Mleko migdałowe to po prostu zmiksowane migdały z dodatkiem wody. Przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy dobry blender lub malakser, który poradzi sobie z rozdrobnieniem dość twardych pestek. Moda na ten napój jest coraz powszechniejsza, często jest wybierane przez wegan i osoby z nietolerancją laktozy. Z powodzeniem zastępuje mleko krowie. Można je kupić w sklepie, ale jest dość drogie, a do tego zawiera niezbyt zdrowe dodatki, w tym często cukier. Dlatego warto je zrobić w domu. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na mleko migdałowe.
iStock
(średnia 3 z 1 głosów)
Migdały namaczanie: zalewamy je 4 szklankami wody i odstawiamy do lodówki na noc (czas nie został uwzględniony w czasie przygotowania mleka migdałowego).
Miksowanie: migdały odcedzamy z wody na sitku. Dodajemy 4 szklanki zimnej, najlepiej przefiltrowanej wody i dokładnie miksujemy.
Przecedzanie: sitko wykładamy gazą, przelewamy zmiksowane migdały, gazę zwijamy i dokładnie odciskamy. Tak przygotowane mleko migdałowe jest już gotowe. Przelewamy je do butelki lub słoika, zakręcamy i przechowujemy maksymalnie przez 3 dni w lodówce.
Porady
- Mleko migdałowe możemy dodawać do kawy, owocowych koktajli, ciast, deserów czy porannych owsianek.
- Jeśli chcemy, żeby mleko było słodkie, to można w pierwszym kroku, czyli podczas namaczania migdałów dodać razem z nimi kilka suszonych daktyli.
- Zmielone migdały, które zostały pod odciśnięciu, warto przetworzyć, wykorzystując je do zrobienia mączki migdałowej. Wystarczy wysuszyć je w piekarniku. Rozkładamy je równo na papierze do pieczenia i suszymy w temperaturze 100°C, przez 45 minut. I taką mączkę migdałową możemy użyć np. do bezglutenowych wypieków lub dodać do koktajlu.
- Mleka migdałowego przed użyciem nie trzeba gotować, ale warto je podgrzać przed dodaniem do kawy czy owsianki.
Komentarze