Przepisy na hummus

15 przepisów

Hummus to kremowa pasta z ciecierzycy, pochodząca z kuchni państw Bliskiego Wschodu. Od kilku lat hummus jest niezwykle modny i bardzo chętnie jadany także w innych stronach świata. Zasmakowali w nich też Polacy – posilają się w hummus barach, kupują pastę w delikatesach lub robią samodzielnie w domu. Podstawowy przepis na hummus jest prosty – jego przygotowanie nie jest czaso- ani pracochłonne. Ciecierzycę na hummus można gotować samodzielnie lub skorzystać z tej z puszki. Ta druga opcja nie wymaga wcześniejszego przygotowania – z kolei pierwsza opcja jest bardziej ekonomiczna, zdrowsza i zgodna z tradycją. Aby go przygotować, trzeba zaopatrzyć się także w mocny blender, bo pasta stanie się najpierw dość gęsta. Główne składniki hummus to – poza ciecierzycą – także sezamowa pasta tahini, czosnek, oliwa, sok z cytryny, zimna woda oraz (nie zawsze) kumin. Hummus występuje w wielu wariantach – między innymi ziołowym, buraczanym, pomidorowym.

Przepisy w kolekcji Przepisy na hummus

Jak jeść hummus?

Hummus jest bardzo łagodny w smaku i pasuje do wielu dań. Jeśli lubicie sezamowy posmak, możecie dodać do niego nieco więcej tahini. Hummus zwykle podaje się na zimno jako przekąskę, z chlebkiem pita, warzywami i innym pieczywem. Hummus można też leciutko podgrzać - smak sezamu będzie bardziej wyczuwalny. Jak serwować hummus? Najlepiej podać go na głębokim talerzu, na wierzch wlać odrobinę oliwy i posypać go przyprawami, np. ostrą papryką. Będziemy wybierać go z talerza przy pomocy chlebków i warzyw. Hummus stosuje się go też jako zwykłe smarowidło do kanapek. Warto podawać go z kiszonkami i piklami - ich wyrazisty smak dobrze komponuje się z kremowym hummusem.

Artykuły powiązane

wegetarianskiobiad_glowne
01.10.2020

Wegetariański obiad

Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza. Można ją z powodzeniem stosować przez cały rok. Oto nasze pomysły na wegetariański obiad.

Yuba - skórka z tofu
02.09.2020

Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie

Dieta wegetariańska nie uwzględnia czerwonego mięsa oraz drobiu. Co zatem jedzą wegetarianie, którzy np. z powodów ideologicznych zrezygnowali z tych produktów, ale lubią smak np. kurczaka? Specjalnie dla nich powstała yuba, czyli specjalnie przygotowana skórka z tofu.

Drugie śniadanie do szkoły
01.09.2020

Drugie śniadanie do szkoły - dla młodszych i starszych dzieci

Drugie śniadanie do szkoły powinno być jedną ze smaczniejszych chwil dnia. I nie musi być wyzwaniem dla rodzica - pyszne i wartościowe drugie śniadanie do szkoły można zrobić w kilka chwil. Wystarczy kilka produktów, najlepiej sezonowych, i kilka chwil przygotowania, aby powstało zdrowe śniadanie do szkoły. Bo jak się okazuje - pomysłów nie brakuje. Sprawdźcie, co na śniadanie do szkoły mogą zabrać najmłodsi i starsi amatorzy dobrych smaków.

Sól wędzona
26.08.2020

Sól wędzona – do czego ją używać i jak zrobić w domu?

Sól wędzona jest bardzo cenna i wartościowa w kuchni roślinnej. Wędzona sól powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia, bez środków przeciwzbrylających i innych dodatków. Co ciekawe, zapach soli niezwykle przypomina mięso. Stąd jej popularność w daniach nawiązujących do tradycyjnych potraw. Przedstawiamy najczęstsze zastosowanie soli wędzonej.

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
28.07.2020

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

Blender kielichowy – szklany czy plastikowy?
13.07.2020

Blender kielichowy w kuchni - pomocnik nie tylko do koktajli

Blender kielichowy to małe AGD, które coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach. O ile blender ręczny łatwo schowamy do szuflady, o tyle to blender kielichowy rozprawi się bezbłędnie z większą porcją owoców, warzyw, a także nabiałem czy składnikami zupy. W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jak wybrać idealny blender kielichowy.

Klasyczny falafel z pietruszką
12.06.2020

Klasyczny falafel z pietruszką. Oto sekrety udanego dania!

Falafel to danie łączące kuchnię izraelską i kuchnię arabską. Podobnie jak hummus, falafel stał się symbolem kuchni Dalekiego Wschodu. Świeże falafele traktowane są w tamtych rejonach świata jako element śniadania lub jako przekąska w ciągu dnia. Moda na falafel rozprzestrzeniła się na cały świat. Falafel nawet doczekał się swojego święta, które obchodzone jest 12 czerwca. Podpowiadamy, jak zrobić udany falafel.

pyszne przekąski z Izraela
10.05.2020

Izrael – co i gdzie zjeść, żeby było pyszne

Potrawy izraelskie to dania, które zrobią wrażenie na turystach, odwiedzających ten kraj, ale też na osobach, które w Polsce mogą próbować dan z kuchni izraelskiej lokali w naszym kraju. Izraelczycy mówią, że ich państwo tworzą ludzie, którzy przybyli tu ze stu jeden krajów. Bez wątpienia potwierdza to różnorodność tradycji kulinarnych widoczna na tutejszych stołach.

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

Pasta z ciecierzycy
20.03.2020

Pasta z ciecierzycy - 6 przepisów na domowy hummus

Pasta z ciecierzycy - czyli hummus - to idealnie gładki krem do smarowania przygotowany z ciecierzycy, tahini, czosnku, soku z cytryny i przypraw. Podstawowa wersja izraelskiego przysmaku może być wzbogacona o zioła, ziarna czy puree z warzyw. Pasta z z ciecierzycy na sześć sposobów zaskoczy smakiem - zobaczcie przepisy!