Ciasto dyniowo-karmelowe jest wilgotne, pachnące korzennymi przyprawami, dodatkowo przekładane pyszną, kremową masą. Jest idealne do kubka zbożowej kawy, kakao lub płynnej czekolady. Posypane orzechami pekan, przyjemnie chrupie, a jednocześnie zachwyca jedwabistością śmietankowego kremu. Ciasto dyniowo-karmelowe nadaje się zarówno jako wykwintny wypiek serwowany podczas świąt, jak i codzienne ciasto, którym zajadamy się w trakcie podwieczorku.
www.bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: jeśli mamy gotowe puree z dyni np. z puszki, nie musimy wykonywać tego kroku. Jednak jeśli mamy całą dynię, wykrawamy z niej miąższ - 425 g, kroimy na kostki i dusimy z odrobiną wody około 15 minut. Gdy dynia jest miękka, miskujemy na gładko. Rozgrzewamy też piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Szykujemy też tortownicę o średnicy 23 cm.
Ciasto: 200 g masła miksujemy w garnku z 200 g cukru pudru, a gdy uzyskamy gładki krem, dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy do tego 200 g mąki zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Do tego dorzucamy 212 g puree z dyni. Miksujemy, a potem wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 25 minut. Studzimy.
Krem: miksujemy w garnku 225 g śmietankowego serka ze 125 g cukru pudru, 2 g cynamonu, 4 g imbiru, 0,5 gałką muszkatołową.
Warstwy: przekrawamy ciasto tak, by powstały cztery cienkie blaty biszkoptowe. Pierwszy blat smarujemy łyżką kajmaku, potem wykładamy trochę kremu, rozsmarowujemy. Z kolejnymi warstwami robimy analogicznie. Wierzch ciasta posypujemy orzechami pekan.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-caramel-cake
Kalorie: 542
Węglowodany: 49
Tłuszcz: 35
Błonnik: 2
Białko: 7
Tłuszcz nasycony: 18
Cukier: 34
Komentarze