Brukselka marynowana

Brukselka marynowana jest idealna jako dodatek do burgerów, kanapek, sałatek oraz do drinka Krwawa Mary. To nietypowa przekąska do serwowania w trakcie rodzinnych spotkań.

PrzetworyPrzystawki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 173 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Brukselki myjemy, czyścimy, odcinamy zgrubiałe końcówki i nacinamy krzyżyk na głąbie. Najlepsze będą małe sztuki, a jeśli akurat trafiły się nam większe, warto przekroić je na pół.
  • 2.Wszystkie składniki zalewy mieszamy, i gotujemy, aż sól i cukier całkiem się rozpuszczą. Do dużego wyparzonego słoika wkładamy ciasno brukselki, czosnek, habanero i koper. Zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy dokładnie.
  • 3.Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy tam nasz słoik, zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości, przykrywamy garnek pokrywką i pasteryzujemy na średnim ogniu przez 10 min. Wyłączamy i pozostawiamy słoik na kolejne 15 min w garnku. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do spiżarni. Brukselki będą gotowe w ciągu 3–4 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy