Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały

Jak barszcz biały to prawdziwy zakwas - ma wyjątkowy, domowy i świąteczny smak. Zakwas na barszcz biały doda smaku, aromatu i zagwarantuje pyszne danie bez chemii.

Dodany przez:

"Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały"

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszenno - orkiszowej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 6 łyżek suszonego majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 1 duży kompres
  • kawałek sznurka

Przygotowanie

  1. Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz majeranek.
  2. Wlewamy litr ciepłej, przegotowanej wody i dokładnie mieszamy.
  3. Naczynie przykrywamy czystym kompresem i obwiązujemy sznurkiem.
  4. Pozostawiamy na cztery dni, codziennie mieszamy.
  5. Po zakwaszeniu barszcz można trzymać zamknięty w słoiku przez półtorej tygodnia.
Wielkanoc czosnek wegetariańska dla dzieci zupa zakwas domowe przetwory zakwas na barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze