Babeczki marchewkowe ze słonym karmelem

Babeczki marchewkowe to pomysł na nietuzinkowy i niezbyt słodki deser, który jest atrakcyjną formą podania ciasta marchewkowego, bijącego ostatnio rekordy popularności. W naszym przepisie na babeczki marchewkowe uwzględniliśmy karmel, dzięki któremu nasze deser zyskuje na słodyczy.  Słodka marchewka świetnie pasuje do wypieków i pysznie komponuje się ze słonym karmelem. Opcjonalnie możemy również przygotować polewę na babeczki - w tym celu świetnie sprawdzi się lukier pomarańczowy. Nasze babeczki marchewkowe idealnie sprawdzą się jako babeczki urodzinowe, które możemy zaserwować nawet zamiast tradycyjnego tortu. Poniżej przepis na babeczki marchewkowe. Na jego realizację należy zarezerwować sobie przynajmniej 30 minut. 

dodany przez: Julita gotuje

Desery babeczki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 169 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Starta marchewka 1.

    Przygotowanie przepisu na babeczki marchewkowe zaczynamy od umycia i obrania marchewki, a także starcia jej na tarce o drobnych oczkach. Do jednej, większe miski, przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Dodać marchewkę i wymieszać.

  • Babeczki piekarnik 2.

    W drugiej misce rozmącić jajka, dodać mleko i olej, wymieszać. Wlać do większej miski z mąką i marchewką, połączyć wszystkie składniki. Masę przełożyć do foremek na muffinki lub babeczki wyłożonych papilotkami. Jeśli nie mamy, możemy wykorzystać podwójne papilotki, ale babeczki nie będą wtedy idealnie równe. Babeczki z marchewką wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 25 minut.

  • Karmel 3.

    W tym czasie przygotować słony karmel - dodatek opcjonalny, ale tutaj bardzo pasuje do babeczek marchewkowych.  W garnku z grubszym dnem powoli roztopić cukier, delikatnie mieszając. Pod koniec na najmniejszym gazie dodać masło i połączyć składniki. Zdjąć z ognia, dodać powoli śmietankę (musi być w temperaturze pokojowej) i mieszać. Wstawić ponownie na gaz, podgrzewając całość do gładkiej konsystencji. Pod koniec dosypujemy sól, mieszamy i gotowe. Upieczone babeczki marchewkowe  przestudzić i podawać ze słonym karmelem.

Porady

  • Propozycja podania naszych babeczek marchewkowych nie jest jedyną możliwą - możemy też wykorzystać w tym celu krem mascarpone lub oprószyć je cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się również lukier pomarańczowy, wykonany z soku pomarańczowego i cukru pudru. W roli polewy do babeczek marchewkowych sprawdzi się również cukier puder wymieszany z serkiem naturalnym i sokiem z cytryny
  • Babeczki marchewkowe to świetny pomysł na to, by włączyć do diety dziecka odrobiny warzyw, a dzięki temu wartości odżywczych zawartych w marchewce. Możemy serwować je na przyjęciach dla dzieci, a także serwować swoim pociechom np. na drugie śniadanie do szkoły. 
  • Do przygotowania babeczek marchewkowych niezbędne są odpowiednie akcesoria - warto wcześniej wyposażyć się w formę do babeczek, rękaw cukierniczy i papilotki. Jeśli nie mamy piekarnika, to świetnym rozwiązaniem dla nas jest urządzenie do wypiekania babeczek i muffinek. 
  • Nasza propozycja to babeczki na oleju słonecznikowym, jednakże możemy zastąpić go zdrowszymi alternatywami np. olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek. 
  • Do ciasta na babeczki marchewkowe możemy dodać odrobinę imbiru i cynamonu. Dzięki niemu nasz deser nabierze delikatnego korzennego posmaku. Taka wariacja na temat babeczek marchewkowych to świetna opcja w sezonie jesienno-zimowym. 
     

Notka redakcyjna

 

Czym się różnią muffinki od babeczek? 

Bardzo często nazwy muffinki i babeczki traktowane są jako synonimy. Jednakże wbrew powszechniej opinii to dwa różne wypieki, które łączy właściwie tylko charakterystyczny kształt i wielkość, a dzieli niemal wszystko. Babeczki zazwyczaj są bardzo bogato udekorowane - mają lukier, polewę i inne dekoracje, natomiast muffinki zazwyczaj składają się wyłącznie z samego ciasta, są one również znacznie cięższe i mają bardziej zwarte ciasto. Ponadto babeczki zwykle nie wyrastają znacząco ponad formę, a muffinki już tak - często też pękają na wierzchu, co nie jest traktowane jako błąd. 


W większości przypadków babeczki to wypieki słodkie, z kolei muffiny przygotowane są zarówno na słodko, jak i na słono. To, co jednak najbardziej odróżnia od siebie te dwa, popularne wypieki, to przede wszystkim receptura ciasta. 

Ciasto na babeczki przypomina tradycyjne ciasto babkowe - przygotowuje się je na bazie masła ucieranego z cukrem i żółtkami, a także mąki pszennej, śmietany i proszku do pieczenia.  Z kolei muffinki przygotowuje się z nieco innych składników - zamiast masła dodaje się oleju (w babeczkach niekiedy również jest on wykorzystywany), zamiast mąki pszennej można wykorzystać mąkę żytnią, natomiast zamiast proszku do pieczenia - sodę oczyszczoną. 

Poznaj przepis na:  Muffinki marchewkowe 

 

Rureczki z marchewek 


Jeśli przygotowujemy babeczki marchewkowe w formie babeczek urodzinowych, to możemy pokusić się o nieco oryginalniejszą dekorację i przygotować marchewkowe rureczki. Wystarczy umyć i obrać marchewkę, a następnie za pomocą obieraczki zrobić cienkie i długie warstwy marchewki. Dalej zagotowujemy wodę z cukrem i dodajemy nasze warzywne paski. Po upływie 15 minut wyjmujemy je z wody i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. Po tym czasie paski marchewki nawijamy na drewnianą łyżkę i formujemy je w spirale, po czym pieczemy jeszcze przez następnie 30 minut. Dzięki temu mamy gwarancję, że nasze  rureczki z marchewki nie rozlecą się, a także będą przyjemnie słodkie i chrupiące. 
 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy