Tarta marchewkowa to połączenie kruchego maślanego spodu z delikatną masą, która odznacza się pięknym kolorem i pomarańczową nutą z galaretki. Ciasto skrywa w sobie dużą ilość warzyw, jednak ich smak nie jest prawie wyczuwalny. Całość możemy udekorować prażonymi płatkami migdałów, kawałkami orzechów laskowych, sezamem, a nawet wiórkami czekoladowymi. Jeśli macie ochotę na smaczny, a zarazem zdrowy deser, koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej tarty marchewkowej.
Artur Rogalski
(średnia 4.48 z 159 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką. Cytrynę dokładnie myjemy, dzielimy na pół i wyciskamy z niej sok. Jajko wbijamy do małej miseczki.
Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę. Wrzucamy cukier puder i masło. Wszystko siekamy nożem na drobne kawałki. Dodajemy żółtko oraz jajko. Wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy je w kulę, zawijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Marchewka: myjemy ją, obieramy oraz kroimy na plasterki. Wrzucamy ją do dużego garnka. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
Masa: marchewkę odcedzamy na sicie, a następnie z powrotem wrzucamy ją do garnka. Blendujemy warzywa na jednolitą masę, którą łączymy z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy galaretkę pomarańczową. Składniki dokładnie mieszamy. Garnek zdejmujemy z palnika, a masę przenosimy do żaroodpornego naczynia oraz odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Spód: ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na duży placek o grubości ok. 2 mm. Następnie wykładamy nim formę i nakłuwamy z wierzchu widelcem. Ciasto pieczemy przez 20 minut.
Tarta marchewkowa: gotową masę wykładamy na upieczony spód. Płatki migdałowe wysypujemy na suchą patelnię i smażymy je przez 1-2 minuty. Następnie dekorujemy nimi ciasto.
Porady
- Tarta marchewkowa wspaniale wygląda udekorowana również świeżymi plasterkami pomarańczy. Pamiętajmy, żeby wcześniej dokładnie umyć oraz sparzyć owoce.
- Masło, jajko i żółtko wchodzące w skład ciasta kruchego powinny być zimne. Ponadto całość wyrabiamy szybko i krótko. W przeciwnym razie tarta nie wyjdzie krucha, lecz twarda.
- W zależności od własnych preferencji ilość cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć. Warto pod koniec gotowania masy, sprawdzić, czy jest dla nas wystarczająco słodka. Składnik także bez problemu zamienimy na miód, syrop z agawy, ksylitol czy erytrytol.
- Do przygotowania masy marchewkowej polecamy wybrać domowy sok jabłkowy. Jest on nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy od tego ze sklepu. Jeśli jednak nie mamy możliwości, żeby zrobić go samemu – w ostateczności możemy sięgnąć po gotowy produkt tłoczony na zimno. Pamiętajmy, że w jego skład powinny wchodzić tylko owoce.
- Spód na tartę bez problemu wykonamy na bazie ciasta francuskiego, krucho-drożdżowego lub filo. Równie dobrze sprawdzi się masa ciasteczkowa, która nie wymaga pieczenia. Należy tylko połączyć pokruszone w malakserze herbatniki z rozpuszczonym masłem.
- Gotowe ciasto przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5-7 dni.
Tarta marchewkowa to doskonale zbalansowana kompozycja smaków. Wspaniale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jeśli chcemy nieco podkręcić jej smak, warto wzbogacić jej słodkie nadzienie o:
Ponadto ciasto z powodzeniem udekorujemy:
Komentarze