REKLAMA

Chlebowe miseczki

Chlebowe miseczki są idealne do serwowania żurku i białego barszczu. Wspaniale podkreślają ich tradycyjny charakter, a smakowicie nasiąknięty aromatyczną zupą chleb, będzie najlepszym zakończeniem posiłku. Chlebowe miseczki przydadzą się też do serwowania innych dań i zup. Ich przygotowanie nie wymaga wielkiej wprawy, a za to zaserwujemy posiłek jak w najlepszej restauracji. Chleb do żurku to idealne dopełnienie tego pysznego dania. Zobacz, jak zrobić chleb na żurek i przygotuj pyszny i efektowny posiłek!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 141 głosów)


Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • miseczki chlebowe 1 1.

    Jak przygotować chleb do żurku? Zaczynamy od wymieszania mąki z wodą, tak by składniki dokładnie się połączyły. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością wody, dodajemy do ciasta, dosypujemy sól. Mieszamy i zagniatamy – ręcznie ok. 15 min, w robocie – ok. 8 min. Ciasto na chlebek do żurku jest gotowe, gdy jest miękkie, elastyczne, ale wciąż lepi się do dłoni. Przekładamy je do miski posmarowanej cieniutko olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godz.

  • chlebowe miseczki 2 2.

    Co 30 min. ciasto zagarniamy dłonią od dna do góry, zakładamy do środka i wyciągamy do góry, żeby miało lepszą konsystencję. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, dzielimy na 4 części, formujemy kule. Wkładamy je np. do plastikowych miseczek, każdą pakujemy w foliową reklamówkę, luźno zawiązujemy, odstawiamy na 1,5 godz.
     

  • iStock-1132130028 3.

    Jak upiec chleb do żurku? Chleb na żurek najlepiej piec najlepiej w żeliwnej formie z pokrywką o śr. 16 cm. Rozgrzewamy ją najpierw na pusto, z pokrywką, w temp. 250°C. Do gorącej wkładamy pierwszą porcję ciasta (resztę trzymamy w lodówce), pieczemy pod przykryciem ok. 40 min i ok. 15 min bez przykrycia. Powtarzamy z resztą porcji ciasta.

  • chlebowe miseczki 3 4.

    Przed nalaniem zupy ścinamy wierzchy, bochenki wydrążamy. Smarujemy w środku masłem, oliwą albo białkiem, opiekamy przez 10 min w temp. 200°C. Żurek przelewamy do gotowego wydrążonego chlebka od razu przed podaniem. Serwujemy z jajkiem, białą kiełbasą i natką pietruszki.

Porady

W przepisie na chlebowe miseczki wykorzystujemy:

- mąkę pszenną - typ 480 lub 550, przesianą przez sito

- wodę - ciepłą, ale nie gorącą

- drożdże - świeże, pokruszone
 

Nie wyrzucajmy wydrążonego środka z chlebków. Warto wykorzystać go np. do zrobienia bułki tartej.

Domowe chlebki do żurku można dowolnie formować. Warto dorobić np. uszka lub uchwyt do naszych chlebowych miseczek. Takie dodatki nadadzą naszemu chlebowi do żurku jeszcze większego uroku.

Po zjedzeniu żurku warto wykorzystać pozostałą miseczkę chlebową i przygotować z niej np. kanapki. Nasączony żurkiem chleb będzie wręcz rozpływał się w ustach.

Żurek w chlebie sprawdzi się jako danie Wielkanocne, ale nie tylko! To również doskonały pomysł np. na niedzielny obiad w gronie rodziny lub inne okazje.
 

Notka redakcyjna

Chleb na żurek

Przepis na chlebowe miseczki nie jest skomplikowany, ale bardzo ważne jest, aby pozwolić ciastu spokojnie wyrastać. W przeciwnym razie chlebki mogą popękać. Chlebowe miseczki można upiec nawet trzy dni przed podaniem i przechowywać wydrążone w folii. Jeśli chcemy upiec miseczki na zapas, śmiało możemy je mrozić. Wydrążony środek również warto zachować, np. na tartą bułkę lub wykorzystać do farszy. W chlebowych miseczkach świetnie prezentuje się również gulasz i zupa cebulowa, którą można dodatkowo zapiec z serem. Taki chleb na żurek możemy spotkać również w sklepach, jednak żaden nie smakuje tak dobrze jak ten przygotowany własnoręcznie.

Przepis na żurek z kiełbasą

Żurek z kiełbasą to wyjątkowe danie. Sycący i aromatyczny, sprawdzi się zarówno od święta jak i na co dzień. Żurek serwowany w chlebowych miseczkach zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Jak zrobić pyszny żurek z kiełbasą? Do tego przepisu będziemy potrzebowali: marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 10 dag boczku wędzonego, 80 dag ziemniaków, 1 ząbek czosnku, 0,5 l zakwasu, 125 ml śmietany, 10 dag kiełbasy, szczypta majeranku i soli do smaku. Przygotowanie żurku rozpoczynamy od umycia i obrania marchewki, selera i pietruszki. Następnie kroimy warzywa na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w garnku i zalewamy 1 l wody. Do garnka dorzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Całość gotujemy przez 20 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę razem z boczkiem. Na suchej patelni wytapiamy boczek i dodajemy cebulę, szklimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa wyjmujemy z garnka, wrzucamy ziemniaki, boczek i cebulę. Gotujemy przez 15 minut, a następnie wlewamy do garnka żur ze śmietaną. Żurek zagotowujemy. Obrany i rozgnieciony czosnek dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i majerankiem. Gotowy żurek podajemy z pokrojoną w plasterki kiełbasą. Taki żurek serwowany w chlebie smakuje naprawdę wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy