Zupa jajeczna

Zupa jajeczna to sycące i rozgrzewające danie, które rewelacyjnie wzmocni naszą odporność. Ponadto jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Szybko przygotujemy je na bazie bulionu warzywnego, jajek, czosnku, cebuli oraz imbiru. Zupę jajeczną z powodzeniem możemy podać podczas obiadu wielkanocnego. Smakowicie prezentuje się na stole obok sałatki jarzynowej, wędlin, czy kiełbas.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Zupa jajeczna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Cebula: obieramy ją, a następnie siekamy na drobną kostkę.

  • 2.

    Imbir: mały korzeń imbiru obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki.

  • 3.

    Czosnek: obieramy i siekamy ją drobno.

  • 4.

    Szczypiorek: myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy.

  • 5.

    Jajka: wybijamy do niewielkiej miseczki. Następnie energicznie roztrzepujemy je widelcem.

  • 6.

    Smażenie: w dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek oraz imbir. Zmniejszamy ogień. Składniki smażymy jeszcze przez kilka minut. Na końcu wsypujemy kurkumę,  sól i pieprz.

  • 7.

    Łączenie składników: bulion warzywny wlewamy do garnka z czosnkiem i cebulą. Gotujemy, aż do wrzenia. Następnie dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. 

  • 8.

    Podanie: zupę jajeczną podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Porady

  • Zupa jajeczna najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Potrawę przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
  • Zamiast bulionu warzywnego możemy użyć 1 litra wody. Potrawa będzie lżejsza, mniej intensywna w smaku, ale równie smaczna. Rosół także stanowi świetną bazę do przygotowania zupy jajecznej. Warto jednak zaznaczyć, że w takim wydaniu będzie ona nieco cięższa i bardziej sycąca. 
  • Jeśli chcemy wzbogacić smak oraz aromat naszej potrawy, możemy dodać do niej niewielką ilość curry.
  • Szczypiorek z powodzeniem zastąpimy pietruszką, rzeżuchą, koperkiem lub liśćmi szpinaku. Składniki te świetnie komponują się z zupą jajeczną.

Notka redakcyjna

Zupa jajeczna – inne warianty

Przepis na zupę jajeczną możemy nieco zmodyfikować. Dzięki temu stworzymy swoją ulubioną wersję tej rewelacyjnej potrawy. Poniżej podajemy kilka pomysłów:

  • chińska zupa jajeczna (Dan Hua Tang) – to tradycyjna zupa na bulionie warzywnym, która również powstaje z dodatkiem jajek, czosnku, cebuli i imbiru. Niekiedy wzbogacana jest w takie składniki jak: pomidory, groszek, czy wodorosty nori,
  • zupa jajeczna z ziemniakami – zrobimy ją na bazie bulionu z dodatkiem ugotowanych jajek, ziemniaków, wędzonego boczku oraz kiełbasy. Potrawa w takiej wersji wspaniale sprawdzi się na Wielkanoc. Warto podać ją wtedy na uroczysty obiad, podczas rodzinnego spotkania, 
  • zupa jajeczna ze szpinakiem – do podstawowego przepisu na zupę jajeczną dodajemy liście szpinaku. Składnik ten nie tylko nada potrawie rewelacyjnego smaku, ale również podniesie jej wartość odżywczą.

Popularne zupy z jajkami

Zupa jajeczna to niejedyna zupa, w której goszczą jajka. Oprócz tej wyjątkowej potrawy, wiosną warto skusić się również na:

  • żurek – tradycyjna polska zupa, którą najczęściej serwujemy podczas wielkanocnego obiadu. Powstaje ona na mięsnym wywarze i zakwasie chlebowym. Żurek spożywamy z dodatkiem ugotowanych jajek oraz białej kiełbasy, 
  • zupę szczawiową – do jej wykonania potrzebujemy młodego szczawiu, włoszczyzny oraz żeberek wieprzowych. Dekorujemy ją ugotowanym, pokrojonym jajkiem,
  • zupę botwinkę – to świetny pomysł na wykorzystanie bulionu warzywnego. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje ona na bazie botwinki. Serwujemy ją z ugotowanym jajkiem, posiekanym szczypiorkiem i łyżką śmietany.

Inne pomysły z wykorzystaniem jajek

Jajka to popularny składnik wielu przystawek, past, czy sałatek. Większość z nich przygotujemy w kilka minut. Sprawdzą się nie tylko podczas świąt, czy imprez, ale również na co dzień. Poniżej podajemy kilka pomysłów na proste przepisy z jajkami:

  • sałatka z jajkiem – to rewelacyjna bomba witaminowa! Oprócz jajek skrywa w sobie sałatę rzymską, rzodkiewkę, roszponkę i marchewkę, 
  • sałatka jarzynowa – nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Z łatwością przygotujemy ją na bazie jajek, groszku, ogórków kiszonych, ziemniaków, jabłka i marchewki,
  • jajka faszerowane z tuńczykiem – świetnie sprawdzą się na przystawkę. Ugotowane jajka kroimy na pół. Wyjmujemy żółtko, które następnie łączymy z tuńczykiem, majonezem oraz musztardą. Tak przygotowaną pastę nakładamy na białka,
  • pasta jajeczna – jest dziecinnie prosta w wykonaniu. Ugotowane jajka wystarczy połączyć z majonezem oraz posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy je solą i pieprzem. Wszystko dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca. Tak przygotowana pasta fantastycznie smakuje na kromce świeżego pieczywa,
  • jajka smażone w skorupkach – to również rewelacyjny pomysł na przystawkę. Ugotowane jajka na twardo kroimy na pół, wydrążamy, a następnie łączymy z niewielką ilością masła i szczypiorkiem. Przekładamy je do skorupek, posypujemy bułką tartą oraz smażymy (nadzieniem do dołu) przez kilka minut na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy