Zupa koperkowa z ryżem to delikatne i sycące pierwsze danie na obiad, które uwielbiają dorośli i dzieci. Bulion warzywny zabielany mlekiem jest aksamitny w smaku. Starta marchewka i zeszklona na oliwie cebula sprawiają, że wywar jest naturalnie słodki. Z kolei duża ilość kopru zapewnia przyjemny aromat, który unosi się w całym domu. Prostą i pyszną zupę koperkową z ryżem zrobimy w ok. 30 min.
Artur Rogalski
(średnia 4.53 z 189 głosów)
Marchewki: obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę: obieramy z łupin i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Podsmażanie warzyw: w dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy ją przez ok. 3–4 min, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodajemy startą marchewkę i smażymy przez kolejne 4 min.
Bulion: wlewamy na podsmażone warzywa i zwiększamy moc palnika, aż płyn zacznie wrzeć.
Ryż: dodajemy do wrzącej zupy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 min.
Koperek: myjemy, drobno siekamy i dodajemy do gotującej się zupy. Podgrzewamy przez kolejne 10 min, po czym zestawiamy garnek z kuchenki.
Zabielanie: do gorącej zupy koperkowej z ryżem dodajemy mleko i przyprawy – dwie szczypty soli i jedną szczyptę pieprzu. Chwilę mieszamy i nakładamy na talerze.
Porady
- Zupę koperkową z ryżem najlepiej jest przygotować na bulionie warzywnym z dobrej jakości włoszczyzny. Taki wywar warto zrobić samodzielnie. Zawekowany w słoikach i przechowywany w lodówce jest odpowiedni do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
- W podstawowym przepisie jest to danie wegetariańskie. Osoby, które jedzą mięso, mogą ugotować zupę na rosole drobiowym.
- W wersji wegańskiej zamiast zwykłego mleka można dodać kokosowe lub inny napój roślinny, np. sojowy.
- Zupa koperkowa z ryżem najlepiej smakuje od razu po ugotowaniu. Lepiej nie zostawiać jej na drugi dzień. Przez noc ryż wchłonie większość wody, co w znacznym stopniu zmieni nie tylko konsystencję, lecz także smak zupy.
Zarówno do wariantu z ryżem, jak i w przypadku klasycznego przepisu na zupę koperkową, można dodać:
Obok ryżu możemy dodać również kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. A zamiast niego – kaszę jęczmienną lub jaglaną.
W przepisie na zupę koperkową świetnie sprawdzi się lekki rosół drobiowy – z kurczaka, indyka lub perliczki. Mięsny wywar doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez ok. 2 godz.
Wiosenna zupa z koperkiem i warzywami doskonale smakuje na rosole z perliczki. Taki wywar jest wyjątkowo aromatyczny i delikatny w smaku. Dobrze wiedzieć, że tym płochliwym ptakom nie można podawać antybiotyków, więc jest to także najzdrowszy wybór.
Zupa koperkowa z ryżem może być również zabielona śmietaną – także w wersji wegańskiej. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są śmietany roślinne z tofu, soi, migdałów lub orzechów nerkowca. Można ją dodać bezpośrednio do gorącego bulionu i nie powinna się zważyć. Jednak lepiej ją zahartować przez połączeniem z zupą. Jak to zrobić?
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i stopniowo dodajemy do niej bulion z gotującej się zupy. Następnie przelewamy do garnka i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.
Komentarze