Zupa jajeczna to sycące i rozgrzewające danie, które rewelacyjnie wzmocni naszą odporność. Ponadto jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Szybko przygotujemy je na bazie bulionu warzywnego, jajek, czosnku, cebuli oraz imbiru. Zupę jajeczną z powodzeniem możemy podać podczas obiadu wielkanocnego. Smakowicie prezentuje się na stole obok sałatki jarzynowej, wędlin, czy kiełbas.
Artur Rogalski
(średnia 4.47 z 194 głosów)
Cebula: obieramy ją, a następnie siekamy na drobną kostkę.
Imbir: mały korzeń imbiru obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki.
Czosnek: obieramy i siekamy ją drobno.
Szczypiorek: myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy.
Jajka: wybijamy do niewielkiej miseczki. Następnie energicznie roztrzepujemy je widelcem.
Smażenie: w dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek oraz imbir. Zmniejszamy ogień. Składniki smażymy jeszcze przez kilka minut. Na końcu wsypujemy kurkumę, sól i pieprz.
Łączenie składników: bulion warzywny wlewamy do garnka z czosnkiem i cebulą. Gotujemy, aż do wrzenia. Następnie dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
Podanie: zupę jajeczną podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Porady
- Zupa jajeczna najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Potrawę przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
- Zamiast bulionu warzywnego możemy użyć 1 litra wody. Potrawa będzie lżejsza, mniej intensywna w smaku, ale równie smaczna. Rosół także stanowi świetną bazę do przygotowania zupy jajecznej. Warto jednak zaznaczyć, że w takim wydaniu będzie ona nieco cięższa i bardziej sycąca.
- Jeśli chcemy wzbogacić smak oraz aromat naszej potrawy, możemy dodać do niej niewielką ilość curry.
- Szczypiorek z powodzeniem zastąpimy pietruszką, rzeżuchą, koperkiem lub liśćmi szpinaku. Składniki te świetnie komponują się z zupą jajeczną.
Przepis na zupę jajeczną możemy nieco zmodyfikować. Dzięki temu stworzymy swoją ulubioną wersję tej rewelacyjnej potrawy. Poniżej podajemy kilka pomysłów:
Zupa jajeczna to niejedyna zupa, w której goszczą jajka. Oprócz tej wyjątkowej potrawy, wiosną warto skusić się również na:
Jajka to popularny składnik wielu przystawek, past, czy sałatek. Większość z nich przygotujemy w kilka minut. Sprawdzą się nie tylko podczas świąt, czy imprez, ale również na co dzień. Poniżej podajemy kilka pomysłów na proste przepisy z jajkami:
Komentarze