Barszcz biały

6 przepisów

iStock-1213186957

Barszcz biały to tradycyjna potrawa znana w niemal każdym domu. Często podajemy go na święta, choć równie dobrze sprawdza się jako rozgrzewający obiad. Jak ugotować barszcz biały, który zasmakuje wszystkim domownikom? Podpowiadamy.

Przepisy na barszcz biały

Jak zrobić dobry barszcz biały?

Barszcz biały to staropolska zupa, którą w dzisiejszych czasach zazwyczaj przygotowujemy inaczej niż dawniej. Jeśli sięgniemy do tradycji, okaże się, że najczęściej na naszych stołach pojawia się nie barszcz biały, lecz żurek. Niektórzy uważają, że te dwie zupy to w istocie ta sama potrawa, jednak nie jest to prawdą.

Według kuchni staropolskiej biały barszcz był przygotowywany na kiszonce z barszczu zwyczajnego, od czego wzięła się jego nazwa. Żurek powstawał natomiast na zakwasie z mąki żytniej. Z czasem w niektórych regionach Polski przyjęło się, że barszcz również można przyrządzić na bazie mącznej - z tą różnicą, że używano do tego mąki pszennej.

Do ugotowania tradycyjnego barszczu białego potrzebujemy zatem kiszonki. Barszcz zwyczajny, którego w dzisiejszych czasach już nie używamy w kuchni, z powodzeniem możemy zastąpić kapustą lub ogórkami. Przepis na biały barszcz nie może obyć się także bez wywaru mięsnego - najlepszy będzie ten po gotowaniu szynki. Potrzebować będziemy także śmietany lub kwaśnego mleka, którymi zabielimy zupę.

Jeżeli chcemy przyrządzić zupę na bazie mącznej, należy przygotować zakwas na barszcz biały. Pamiętajmy, że trzeba nastawić go na co najmniej 3 dni przed gotowaniem barszczu, aby zdążył dojrzeć.

Barszcz biały: dodatki

Barszcz biały zazwyczaj podajemy z dodatkami mięsnymi. To kolejna cecha odróżniająca go od żurku, który możemy przyrządzić w wersji postnej. Barszcz biały tradycyjny gotujemy z kiełbasą lub skwarkami. Możemy wzbogacić go również boczkiem lub wędzoną szynką.

W barszczu, zwłaszcza wielkanocnym, nie może zabraknąć jajek. Najczęściej gotujemy je na twardo i kroimy w plastry bądź ćwiartki, choć możemy użyć ich także w postaci sadzonej.

Dodatki do barszczu białego różnią się w zależności od regionu, choć na skutek burzliwej historii Polski różne tradycje kulinarne mieszają się ze sobą. Smak zupy często wzbogacamy ziemniakami - mogą być zarówno pokrojone w kostkę, jak i tłuczone. Na północy Polski do barszczu często trafiają kluseczki ziemniaczane. Na wschodzie tradycyjnym dodatkiem jest natomiast twaróg. W wersji świątecznej zupę gotuje się również z suszonymi grzybami.

Zupa barszcz biały nie uda się bez odpowiednich przypraw - soli, majeranku, pieprzu, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Do smaku możemy dodać także czosnku bądź chrzanu.

Barszcz biały: przepisy

Barszcz biały to danie tradycyjne, które jednak możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Warto wypróbować kilka przepisów, które nadają tej zupie wyjątkowego charakteru.

Barszcz biały z białym serem przygotowany na zakwasie idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Dzięki dodatkowi twarogu, kiełbasy i jajek należy do najbardziej sycących zup.

Barszcz biały z białą kiełbasą w cieście to propozycja na zupę w innym wydaniu. Kiełbasa otoczona ziemniaczanym ciastem nie tylko ciekawie się prezentuje, ale także wyśmienicie smakuje. To danie zaskoczy wielkanocnych gości!

Jeżeli mamy ochotę na odrobinę klasyki, przygotujmy barszcz z białą kiełbasą. Możemy przyrządzić go nawet na szybki obiad - wystarczy, że zamiast zakwasu użyjemy gotowej mieszanki w proszku.

Barszcz biały z jajkiem to prosty przepis na klasyczną potrawę. Mięsny posmak zapewni jej ugotowanie wywaru na bazie skóry z boczku wieprzowego.

Jak szybko przygotować zupę, która będzie przypominać smakiem żurek wielkanocny? Zamiast zakwasu możemy wykorzystać maślankę, która nada potrawie kwaśnego posmaku.

Na bazie barszczu białego powstać może także zalewajka, czyli tradycyjna wiejska zupa wywodząca się z centralnej Polski. Jej nieodzownym składnikiem są ugotowane ziemniaki, które zalewamy wywarem - stąd wzięła się nazwa dania. Do przygotowania zalewajki przydadzą się nam także grzyby, jajka oraz kwaśna śmietana.