Wegańska pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki to pyszna i zdrowa przekąska. Prosta i szybka w przygotowaniu, zawiera mnóstwo witamin

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 czerwone papryki
    olej
    1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy
    2 łyżeczki musztardy
    1 łyżka masła orzechowego lub tahini
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    sól
    ½ łyżeczki kuminu 

Przygotowanie

  1. Aromatyczna pasta z pieczonej papryki świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, ale także dip do przekąsek. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta jest bardzo zdrowa.

    Właściwości papryki

    Papryka to super zdrowe warzywo. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, a także witaminę C, A i E, potas oraz wapń. Najwięcej wartości odżywczych ma papryka kupowana w sezonie, czyli sierpniu i wrześniu. Papryka ma silne właściwości antyoksydacyjne i wzmacnia odporność. Możemy ją jeść w dowolnej postaci: pieczoną, smażoną, duszoną, a najlepiej na surowo.

    Musztarda w kuchni

    Musztarda ma bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz sosu do dań z grilla, świetnie sprawdzi się jako przyprawa. Dodana do sosu vinegret nada mu pikanterii. W przypadku pasty paprykowej stanowi kontrast dla słodkiego smaku warzywa i podkreśla charakterystyczny aromat.

    Wykonanie

    Papryki kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Skórkę smarujemy olejem, papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 minut, aż skórka się przypiecze. Następnie papryki przekładamy do miski i przykrywamy pokrywką lub talerzem, aby zaparowały. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki i studzimy. Do kielicha blendera wrzucamy paprykę, fasolę, musztardę, masło orzechowe i przyprawy. Blendujemy na gładką pastę. Podajemy ze świeżym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki. 

Papryka wege ciecierzyca biała fasola Pasta do pieczywa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy