Zapiekanka w cukinii

Oryginalny sposób na cukinię :)

Dodany przez:

Zapiekanka w cukinii

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 cukinie o długości ok. 25 cm każda
  • 1 woreczek ugotowanego z kostką bulionową drobiową ryżu (ryż gotujemy przez 12 minut)
  • 4 duże pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka SmakoMyku
  • 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta soli
  • 6 plastrów sera żółtego
  • olej do smażenia
  • Sos pomidorowy:
  • 2 świeże pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 5 łyżek wody

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy, przekrajamy wzdłuż, wydrążamy środek, pozostawiając 1,5 cm brzeg i dno.
  2. Mięso mielimy, pieczarki kroimy plastry, świeże pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przysmażamy na nim mięso mielone wraz z połową przypraw (poza bazylią) i posiekanym wydrążonym miąższem z cukinii. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy pieczarki i resztę przypraw.
  3. Czosnek, suszone pomidory, olej z nich oraz bazylię i szczyptę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  4. Plastry sera żółtego przekrajamy na pół wzdłuż.
  5. Ryż mieszamy z masą czosnkowo – pomidorową i wykładamy kolejno (do cukinii) warstwami: ryż, mięso, pieczarki i ser. Następnie znowu ryż i tak do wyczerpania składników. Na górze powinien się znaleźć ser.
  6. Świeże pomidory miksujemy w blenderze z ząbkiem czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, koncentratem pomidorowym, jogurtem, mąką i wodą. Przelewamy sos do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
  7. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (należy zostawić ok. 4-cm wyższy brzeg z każdej strony). Wlewamy obok cukinii ½ szklanki wody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż ser się zarumieni.
  8. Podajemy polane sosem pomidorowym.
  9. Smacznego!
mięso warzywa obiad zapiekanka pieczarki cukinia pomidory ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze