REKLAMA

Babeczki marchewkowe ze słonym karmelem

Babeczki marchewkowe to pomysł na nietuzinkowy i niezbyt słodki deser, który jest atrakcyjną formą podania ciasta marchewkowego, bijącego ostatnio rekordy popularności. W naszym przepisie z magazynu "Sielska Kuchnia" uwzględniliśmy karmel, dzięki któremu nasze deser zyskuje na słodyczy.  Słodka marchewka świetnie pasuje do wypieków i pysznie komponuje się ze słonym karmelem. Opcjonalnie możemy również przygotować polewę - w tym celu świetnie sprawdzi się lukier pomarańczowy. Nasze babeczki marchewkowe idealnie sprawdzą się jako babeczki urodzinowe, które możemy zaserwować nawet zamiast tradycyjnego tortu. 

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200 Sielska Kuchnia 3/2021

Desery babeczki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 169 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Starta marchewka 1.

    Przygotowanie przepisu na babeczki marchewkowe zaczynamy od umycia i obrania marchewki, a także starcia jej na tarce o drobnych oczkach. Do jednej większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce rozkłócamy jajka. Dodajemy 100 g cukru i olej, mieszamy. Wkładamy marchewkę, mieszamy.

  • Babeczki piekarnik 2.

    Masę wlewamy do mąki, mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Pieczemy 25 minut w 180°C.

  • Karmel 3.

    W garnku z grubszym dnem na średnim ogniu podgrzewamy resztę cukru. Gdy zacznie się rozpuszczać, mieszamy drewnianą łyżką, podgrzewając, aż zbrązowieje. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy śmietankę, mieszamy, podgrzewając ok. 1 minuty, do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodajemy sól, mieszamy. Słonym karmelem polewamy wystudzone muffinki.

Porady

  • Propozycja podania naszych babeczek marchewkowych nie jest jedyną możliwą - możemy też wykorzystać w tym celu krem mascarpone lub oprószyć je cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się również lukier pomarańczowy, wykonany z soku pomarańczowego i cukru pudru. W roli polewy do babeczek marchewkowych sprawdzi się również cukier puder wymieszany z serkiem naturalnym i sokiem z cytryny
  • Babeczki marchewkowe to świetny pomysł na to, by włączyć do diety dziecka odrobiny warzyw, a dzięki temu wartości odżywczych zawartych w marchewce. Możemy serwować je na przyjęciach dla dzieci, a także serwować swoim pociechom np. na drugie śniadanie do szkoły. 
  • Do przygotowania babeczek marchewkowych niezbędne są odpowiednie akcesoria - warto wcześniej wyposażyć się w formę do babeczek, rękaw cukierniczy i papilotki. Jeśli nie mamy piekarnika, to świetnym rozwiązaniem dla nas jest urządzenie do wypiekania babeczek i muffinek. 
  • Nasza propozycja to babeczki na oleju słonecznikowym, jednakże możemy zastąpić go zdrowszymi alternatywami np. olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek. 
  • Do ciasta na babeczki marchewkowe możemy dodać odrobinę imbiru i cynamonu. Dzięki niemu nasz deser nabierze delikatnego korzennego posmaku. Taka wariacja na temat babeczek marchewkowych to świetna opcja w sezonie jesienno-zimowym. 
     

Notka redakcyjna

Czym się różnią muffinki od babeczek? 

Bardzo często nazwy muffinki i babeczki traktowane są jako synonimy. Jednakże wbrew powszechniej opinii to dwa różne wypieki, które łączy właściwie tylko charakterystyczny kształt i wielkość, a dzieli niemal wszystko. Babeczki zazwyczaj są bardzo bogato udekorowane - mają lukier, polewę i inne dekoracje, natomiast muffinki zazwyczaj składają się wyłącznie z samego ciasta, są one również znacznie cięższe i mają bardziej zwarte ciasto. Ponadto babeczki zwykle nie wyrastają znacząco ponad formę, a muffinki już tak - często też pękają na wierzchu, co nie jest traktowane jako błąd. 


W większości przypadków babeczki to wypieki słodkie, z kolei muffiny przygotowane są zarówno na słodko, jak i na słono. To, co jednak najbardziej odróżnia od siebie te dwa, popularne wypieki, to przede wszystkim receptura ciasta. 

Ciasto na babeczki przypomina tradycyjne ciasto babkowe - przygotowuje się je na bazie masła ucieranego z cukrem i żółtkami, a także mąki pszennej, śmietany i proszku do pieczenia.  Z kolei muffinki przygotowuje się z nieco innych składników - zamiast masła dodaje się oleju (w babeczkach niekiedy również jest on wykorzystywany), zamiast mąki pszennej można wykorzystać mąkę żytnią, natomiast zamiast proszku do pieczenia - sodę oczyszczoną. 

Poznaj przepis na:  Muffinki marchewkowe 

 

Rureczki z marchewek 


Jeśli przygotowujemy babeczki marchewkowe w formie babeczek urodzinowych, to możemy pokusić się o nieco oryginalniejszą dekorację i przygotować marchewkowe rureczki. Wystarczy umyć i obrać marchewkę, a następnie za pomocą obieraczki zrobić cienkie i długie warstwy marchewki. Dalej zagotowujemy wodę z cukrem i dodajemy nasze warzywne paski. Po upływie 15 minut wyjmujemy je z wody i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. Po tym czasie paski marchewki nawijamy na drewnianą łyżkę i formujemy je w spirale, po czym pieczemy jeszcze przez następnie 30 minut. Dzięki temu mamy gwarancję, że nasze  rureczki z marchewki nie rozlecą się, a także będą przyjemnie słodkie i chrupiące. 
 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy