Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to po prostu zmiksowane migdały z dodatkiem wody. Przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy dobry blender lub malakser, który poradzi sobie z rozdrobnieniem dość twardych pestek. Moda na ten napój jest coraz powszechniejsza, często jest wybierane przez wegan i osoby z nietolerancją laktozy. Z powodzeniem zastępuje mleko krowie. Można je kupić w sklepie, ale jest dość drogie, a do tego zawiera niezbyt zdrowe dodatki, w tym często cukier. Dlatego warto je zrobić w domu. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na mleko migdałowe. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • blendowanie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Mleko migdałowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Migdały namaczanie: zalewamy je 4 szklankami wody i odstawiamy do lodówki na noc (czas nie został uwzględniony w czasie przygotowania mleka migdałowego).

  • 2.

    Miksowanie: migdały odcedzamy z wody na sitku. Dodajemy 4 szklanki zimnej, najlepiej przefiltrowanej wody i dokładnie miksujemy.

  • 3.

    Przecedzanie: sitko wykładamy gazą, przelewamy zmiksowane migdały, gazę zwijamy i dokładnie odciskamy. Tak przygotowane mleko migdałowe jest już gotowe. Przelewamy je do butelki lub słoika, zakręcamy  i przechowujemy maksymalnie przez 3 dni w lodówce. 

Porady

  • Mleko migdałowe możemy dodawać do kawy, owocowych koktajli, ciast, deserów czy porannych owsianek.
  • Jeśli chcemy,  żeby mleko było słodkie, to można w pierwszym  kroku, czyli podczas namaczania migdałów dodać razem z nimi kilka suszonych daktyli.
  • Zmielone migdały, które zostały pod odciśnięciu, warto przetworzyć, wykorzystując je do zrobienia mączki migdałowej. Wystarczy wysuszyć je w piekarniku. Rozkładamy je równo na papierze do pieczenia i suszymy w temperaturze 100°C, przez  45 minut. I taką mączkę migdałową możemy użyć np. do bezglutenowych wypieków lub dodać do koktajlu.   
  • Mleka migdałowego przed użyciem nie trzeba gotować, ale warto je podgrzać przed dodaniem do kawy czy owsianki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy