Ryż na mleku

Ocena:

4.45 (177)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ryż na mleku to pomysł na słodkie śniadanie, deser lub obiad nie tylko dla dziecka. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Zawiera dużo witamin, wapnia i białka, więc jest zalecany dla osób aktywnych fizycznie. Można go podać z różnymi dodatkami – jabłkiem i cynamonem, czekoladą, bananem lub musem truskawkowym. Ryż z mlekiem na słodko dobrze smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • mleko  750 ml

  • ryż  200 g

  • masło  5 g

  • miód  30 ml

Ryż na mleku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie: do garnka wlewamy zimne mleko i od razu wsypujemy ryż. Wstawiamy do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika. Ryż na mleku gotujemy przez 15 min, kilka razy mieszając składniki drewnianą łyżką.

  • Krok 2:

    Dodatki: na koniec, do jeszcze gorącego ryżu, dodajemy masło i miód. Mieszamy, aby połączyć składniki.

  • Krok 3:

    Podawanie: gotowy ryż przekładamy do miseczek lub słoików (jeśli przygotowujemy deser na później). Podajemy ciepły lub odstawiamy do ostygnięcia. Zimny przekładamy do lodówki.

Porady

  • Danie można zrobić z dowolną odmianą ryżu. Jednak najbardziej kremowe i delikatne wychodzi na ryżu do risotto, np. arborio. W zależności od wyboru głównego składnika, czas przygotowania potrawy może być dłuższy lub krótszy.
  • Możemy przygotować także brązowy ryż na mleku, który zawiera więcej błonnika i witamin. Aby był miękki, należy gotować go przez 30–35 min.
  • Ryż (biały lub brązowy) można także wcześniej ugotować w wodzie, odcedzić i dopiero potem zalać mlekiem. Ryż gotujemy na małej mocy palnika przez 15 min do momentu, aż wchłonie całe mleko.
  • Dla maluchów można przygotować ryż na mleku modyfikowanym. Gotujemy ryż w wodzie, odstawiamy do przestudzenia i mieszamy z przygotowanym mlekiem dla niemowląt. Takiego mleka nie można gotować ani podgrzewać w mikrofalówce.
  • Na początku gotowania można dodać do ryżu szczyptę soli.
  • Miód można zastąpić cukrem (30 g).
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ryż na mleku roślinnym

Słodki pudding ryżowy możecie zrobić także w wersji wegańskiej. Świetnie smakuje przygotowany na:

Masło można zastąpić olejem kokosowym lub po prostu pominąć ten składnik. Najbardziej neutralny w smaku będzie napój ryżowy.

Ryż na mleku z owocami

Najbardziej popularnymi dodatkami do ryżu na słodko są jabłka z cynamonem. Można je wcześniej podprażyć na patelni z odrobiną masła i cukru. Jabłka kroimy w drobną kostkę lub półplasterki – tak, jak lubimy najbardziej. Ryż na mleku można podać także z:

  • truskawkami – w sezonie warto postawić na świeże truskawki,
  • bananem – pokrojonego w drobną kostkę banana można dodać do gotującego się ryżu z mlekiem. Wtedy cały deser będziemy przyjemnie kremowy i bananowy. Można także położyć kawałki (lub plasterki) banana na wierzchu. W tym przypadku warto skropić go odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniał,
  • brzoskwiniami – np. kroimy je w plasterki i posypujemy płatkami migdałów,
  • malinami – można je po prostu położyć na wierzchu lub podgrzać z odrobiną cukru pudru. Świetnie komponują się z bananami,
  • mango – może być pokrojone na kawałki lub zmiksowane na purée. Doskonale pasuje do ryżu na mleku kokosowym.

Desery z ryżem na mleku

  • Ryż na mleku z budyniem – do tego przepisu potrzebujemy 2 opakowania budyniu (np. waniliowego). Z 750 ml odlewamy 100 ml mleka i rozrabiamy w nim proszek. Pozostałe mleko wstawiamy z ryżem do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy budyń. Całość gotujemy przez 15 mi na małym ogniu, cały czas mieszając. Możemy przygotować także domowy budyń na bazie żółtek i skrobi ziemniaczanej.
  • Ryż na mleku z czekoladą – można ją dodać już na etapie gotowania ryżu z mlekiem lub na wierzch, aby w deserze były wyczuwalne kawałki czekolady. Jeśli chcemy zwiększyć ilość protein w deserze, możemy dodać odżywkę białkową.
  • Pudding ryżowy z musem truskawkowym – ze świeżych owoców odkrajamy szypułki i miksujemy je w blenderze (można dodać odrobinę cukru pudru). Jeśli mamy ochotę na trochę więcej słodyczy, możemy położyć na wierzch bitą śmietanę.
  • Waniliowy ryż na mleku – laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy ziarenka przy pomocy łyżeczki. Dodajemy je na etapie gotowania ryżu z mlekiem. Do mleka wrzucamy też laskę wanilii. Wyjmujemy ją przed podaniem deseru.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne