REKLAMA

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku jest pyszna, pożywna i lekka. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – bez trudu poradzą z nim sobie nawet najbardziej początkujący miłośnicy gotowania. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Groszek dokładnie płuczemy i osuszamy. Ziemniaki, marchewkę oraz seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek oraz zieloną część pora sieczemy na drobno. 

  • 2.

    Podsmażanie cebuli i groszku: Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebule, a następnie dodajemy do niej połowę groszku. Całość zalewamy 125 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, po czym odkładamy do przestudzenia. Gdy warzywa lekko wystygną, miksujemy je blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • 3.

    Zupa z zielonego groszku: Marchewkę, por, ciecierzycę oraz seler przekładamy do garnka i zalewamy pozostałym bulionem. Gotujemy przez około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki oraz odłożony wcześniej groszek. Wszystkie składniki gotujemy przez kolejne 10–15 minut. Po tym czasie dodajemy zmiksowany groszek z cebulą oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Porady

  • Jeśli wolicie zupy o gęstszej konsystencji, polecamy nasz przepis na zupę krem z zielonego groszku.
  • Wystudzoną zupę z zielonym groszkiem należy przełożyć do lodówki. Odpowiednio przechowywana, zachowa świeżość przez około 3–4 dni. 
  • Zupę z groszku można również przyrządzić w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić podany w przepisie bulion drobiowy jego warzywną wersją. 
  • Do ugotowania zupy z zielonego groszku można także użyć bulionu wołowego lub wieprzowego. Dla urozmaicenia smaku polecamy dodać do niej również odrobinę wędzonego boczku. 
  • Jeśli przygotujecie zupę z groszkiem w zbyt dużej ilości, możecie z powodzeniem ją zamrozić. Przed przełożeniem do zamrażalnika należy ją przelać do szczelnego pojemnika z pokrywką lub plastikowego woreczka z zapięciem. Tak przechowywana zachowa świeżość przez około 4 tygodnie. Najlepiej odmrażać ją w lodówce. 

Notka redakcyjna

Zupa z groszku mrożonego czy świeżego – jaki groszek wybrać? 

Podstawą zupy z groszku zielonego, jest oczywiście zielony groszek. W sezonie letnim najlepiej sięgnąć po świeży, który można wyłuskać bezpośrednio przed ugotowaniem. Dzięki temu gotowa zupa będzie mieć piękny zielony kolor i wyrazisty smak.

W okresie jesienno-zimowym można z kolei z powodzeniem przyrządzić pyszną zupę z mrożonego groszku. Można w celu użyć zarówno własnych zapasów, jak i łatwo dostępnych, gotowych mrożonek. Jeszcze innym rozwiązaniem jest zupa z zielonego groszku z puszki. W tym przypadku groszek dodajemy do warzywnego wywaru na sam koniec, ponieważ jest on bardziej miękki niż groszek świeży czy mrożony. 

Dodatki do zupy z zielonego groszku

Choć zupa z groszkiem jest niezwykle sama w sobie, by była ona bardziej sycąca warto dorzucić do niej dodatki takie jak ryż czy ziemniaki. Można także serwować ją w towarzystwie klusek lanych czy kładzionych. Niektórzy podają ją zaś z lekkostrawną kaszą manną. Polecamy także spróbować zupy z zielonego groszku z makaronem – najlepiej sprawdzą się kolanka, muszelki lub rurki.

Przepis na zupę z zielonego groszku można także urozmaicić przy pomocy aromatycznych ziół, takich jak świeży lubczyk, koperek czy natka pietruszki. Fanom pikantnych potraw polecamy doprawienie zupy płatkami chili lub odrobiną sosu tabasco.

Zupę z groszkiem zielonym można także zabielić przy pomocy około 100 ml śmietany 30%. Ciekawego posmaku nada jej także dodatek wędzonego boczku. Można również dorzucić do niej inne warzywa, takie jak cukinia, seler naciowy, pietruszka czy ciecierzyca lub kukurydza.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy