Zupa z Brukselki

Brukselka jest w dalszym ciągu niedocenianym warzywem, a szkoda, bo warto ją jeść ze względu na wiele cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych.

Dodany przez:

Po rozlaniu zupy na talerze można ją posypać białym pieprzem do smaku.

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 800 g. brukselki (świeża)
  • 2 kostki bulionu na żeberkach
  • kawałek pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera (korzeń)
  • 1 por
  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminku (całego)
  • 1/2 łyżeczki tymianku (suszony)
  • 1/2 łyżeczki estragonu (suszony)
  • masło (do zasmażki)
  • mąka (do zasmażki)
  • 3 łyżki śmietany
  • natka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Przygotowanie

  1. ► Marchewkę, seler, pietruszkę i por obrać, umyć, zalać wodą, posolić i pieprzyć, dodać kminek, kostki bulionu i gotować aż warzywa będą miękkie. Warzywa usunąć, tylko marchewkę ugnieść widelcem i spowrotem wrzucić do zupy.
  2. ► Brukselkę opłukać, usuwając równocześnie pożółkłe lub uszkodzone liście i naciąć na krzyż na czubku, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy. Brukselkę wrzucić do garnka z zupą, dodać tymianek, estragon, koncentrat pomidorowy i gotować do jej miękkości.
  3. ► Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać do zupy, posypać natką pietruszki i zagotowć. Na końcu wlać do zupy śmietanę i zupę można rozlać na talerze, posypując białym pieprzem do smaku.
zupa śmietana brukselka bulion koncentrat pomidorowy kminek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze