Zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków z dodatkiem tofu i makaronu to oryginalna propozycja na sycący wegetariański obiad. Jej smak i aromat skusi każdego, a prosty przepis, sprawi, że na stałe zagości w domowym jadłospisie. Boczniaki mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. obniżają poziom cukru i podnoszą odporność. Dlatego, jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie zupę boczniakową w swojej kuchni!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy zupa grzybowa

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 200 głosów)

Zupa z boczniaków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • smazene-warzyw 1.

    Przygotowanie warzyw: marchew obieramy i kroimy w niedużą kostkę, a dymkę i czosnek siekamy i wszystko smażymy na 1 łyżce oleju sezamowego (ok.15 ml). Doprawiamy imbirem i papryką w proszku. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dolewamy sos sojowy i gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu.

  • tofu-smazone 2.

    Przygotowanie dodatków: tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na reszcie oleju sezamowego. Kiedy pięknie się zarumieni, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Umyte i wysuszone boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na tym samym oleju, na którym smażyło się tofu.

  • Boczniaki krojone 3.

    Doprawianie zupy: do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz podsmażone boczniaki i tofu. Wszystko gotujemy jeszcze przez kilka minut. W tym czasie wstawiamy do gotowania makaron (gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu). Zupę z boczniaków przelewamy do miseczek i serwujemy z makaronem i posypujemy na wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Porady

  • W przeciwieństwie do grzybów leśnych, boczniaki mogą jeść naprawdę małe dzieci. W bardzo małych ilościach mogą ich próbować nawet 6-miesięczne niemowlaki. Ale na wszelki wypadek lepiej zaczekać do 1 roku życia.
  • Zamiast makaronu pszennego, do zupy z boczniaków można dodać też makaron ryżowy lub sojowy.
  • Makaron możemy zastąpić ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Podsmażamy je przez chwilę razem z marchewką.
  • Jeśli nie przepadamy za smakiem tofu możemy spokojnie pominąć ten składnik. Bez niego zupa nadal będzie sycąca.
  • Zupa z boczniaków dobrze smakuje również zabielona śmietaną, jogurtem lub mleczkiem kokosowym.
  • Tak przygotowaną zupę należy przechowywać w lodówce i najlepiej zjeść w ciągu 2–3 dni. Możemy ją również zamrozić.

Notka redakcyjna

Zupa z boczniaków – modyfikacje przepisu

Przepis na zupę z boczniaków jest prosty i szybki, więc poradzi sobie z nim każdy. Co można zmienić, żeby efekt nadal był zniewalający? Wystarczy przesmażyć boczniaki na patelni, najlepiej w towarzystwie cebuli, czosnku i innych ulubionych warzyw. Dobrze sprawdzą się tu zarówno warzywa korzeniowe, czyli klasyczna włoszczyzna, jak i fasolka szparagowa, papryka czy cukinia. Warto dodawać sezonowe warzywa. Następnie wszystko to zalewamy bulionem. Na tym etapie można też dodać koncentrat, passatę lub przecier pomidorowy. Do tego przydadzą się aromatyczne przyprawy i zioła, takie jak imbir, sos sojowy, papryka (zarówno słodka, ostra, jak i wędzona), a także świeży szczypiorek, natka pietruszki czy kolendra. Tak przygotowaną zupę gotujemy przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec można ją też zabielić śmietaną lub mleczkiem koksowym.

Zupa z boczniaków świetnie smakuje solo, podana z chlebem, bagietką lub grzankami, jak również gotowana z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Pysznym rozwiązaniem jest również podanie zupy z boczniaków w chlebie, podobnie jak wielkanocny żurek.


Boczniaki – przepisy na inne dania

Co zrobić z boczniaków? Jednym z najpopularniejszych dań jest zupa flaki z boczniaków oraz kotlety z boczniaków. Te grzyby świetnie nadają się taż na gęsty i bardzo aromatyczny sos, idealny do klusek, ziemniaków czy kasz. Innym pomysłem na sycące danie jest leczo oraz gulasz z boczniaka. Jako danie śniadaniowe, warta przygotowania jest jajecznica z grzybami, a także wszelkiego rodzaju pasty i smarowidła z tych grzybów. Pysznym i efektownym poczęstunkiem dla gości mogą być też boczniaki w cieście. Jeśli lubicie kuchnię włoską, koniecznie przetestujcie przepis na makaron z boczniakami oraz kremowe risotto.

Jeśli nie macie pomysłu jak przyrządzić boczniaki na szybko, najlepiej po prostu obtoczyć je w mące i przesmażyć je na patelni, aż staną się złote i chrupiące. Tę podstawową wersję można też rozszerzyć o przygotowanie panierki z jajka i płatków kukurydzianych czy też panko. Takie grzyby w panierce będą fantastyczną przekąską na wieczór, podobnie jak bruschetta z boczniakami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy