Pieczony pudding z owocami

Pieczony pudding z owocami przyrządza się w półokrągłej misie, która nadaje mu charakterystyczny kształt. Soczyste wnętrze tworzą w tym przepisie śliwki, jabłka, gruszki i jeżyny, ale można wykorzystać dowolne, sezonowe składniki. Ciasto jest kruche i delikatne, bo powoli piecze się w kąpieli wodnej. Lekko pachnie cytrusami i cynamonem. Można je przygotować dzień wcześniej i podać na ciepło, po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej. Podpowiadamy, jak zrobić angielski pudding z owocami. 

dodany przez: Good Food team

pudding

Czas przygotowania:
2godz. 25min.
Kalorie:
841 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Pieczony pudding z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Wycinamy 2 paski pergaminu o szerokości 5 cm i układamy je w natłuszczonej 1,2-litrowej blaszce na pudding lub naczyniu żaroodpornym z wypukłym spodem. Krzyżujemy je na dnie formy i upewniamy się, że wystają poza jej krawędzie. Ułatwią nam wyjęcie gotowego deseru. Smarujemy całe wnętrze masłem. Kładziemy kwadrat folii aluminiowej i równy kwadrat natłuszczonego pergaminu jeden na drugim. Przez środek robimy zakładkę. W ten sposób przygotowana przykrywka pozwoli urosnąć naszemu puddingowi. 

  • 2.

    Nadzienie: wypestkowane śliwki oraz jabłka i gruszki (obrane i pozbawione gniazd nasiennych) kroimy w kostkę o boku 1 cm. Umieszczamy je w misce razem z jeżynami (można wykorzystać dowolne owoce). Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło, 125 g cukru i cynamon. Mieszamy i odstawiamy.

  • 3.

    Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy tłuszcz (w klasycznym angielskim przepisie jest to łój wołowy, ale można go zamienić na smalec, masło lub margarynę) oraz pozostały cukier i skórkę otartą z jednej cytryny. Rozdrabniamy składniki nożem stołowym, a następnie dolewamy niewielką ilość zimnej wody.  Zagniatamy ciasto dłońmi w gładką kulę.

  • 4.

    Formowanie puddingu: przekładamy ciasto na blat podsypany mąką. Dzielimy je na dwie części w proporcji 3:1. Większy kawałek rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy około 20 cm. Umieszczamy go w przygotowanej misie do puddingu. Dociskamy ciasto po bokach, kierując się ku górze, aż będzie wystawać poza brzegi. Wypełniamy formę owocowym nadzieniem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, żeby utworzyć pokrywę. Sklejamy krawędzie. Przykrywamy wierzch wystającymi pasami pergaminu.

  • 5.

    Pieczenie: kładziemy folię z pergaminem na wierzchu ciasta (aluminiową stroną do góry). Dociskamy ją wokół krawędzi, żeby utworzyć dopasowane wieczko. Zawiązujemy wokół niego sznurek i tworzymy z niego uchwyt. Wkładamy formę z puddingiem do głębokiej brytfanny. Wlewamy wrzątek do poziomu 1–2 cm poniżej linii folii. Pieczony pudding z owocami będzie gotowy po 2 godzinach. Jeśli jest taka potrzeba, na bieżąco uzupełniamy wyparowującą wodę. Wyjmujemy deser za pomocą pergaminowych zakładek i odwracamy go na talerz.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/baked-fruity-autumn-pudding

Kalorie: 841

Węglowodany: 124

Tłuszcz: 39

Błonnik: 5

Białko: 7

Tłuszcz nasycony: 19

Cukier: 53

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy