Chleb do żurku

Chleb do żurku, sprawdzi się też do serwowania białego barszczu, zupy czosnkowej lub cebulowej – to naprawdę efektowna propozycja podania. Wspaniale podkreśla ich tradycyjny charakter, a smakowicie nasiąknięte aromatycznym wywarem pieczywo, będzie najlepszym zakończeniem wielkanocnego dania i nie tylko. Ich przygotowanie nie wymaga wielkiej wprawy, a za to będziemy mieli posiłek jak w najlepszej restauracji. Zobacz, jak zrobić chlebowe miseczki i przygotuj pyszne i spektakularną potrawę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 141 głosów)


Chleb do żurku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • miseczki chlebowe 1 1.

    Jak przygotować chleb do żurku? Zaczynamy od wymieszania mąki z wodą, tak by składniki dokładnie się połączyły. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością wody, dodajemy do ciasta, dosypujemy sól. Mieszamy i zagniatamy – ręcznie ok. 15 min, w robocie – ok. 8 min. Ciasto na chlebek do żurku jest gotowe, gdy jest miękkie, elastyczne, ale wciąż lepi się do dłoni. Przekładamy je do miski posmarowanej cieniutko olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godz.

  • chlebowe miseczki 2 2.

    Ponowne zagniatanie: co 30 min. (6 razy) ciasto zagarniamy dłonią od dna do góry, zakładamy do środka i wyciągamy do góry, żeby miało lepszą konsystencję. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, dzielimy na 4 części, formujemy kule. Wkładamy je np. do plastikowych miseczek, każdą pakujemy w foliową reklamówkę, luźno zawiązujemy, odstawiamy na 1,5 godz.

  • iStock-1132130028 3.

    Jak upiec chleb do żurku? najlepiej piec w żeliwnej formie z pokrywką o śr. 16 cm. Rozgrzewamy ją najpierw na pusto, z pokrywką, w temp. 250° C. Do gorącej wkładamy pierwszą porcję ciasta (resztę trzymamy w lodówce), pieczemy pod przykryciem ok. 40 min. i ok. 15 min. bez przykrycia. Powtarzamy z resztą porcji ciasta.

  • chlebowe miseczki 3 4.

    Przygotowanie chleba do żurku: przed nalaniem zupy ścinamy wierzchy, bochenki wydrążamy. Smarujemy w środku masłem, oliwą albo białkiem, opiekamy przez 10 min. w temp. 200° C. Żurek przelewamy do gotowego wydrążonego chlebka od razu przed podaniem. Serwujemy z jajkiem, białą kiełbasą i natką pietruszki.

Porady

  • Chlebowe miseczki najlepiej wyjdą z mąki pszennej – typ 480 lub 550, przesianej przez sito.
  • Woda na chleb powinna być ciepła, ale nie gorącą, ponieważ ciasto może nie wyrosnąć.
  • Chleb do żurku najlepiej jest robić ze świeżych, pokruszonych drożdży. Suche też się sprawdzą, ale ciasto może nieco gorzej wyrosnąć.
  • Wszystkie składniki na chleb do żurku powinny mieć temperaturę pokojową, a pomieszczenie, w którym będziemy go robić musi być dobrze nagrzane.
  • Nie wyrzucajmy wydrążonego środka z chlebków. Warto wykorzystać go np. do zrobienia bułki tartej.
  • Domowe chlebki do żurku można dowolnie formować. Warto dorobić np. uszka lub uchwyt, jak w prawdziwych naczyniach. Takie dodatki nadadzą jeszcze większego uroku.
  • Po zjedzeniu żurku warto wykorzystać pozostałą miseczkę chlebową i przygotować z niej np. kanapki. Nasączony żurkiem chleb będzie wręcz rozpływał się w ustach.
  • Żurek w chlebie sprawdzi się jako danie wielkanocne, ale nie tylko! To również doskonały pomysł np. na niedzielny obiad w gronie rodziny lub inne okazje.
  • W chlebowych miseczkach można podawać również inne dania, np. leczo lub gulasz.

Notka redakcyjna

Chleb na żurek

Przepis na chlebowe miseczki nie jest skomplikowany, ale bardzo ważne jest, żeby pozwolić ciastu spokojnie wyrastać. W przeciwnym razie chlebki mogą popękać. Takie pieczywo można upiec nawet trzy dni przed podaniem i przechowywać wydrążone w folii. Jeśli chcemy upiec je na zapas, śmiało możemy je mrozić. Wydrążony środek również warto zachować, np. na tartą bułkę lub wykorzystać do farszy.


W chlebowych miseczkach świetnie prezentuje się również gulasz i zupa cebulowa, którą można dodatkowo zapiec z serem. Taki chleb na żurek możemy spotkać również w sklepach, jednak żaden nie smakuje tak dobrze jak ten przygotowany własnoręcznie.


Przepis na żurek z kiełbasą

Żurek z kiełbasą to wyjątkowe danie. Sycący i aromatyczny, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień. Serwowany w chlebowych miseczkach zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Jak zrobić pyszny żurek z kiełbasą? Do tego przepisu będziemy potrzebowali: marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 10 dag boczku wędzonego, 80 dag ziemniaków, 1 ząbek czosnku, 0,5 l zakwasu, 125 ml śmietany, 10 dag kiełbasy, szczyptę majeranku i soli do smaku.


Przygotowanie żurku rozpoczynamy od umycia i obrania marchewki, selera i pietruszki. Następnie kroimy warzywa na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w garnku i zalewamy 1 l wody. Do garnka dorzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Całość gotujemy przez 20 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę razem z boczkiem. Na suchej patelni wytapiamy boczek i dodajemy cebulę, szklimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa wyjmujemy z garnka, wrzucamy ziemniaki, boczek i cebulę. Gotujemy przez 15 minut, a następnie wlewamy do garnka żur ze śmietaną. Zupę zagotowujemy. Obrany i rozgnieciony czosnek dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą i majerankiem. Gotowy żurek podajemy z pokrojoną w plasterki kiełbasą. Serwowany w chlebie smakuje naprawdę wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy