Ryż na mleku to pomysł na słodkie śniadanie, deser lub obiad nie tylko dla dziecka. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Zawiera dużo witamin, wapnia i białka, więc jest zalecany dla osób aktywnych fizycznie. Można go podać z różnymi dodatkami – jabłkiem i cynamonem, czekoladą, bananem lub musem truskawkowym. Ryż z mlekiem na słodko dobrze smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.
Stockfood
Gotowanie: do garnka wlewamy zimne mleko i od razu wsypujemy ryż. Wstawiamy do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika. Ryż na mleku gotujemy przez 15 min, kilka razy mieszając składniki drewnianą łyżką.
Dodatki: na koniec, do jeszcze gorącego ryżu, dodajemy masło i miód. Mieszamy, aby połączyć składniki.
Podawanie: gotowy ryż przekładamy do miseczek lub słoików (jeśli przygotowujemy deser na później). Podajemy ciepły lub odstawiamy do ostygnięcia. Zimny przekładamy do lodówki.
Porady
- Danie można zrobić z dowolną odmianą ryżu. Jednak najbardziej kremowe i delikatne wychodzi na ryżu do risotto, np. arborio. W zależności od wyboru głównego składnika, czas przygotowania potrawy może być dłuższy lub krótszy.
- Możemy przygotować także brązowy ryż na mleku, który zawiera więcej błonnika i witamin. Aby był miękki, należy gotować go przez 30–35 min.
- Ryż (biały lub brązowy) można także wcześniej ugotować w wodzie, odcedzić i dopiero potem zalać mlekiem. Ryż gotujemy na małej mocy palnika przez 15 min do momentu, aż wchłonie całe mleko.
- Dla maluchów można przygotować ryż na mleku modyfikowanym. Gotujemy ryż w wodzie, odstawiamy do przestudzenia i mieszamy z przygotowanym mlekiem dla niemowląt. Takiego mleka nie można gotować ani podgrzewać w mikrofalówce.
- Na początku gotowania można dodać do ryżu szczyptę soli.
- Miód można zastąpić cukrem (30 g).
Słodki pudding ryżowy możecie zrobić także w wersji wegańskiej. Świetnie smakuje przygotowany na:
Masło można zastąpić olejem kokosowym lub po prostu pominąć ten składnik. Najbardziej neutralny w smaku będzie napój ryżowy.
Najbardziej popularnymi dodatkami do ryżu na słodko są jabłka z cynamonem. Można je wcześniej podprażyć na patelni z odrobiną masła i cukru. Jabłka kroimy w drobną kostkę lub półplasterki – tak, jak lubimy najbardziej. Ryż na mleku można podać także z:
Komentarze