Wegańska pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki to pyszna i zdrowa przekąska. Prosta i szybka w przygotowaniu, zawiera mnóstwo witamin

dodany przez: marlenas

pasty do chleba

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
    olej
    1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy
    2 łyżeczki musztardy
    1 łyżka masła orzechowego lub tahini
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    sól
    ½ łyżeczki kuminu 

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Wegańska pasta z pieczonej papryki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Aromatyczna pasta z pieczonej papryki świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek

  • ale także dip do przekąsek. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta jest bardzo zdrowa.

    Właściwości papryki

    Papryka to super zdrowe warzywo. Zawiera mnóstwo beta-karotenu

  • a także witaminę C
  • A i E
  • potas oraz wapń. Najwięcej wartości odżywczych ma papryka kupowana w sezonie
  • czyli sierpniu i wrześniu. Papryka ma silne właściwości antyoksydacyjne i wzmacnia odporność. Możemy ją jeść w dowolnej postaci: pieczoną
  • smażoną
  • duszoną
  • a najlepiej na surowo.

    Musztarda w kuchni

    Musztarda ma bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz sosu do dań z grilla

  • świetnie sprawdzi się jako przyprawa. Dodana do sosu vinegret nada mu pikanterii. W przypadku pasty paprykowej stanowi kontrast dla słodkiego smaku warzywa i podkreśla charakterystyczny aromat.

    Wykonanie

    Papryki kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Skórkę smarujemy olejem

  • papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 minut
  • aż skórka się przypiecze. Następnie papryki przekładamy do miski i przykrywamy pokrywką lub talerzem
  • aby zaparowały. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki i studzimy. Do kielicha blendera wrzucamy paprykę
  • fasolę
  • musztardę
  • masło orzechowe i przyprawy. Blendujemy na gładką pastę. Podajemy ze świeżym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki. 

Porady

Zobacz też: Wegańska tarta czekoladowa z gruszkami w winie


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy