki lub z dzbanka) wlewamy ciasto do otworów na babeczki.
Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż yorkshire pudding urosną i nabiorą pięknego złotego koloru. Podajemy na ciepło.
Porady
- Do przygotowania Yorkshire pudding polecamy użyć oleju o wysokiej temperaturze dymienia, aby skórka dania była złocista i chrupiąca.
- Należy pamiętać, aby w pierwszej kolejności w foremkach dobrze rozgrzać olej.
Yorkshire pudding to coś co Brytyjczycy bardzo lubią i często przygotowują. Szczególnie na różne okazje i święta. Jest to świetne danie ze względu na swoją uniwersalność. Yorkshire pudding śmiało może posłużyć jako dodatek do mięs i ryb. Bardzo fajnie komponuje się z wędzonym łososiem. Angielski przysmak bez problemu może być podawany na słodko np. z konfiturą z owoców leśnych. To co jeszcze cechuje ciasto to chrupiąca skórka i zapadający się miękki środek. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował to naprawdę warto. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a jeżeli chodzi o listę składników to ona również nie jest szczególnie złożona. Smacznego!
Komentarze