Papryka pieczona

Pieczona papryka o lekko wędzonym smaku i zapachu to znakomita samodzielna przekąska, składnik sałatek, a także produkt do faszerowania serem czy ryżem. Jest to pyszny dodatek do dań - papryka pieczona zmiksowana będzie podstawą wspaniałego chłodnika lub sosu do mięs i ryb. Pieczona papryka może być upieczona w większej ilości i przechowywana w słoikach z oliwą, wtedy nabierze nowego, ciekawego smaku

papryka pieczona

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 201 głosów)

Kroki wykonania:

  • pieczona-papryka1.1 kg czerwonej i żółtej papryki umyć, osuszyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200°C, aż skórka sczernieje. Przełożyć do torebki foliowej i ostudzić. Obrać ze skórki, przekroić i usunąć pestki.
  • czosnek-krojenie2.Pieczoną paprykę oprószyć solą i układać w wyparzonym słoiku, przesypując czosnkiem pokrojonym w plasterki. Podgrzać 60 ml oliwy i zalać warzywa. Słoik powinien być wypełniony po sam brzeg, a papryka przykryta oliwą. Zamknąć słoik. Można ją jeść już po 3–4 dniach, ale najsmaczniejsza będzie po około czterech tygodniach.

Porady

  • Jeśli nie przepadamy za smakiem oliwy, można ją zastąpić tańszym olejem rzepakowym.
  • Papryki należy piec do momentu, aż skórka sczernieje, jednak nie dłużej, bo przestanie być jędrna. 

Notka redakcyjna

Jak piec paprykę?

Pieczona papryka słynie z pysznego, lekko wędzonego i słodkiego smaku. Nie ma ona także skórek, mimo, że obranie surowej papryki graniczy z cudem. Jak piec paprykę? Po umyciu warzyw należy je osuszyć i ułożyć na blaszce. Papryki piecze się do momentu, aż jej skórka sczernieje. Na tym etapie nie ma się jeszcze czym martwić, bo dopiero w tym momencie zdjęcie skórki jest możliwe. Należy ją delikatnie podważyć nożem i ściągnąć. Skórka z papryki pieczonej powinna zejść z łatwością.

Papryka pieczona – przechowywanie

Pieczona papryka powinna być zjedzona od razu, jeśli nie chcemy jej konserwować. W powyższym przepisie pieczona papryka zatrzymuje świeżość dzięki zalaniu jej oliwą, która odcina dostęp powietrza. Taka pieczona papryka nie tylko może być spożyta po dłuższym czasie, ale z każdym tygodniem dzięki zalewie z oliwy i czosnku zyskuje bogatszy smak.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy