Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

Nie tylko czerwony barszcz z uszkami - zupa grzybowa też jest idealna na Wigilię.

Zupy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 172 głosów)

Składniki:

  • 6 dag mieszanki suszonych grzybów
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 10 dag makaronu łazanki
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby zalewamy letnią wodą i zostawiamy na noc, a następnie odcedzamy przez sito (nie wylewamy wody spod grzybów, gdyż zostanie dodana do wywaru), aby pozbyć się zanieczyszczeń.
  • Do bulionu wkładamy namoczone grzyby, dolewamy wodę z ich moczenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min.
  • Wyławiamy grzyby, kiedy ostygną, kroimy je w paseczki i dodajemy z powrotem do zupy.
  • Łazanki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorącą.

Porady

Zobacz przepis: Potrawy wigilijne: kutia z kuchni Iwaszkiewiczów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy