Przepisy na hummus

8 przepisów

Hummus

Hummus to kremowa pasta z ciecierzycy, pochodząca z kuchni państw Bliskiego Wschodu. Od kilku lat hummus jest niezwykle modny i bardzo chętnie jadany także w innych stronach świata. Zasmakowali w nich też Polacy – posilają się w hummus barach, kupują pastę w delikatesach lub robią samodzielnie w domu. Podstawowy przepis na hummus jest prosty – jego przygotowanie nie jest czaso- ani pracochłonne. Ciecierzycę na hummus można gotować samodzielnie lub skorzystać z tej z puszki. Ta druga opcja nie wymaga wcześniejszego przygotowania – z kolei pierwsza opcja jest bardziej ekonomiczna, zdrowsza i zgodna z tradycją. Aby go przygotować, trzeba zaopatrzyć się także w mocny blender, bo pasta stanie się najpierw dość gęsta. Główne składniki hummus to – poza ciecierzycą – także sezamowa pasta tahini, czosnek, oliwa, sok z cytryny, zimna woda oraz (nie zawsze) kumin. Hummus występuje w wielu wariantach – między innymi ziołowym, buraczanym, pomidorowym.

Jak jeść hummus?

Hummus jest bardzo łagodny w smaku i pasuje do wielu dań. Jeśli lubicie sezamowy posmak, możecie dodać do niego nieco więcej tahini. Hummus zwykle podaje się na zimno jako przekąskę, z chlebkiem pita, warzywami i innym pieczywem. Hummus można też leciutko podgrzać - smak sezamu będzie bardziej wyczuwalny. Jak serwować hummus? Najlepiej podać go na głębokim talerzu, na wierzch wlać odrobinę oliwy i posypać go przyprawami, np. ostrą papryką. Będziemy wybierać go z talerza przy pomocy chlebków i warzyw. Hummus stosuje się go też jako zwykłe smarowidło do kanapek. Warto podawać go z kiszonkami i piklami - ich wyrazisty smak dobrze komponuje się z kremowym hummusem.