Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem to pomysł na pyszny wiosenny obiad. Najlepiej smakuje, gdy wykorzystamy do niej świeży szczaw, ale jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy wykorzystać przecier. Szczaw oprócz tego, że doskonale smakuje, jest również bardzo zdrowy. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem to koniecznie poznaj nasz przepis na to danie i bierz się do dzieła! Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 2/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.22 z 193 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bulion warzywny 1.

    Jak zrobić zupę szczawiową? Zaczynamy od umycia marchewki, pietruszki i selera. Warzywa obieramy i wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zawartość garnka zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną.

  • szczaw 2.

    Szczaw dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy na nią szczaw. Smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy szczaw do wywaru. Gotujemy na małym ogniu.

  • jajka na twardo 3.

    Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy do niej kilka łyżek zupy, mieszamy i całość wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut mieszając. Zupę szczawiową doprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. W tym celu wkładamy je do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy przez 8 minut. Następnie zalewamy ugotowane jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obieramy jajka ze skorupki i podajemy razem z gorącą zupą szczawiową. 

Kalorie: 200

Ilość porcjii: 4

Porady

  • Do zupy szczawiowej można również ugotować ziemniaki. Dzięki temu będzie ona jeszcze bardziej treściwa.
  • Zupa szczawiowa najlepiej smakuje w sezonie - zrywany świeży szczaw ma pyszny smak, a jednocześnie nie jest zbyt intensywny
  • Do podania można wykorzystać jajka wielkanocne - szczególnie, kiedy w danym roku Wielkanoc wypada w późniejszych dniach kwietnia.

Notka redakcyjna

Zupa szczawiowa z przecieru

Zupa szczawiowa z jajkiem najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, możemy wykorzystać szczaw ze słoika. Szczaw w słoiku warto przygotować, aby mieć zapasy na zimę. W tym celu będziemy potrzebowali 1 kg szczawiu,1 łyżeczkę soli i 5 łyżek wody. Szczaw dokładnie płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie do rondla wlewamy kilka łyżek wody i stopniowo dorzucamy szczaw. Gdy zielenina się zagotuje dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Wrzący szczaw nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odkładamy do wystygnięci do góry dnem. Tak przygotowany szczaw z przecieru dodajemy do bulionu mięsnego lub warzywnego wraz z jajkiem i mamy gotowe pyszne wiosenne danie. Zupa szczawiowa z przecieru jest równie dobra jak ta ze świeżego szczawiu. Warto wiedzieć, że szczaw można też mrozić. Wystarczy, że go umyjemy i poczekamy aż dobrze wyschnie. Następnie dobrze jest go zblendować, aby zachował swój smak jak najdłużej. Szczaw najlepiej mrozić w specjalnych woreczkach na żywność. Taki mrożony szczaw możemy z powodzeniem wykorzystywać po sezonie, kiedy nie będziemy mieli już dostępu do tego świeżego.

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem to wyjątkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z ziemniakami jak i bez. Zupę szczawiową można podawać również z jajkiem w koszulce. Aby je przygotować należy zagotować 1 litr wody i dodać do niej 3 łyżki octu jabłkowego. Jajko rozbijamy do miseczki. Następnie tworzymy wir w wodzie (szybko i w równym tempie mieszamy zagotowaną wodę). Przestajemy mieszać i w utworzony wir delikatnie wrzucamy rozbite jajko. Gotujemy 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy ostrożnie je odcedzamy.  Zupa szczawiowa z jajkiem to naprawdę sycące danie. Możemy podawać ją wraz z świeżym szczypiorkiem lub koperkiem. Zupa szczawiowa z jajkiem zawiera dużo witaminy C. Ma również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Należy jednak pamiętać by nie spożywać jej zbyt często, a także by nie łączyć jej z innymi produktami bogatymi w szczawiany, ponieważ przyczyniają się one do nieprzyswajania wapna przez organizm. Niemniej jednak zupa szczawiowa z jajkiem to bardzo zdrowe danie, które doskonale smakuje. Warto więc wzbogacić o nią nasze wiosenne menu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy