Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały

Jak barszcz biały to prawdziwy zakwas - ma wyjątkowy, domowy i świąteczny smak. Zakwas na barszcz biały doda smaku, aromatu i zagwarantuje pyszne danie bez chemii.

ZupyPrzetworyZakwas

Czas przygotowania:
5765 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszenno - orkiszowej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 6 łyżek suszonego majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 1 duży kompres
  • kawałek sznurka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz majeranek.
  • Wlewamy litr ciepłej, przegotowanej wody i dokładnie mieszamy.
  • Naczynie przykrywamy czystym kompresem i obwiązujemy sznurkiem.
  • Pozostawiamy na cztery dni, codziennie mieszamy.
  • Po zakwaszeniu barszcz można trzymać zamknięty w słoiku przez półtorej tygodnia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy