Jajka faszerowane wielkanocne

Jajka faszerowane to klasyk wielkanocny, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. W naszym przepisie na jajka faszerowane proponujemy klasyczne nadzienie na bazie żółtek jaj, papryki ostrej i słodkiej. Warto zadbać również o dekorację naszej potrawy – zwłaszcza jeśli ma się ona znaleźć na stole wielkanocnym. W tej roli idealne sprawdzi się szczypiorek. Podpowiadamy, jak zrobić wielkanocne jajka faszerowane!  

dodany przez: Kulinarna Ania

jajka faszerowane Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 157 głosów)


Kroki przygotowania:

  • jajka 1.

    Zanim przystąpimy do odtworzenia przepisu na jajka faszerowane na Wielkanoc, warto wcześniej sprawdzić ich świeżość. W tym celu należy włożyć je do naczynia wypełnionego wodą – jeśli jajka opadną na dno, to znaczy, że są świeże, natomiast jeśli będą unosić się na wodzie, to znaczy, że są zepsute. Do jajek faszerowanych używamy wyłącznie świeżych jaj. Na samym początku należy je ugotować na twardo (ok. 8 minut we wrzącej wodzie). 

  • jajka 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na wielkanocne jajka faszerowane jest obranie jajek, przekrojenie ich na połowę, a następnie delikatne wyciągnięcie żółtek (tak, by nie uszkodzić białek). W dalszej kolejności kruszymy żółtka i wrzucamy je do miski wraz z majonezem i przyprawami: papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Warto pamiętać, że farsz na faszerowane jajka wielkanocne powinien być gładki i aksamitny. Taką konsystencję nadzienia osiągniemy poprzez długie mieszanie – warto jednak uważać na to, by składniki farszu się nie rozwarstwiły. 

  • szczypiorek 3.

    Ostatnim krokiem w przepisie na jajka faszerowane jest wypełnienie gładkim farszem białek jaj i udekorowanie ich drobno posiekanym szczypiorkiem i słodką papryką w proszku. 

Porady

  • Jajka faszerowane wielkanocne najlepiej prezentują się na ozdobnym półmisku. 
  • W przygotowywaniu jajek faszerowanych na Wielkanoc bardzo ważnym krokiem jest ich ładne obranie. Co ciekawe, im starsze jajko, tym trudniej je obrać (związane jest to z pH). Istnieje jednak kilka sposobów na ładne obranie jajek – jeśli chcemy je ugotować, warto przynajmniej godzinę wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Następnie wkładamy jajka do zimnej wody i stawiamy na ogniu na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu należy odlewać część gorącej wody i systematycznie dolewać zimnej. Kolejnym krokiem jest poobijanie każdego jajka (tak, żeby skorupka popękała) i pozostawienie ich w zimnej wodzie jeszcze na kilka minut. Wtedy skorupka powinna odchodzić szybko i bez większych problemów. 
  • Ciekawym patentem na ładne obranie jajek jest również dodanie do wody, w której będą się gotować łyżeczki sody oczyszczonej lub octu spirytusowego. 
  • Jajka faszerowane na Wielkanoc można przygotować również w wersji fit, zastępując majonez tradycyjny majonezem niskotłuszczowym typu light.
     

Notka redakcyjna

Jajka faszerowane można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych propozycji na tę tradycyjną, wielkanocną przystawkę. 

Jajka faszerowane z szynką

Do przygotowania jajek faszerowanych można wykorzystać szynkę – najlepiej sprawdzi się szynka konserwowa. Przed nadzieniem nią jajek, należy uprzednio pokroić ją na drobną kostkę. Jeśli zależy nam na tym, by nasza wielkanocna potrawa przybrała nieco nowocześniejszy charakter, możemy wykorzystać szynkę parmeńską. 

Jajka faszerowane żółtkiem

Żółtka stanowią podstawę niemal każdego farszu do nadziewania ugotowanych białek jaj. Jeśli zależy nam na tym, by nasz farsz miał intensywny kolor, to możemy dodać do niego odrobinę przyprawy curry.

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami 

Jeśli chcemy pozytywnie zaskoczyć swoich gości i podbić ich podniebienia nietuzinkowym smakiem, to powinniśmy przygotować jajka faszerowane po włosku. Składniki farszu to: suszone pomidory, oliwki, bazylia i parmezan. 

Jajka faszerowane groszkiem

Ciekawym pomysłem są również jajka faszerowane groszkiem. Z całą pewnością przyciągną one uwagę gości zielonym kolorem kremowego nadzienia. Dla lepszego, pod względem wizualnym, efektu możemy wykorzystać rękaw cukierniczy. 

Jajka faszerowane buraczkami

Kolejną propozycją idealną na święta wielkanocne są jajka faszerowane buraczkami z chrzanem. Nadzienie powinno mieć konsystencję musu, a do jego nakładania również można wykorzystać rękaw cukierniczy. Takie jajka faszerowane z pewnością ożywią nie jeden stół wielkanocny. 

Inne równie ciekawe pomysły na jajka faszerowane to: 

  • jajka faszerowane żółtym serem - do masy jajecznej (żółtek) dodajemy starty parmezan, grana padano albo goudę startą na drobnych oczkach tarki. Ciekawy smak zapewni też cheddar - jest jednak intensywny, więc nie przesadźmy z jego ilością, kiedy robimy takie jajka faszerowane wielkanocne
  • jajka faszerowane kurkami - idealny przepis na jajka wielkanocne, kiedy już pojawią się te pyszne grzybki. Jajka faszerowane kurkami można podawać na ciepło - grzyby przesmażamy na maśle, solimy i pieprzymy wg uznania. A następnie faszerujemy nimi białka jajek
  • jajka faszerowane z boczkiem - wersja mięsna na jajka faszerowane wielkanocne - smaku szczególnie doda boczek wędzony. Aby zrobić jajka faszerowane z boczkiem, wystarczy na suchej patelni przesmażyć (wytopić) boczek, a następnie dodać po przestudzeniu do żółtek, wymieszać i nafaszerować jajka
  • jajka faszerowane warzywami - jakie warzywa będą idealne na jajka faszerowane? Podstawmy na nowalijki! Dostępne już w marcu, a także kiełki czy mikrolistki. Bardzo smaczne, ładne i zdrowe!
  • jajka faszerowane porem - lekko ostrawa, pikantniejsza wersja na jajka faszerowane wielkanocne. Pokrojony drobno por jest intensywny smaku, ale jednocześnie odświeżający. Świetnie sprawdzi się do farszu z żółtek.
  • jajka faszerowane twarożkiem - wersja dla osób, które stawiają na sporą ilość białka w jednym daniu. Twarożek powinien być lekki, nie za rzadki, można do niego dodać szczypiorek, rzodkiewki lub/i rzeżuchę, aby takie jajka faszerowane wielkanocne były już bardzo wiosenne!
  • jajka faszerowane brokułem - zielona wersja na jajka faszerowane wielkanocne. Brokuł należy podzielić na różyczki i ugotować na parze (w parowarze lub w specjalnym sitku na garnek), a następnie po przestudzeniu drobno posiekać i połączyć z żółtkami. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy