Chlebowe miseczki

Chlebowe miseczki są idealne do serwowania żurku i białego barszczu, wspaniale podkreślają ich tradycyjny charakter,  a smakowicie nasiąknięty aromatyczną zupą chleb będzie najlepszym zakończeniem posiłku. Chlebowe miseczki przydadzą się też do serwowania innych dań i zup. Ich przygotowanie nie wymaga wielkiej wprawy, a za to zaserwujemy posiłek jak w najlepszej restauracji. 
 

chleb

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 141 głosów)

Kroki wykonania:

  • miseczki chlebowe 11.Mąkę mieszamy z wodą do połączenia się składników. Przykrywamy, odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością wody, dodajemy do ciasta, dosypujemy sól. Mieszamy i zagniatamy – ręcznie ok. 15 min, w robocie – ok. 8 min. Ciasto jest gotowe, gdy jest miękkie, elastyczne, ale wciąż lepi się do dłoni. Przekładamy je do miski posmarowanej cieniutko olejem, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godz.
  • chlebowe miseczki 22.Co 30 min. ciasto zagarniamy dłonią od dna do góry, zakładamy do środka i wyciągamy do góry, żeby miało lepszą konsystencję. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, dzielimy na 4 części, formujemy kule. Wkładamy je np. do plastikowych miseczek, każdą pakujemy w foliową reklamówkę, luźno zawiązujemy, odstawiamy na 1,5 godz.
  • iStock-11321300283.Piec najlepiej w żeliwnej formie z pokrywką o śr. 16 cm. Rozgrzewamy ją najpierw na pusto, z pokrywką, w temp. 250°C. Do gorącej wkładamy pierwszą porcję ciasta (resztę trzymamy w lodówce), pieczemy pod przykryciem ok. 40 min i ok. 15 min bez przykrycia. Powtarzamy z resztą porcji ciasta.
  • chlebowe miseczki 34.Przed nalaniem zupy ścinamy wierzchy, bochenki wydrążamy, smarujemy w środku masłem, oliwą albo białkiem, opiekamy przez 10 min w temp. 200°C.

Porady

W przepisie na chlebowe miseczki wykorzystujemy:

  • mąkę pszenną - typ 480 lub 550, przesianą przez sito
  • wodę - ciepłą, ale nie gorącą
  • drożdże - świeże, pokruszone

Notka redakcyjna

Przepis na chlebowe miseczki nie jest skomplikowany, ale bardzo ważne jest aby pozwolić ciastu spokojnie wyrastać. W przeciwnym razie chlebki mogą popękać. Chlebowe miseczki można upiec nawet trzy dni przed podaniem i przechowywać wydrążone w folii. Jeśli chcemy upiec miseczki na zapas, śmiało możemy je mrozić. Wydrążony środek również warto wykorzystać, np. na tartą bułkę lub wykorzystać do farszy. W chlebowych miseczkach świetnie prezentuje się również gulasz i zupa cebulowa, którą można dodatkowo zapiec z serem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy